Łódź: Sezon owocowy w pełni, warto wybrać się na rynek po prawie zapomniane owoce nie tylko na kompot. Ile kosztuje kilogram nietypowych owoców?
Porzeczki białe, czerwone i czarne, podobnie jak agrest wydają się należeć do sadowniczego reliktu przeszłości. Tymczasem na łódzkich rynkach w sezonie można kupić te owoce i cieszyć się ich smakiem.
Niestety wielu kupujących odstrasza cena tych owoców.
Porzeczki i agrest przez dekady były obowiązkowym składnikiem letniego menu. Można je było kupić niemal wszędzie, a przed ogródkami działkowymi prosto ze swoich krzaczków sprzedawała je młodzież lub seniorzy, którzy w ten sposób dorabiali sobie do codziennych wydatków.
Z czasem owoce zaczęły znikać z upraw. Rezygnowano z nich w przydomowych ogródkach, rolnicy likwidowali swoje plantacje. Jednak w pamięci konsumentów pozostał smak kwaśnych porzeczek, zwłaszcza oryginalny posmak czarnych lub słodki smak agrestu.
Na łódzkich straganach porzeczki i agrest zaczynają się pojawiać niemal każdego lata. Produkcji masowej tych owoców nie ma (do sprzedaży detalicznej, bo na przetwory przemysłowe tak), ale kolorowe grona porzeczek przyciągają wzrok, a u wielu osób przywołują na myśl swój smak. Kojarzą się z chłodnym, orzeźwiającym kompocie na upalne dni, zupą owocową lub galaretkami oraz prostym ciastem owocowym. To co pojawia się w sprzedaży znajduje nabywców, którzy doceniają nie tylko oryginalny smak, ale również zawartość witamin i składników mineralnych.
Oto ceny na łódzkich rynkach:
Plac Barlickiego
- porzeczki białe 1 kg - 18 zł
- porzeczki czerwone 1 kg - 15 zł
- porzeczki czarne 1 kg - 20 zł
- agrest 1 kg - 25 zł
Rynek Górniak
- porzeczki czerwone 1 kg - 13 zł
- Rynek Zjazdowa
- porzeczki czerwone 1 kg - 10-15 zł
- porzeczki czarne 1 kg - 15-20 zł
- agrest 1 kg - 12-16 zł
Na rynkach pojawiły się również jeżyny - 15-18 zł za pudełko oraz jagody leśne 40 zł za kilogram.