Luma: nowa restauracja w centrum Radomia, z egzotyczną kuchnią. Zobacz co oferuje

W środę, 18 czerwca otwarto w centrum Radomia nowy przybytek kulinarny. Działająca przy ulicy Kelles – Krauza restauracja Luma to kulinarna podróż do Azji i nie tylko do Azji.
Luna - nowy przybytek kulinarnyDo skorzystania z unikatowej oferty kulinarnej zaprasza właścicielka restauracji Luma - Marta Trybuł - Metlerska, artystka i miłośniczka Azji.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Janusz Petz
Janusz Petz
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
[1/4] W centrum Radomia otwarto restaurację Luma Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Janusz Petz

Luma: nowa restauracja w centrum Radomia z egzotyczną kuchnią

Za konceptem Lumy stoją Marta Trybuł-Metlerska – artystka, miłośniczka Azji, i Sebastian Lulis – szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem. Właścicielka restauracji przez lata podróżowała po kontynencie azjatyckim, odkrywając jego kuchnię i kulturę. Efektem tych podróży jest nie tylko sam pomysł na filozofię Lumy, ale także jej wystrój, klimat i komunikacja wizualna. Na uwagę zasługuje unikatowa ceramika, którą stworzyła własnoręcznie – stanowi część zastawy, którą znajdziecie na stołach restauracji. To nie tylko wyraz pasji do sztuki, to troska o każdy detal – od kuchni, po prezentację.

Sebastian Lulis odpowiadający za kulinarną stronę Lumy, to niezwykle doświadczony szef kuchni i pasjonat nieoczywistych połączeń. Zaczynał w warszawskich restauracjach, by z czasem pracować w prestiżowych lokalach w Szwajcarii, Hiszpanii i na Karaibach. Współpracował między innymi z Nikki Beach, SEN, HATO oraz Grace La Margna w St. Moritz. Jego kuchnia to mariaż tradycji z nowoczesnością.

Szef Kuchni na swoim koncie ma między innymi: certyfikat All Japan Sushi Association, finał Global Sushi Challenge 2015, udział w otwarciu lub reorganizacji kilkunastu restauracji w Polsce i za granicą, szkolenie setek kucharzy i... tysiące zadowolonych gości. W Lumie odpowiada za menu, jakość dań, selekcję składników oraz nadzór nad całym zespołem kuchennym. To jego autorski projekt, w którym może w pełni pokazać swój kulinarny język.

Sercem Lumy jest kuchnia inspirowana filozofią Nikkei – wyjątkowym stylem kulinarnym, który narodził się z połączenia japońskiej precyzji i peruwiańskiego temperamentu. Osiedlający się w Peru migranci z Japonii zaczęli łączyć znane sobie techniki z lokalnymi składnikami. Efektem jest eksplozja świeżości, kontrastów i doskonałej harmonii smaków.

W Lumie ogromną wagę przywiązuje się do jakości składników – to one stanowią fundament każdego dania. Mięsa, ryby i owoce morza dostarczane są kilka razy w tygodniu, zawsze świeże, starannie wyselekcjonowane pod kątem smaku i pochodzenia. W menu nie brakuje też egzotycznych produktów sprowadzanych bezpośrednio z Azji – od yuzu, przez miso, aż po fermentowane przyprawy i suszone ryby bonito. Równocześnie Luma wspiera lokalnych dostawców – warzywa, zioła, pieczywo oraz wybrane półprodukty pochodzą od sprawdzonych producentów z regionu. 

W karcie znajdziemy między innymi ceviche w autorskich interpretacjach, selekcję sushi i sashimi, dania z owoców morza, ale też wyraziste potrawy z woka, boczek char siu, długo pieczone żeberka, stek, czy ryby w azjatyckim wydaniu. Menu jest dynamiczne – zmienia się sezonowo, a niektóre dania pojawiają się w limitowanych seriach.

Sekcja z napojami to autorskie koktajle, które dopełniają wyjątkowe menu, starannie dobrane przez sommeliera wina, podkreślające smak serwowanych dań, alkohole klasy premium, a także japońska matcha i aromatyczna kawa z Sumatry.

Restauracja otwarta jest od środy do niedzieli w godzinach 12–22. Poza regularnym menu i wizytami à la carte, Luma organizuje również imprezy zamknięte – od kameralnych spotkań po większe przyjęcia.

W planach Lumy są także kolacje w stylu omakase – wyjątkowe, kameralne wydarzenia kulinarne, podczas których goście oddają się w ręce szefa kuchni, pozwalając mu poprowadzić wieczór własną kulinarną ścieżką. Słowo omakase w języku japońskim oznacza „powierzam się Tobie” – i właśnie na tym opiera się ta forma: menu nie jest znane z góry, a każde danie jest niespodzianką, tworzoną z najlepszych sezonowych składników. To unikalna okazja, by spróbować dań spoza standardowej karty, poznać smaki niedostępne na co dzień i doświadczyć japońskiej filozofii gościnności.

Kolacje będą odbywać się w ograniczonym gronie, przy barze, podczas ich trwania lokal będzie zamknięty dla pozostałych klientów.

Wybrane dla Ciebie

Ziemniaki do obiadu? Sposób przygotowania ma znaczenie
Ziemniaki do obiadu? Sposób przygotowania ma znaczenie
Grochówka wojskowa. Przepis Makłowicza, który podbije twój brzuch
Grochówka wojskowa. Przepis Makłowicza, który podbije twój brzuch
Minimalna płaca w 2026 roku zostanie podniesiona. Ile zarobisz netto?
Minimalna płaca w 2026 roku zostanie podniesiona. Ile zarobisz netto?
Kryminalna nowość na Netflixie, która może być hitem weekendu
Kryminalna nowość na Netflixie, która może być hitem weekendu
Jelenia Góra: 17-letni diler zatrzymany podczas ulicznej transakcji
Jelenia Góra: 17-letni diler zatrzymany podczas ulicznej transakcji
Wrocław: Aquapark, zoo, Hydropolis. To będzie otwarte 15 sierpnia
Wrocław: Aquapark, zoo, Hydropolis. To będzie otwarte 15 sierpnia
Podlaskie: Oszukiwali metodą "na policjanta". Zostali zatrzymani
Podlaskie: Oszukiwali metodą "na policjanta". Zostali zatrzymani
Jasionka: Powstaje żłobek dla 250 dzieci. To wyjątkowa szansa
Jasionka: Powstaje żłobek dla 250 dzieci. To wyjątkowa szansa
Nowy plan za bilion złotych. Tak Polska chce obniżyć rachunki za prąd
Nowy plan za bilion złotych. Tak Polska chce obniżyć rachunki za prąd
Lakiery samochodowe, których lepiej unikać. Szybko się starzeją
Lakiery samochodowe, których lepiej unikać. Szybko się starzeją
Gorzupia: Za nami dożynki wiejskie. Była msza i wspólna biesiada
Gorzupia: Za nami dożynki wiejskie. Była msza i wspólna biesiada
Pułtusk: Plantacja marihuany i "grzybki". 36-latek aresztowany
Pułtusk: Plantacja marihuany i "grzybki". 36-latek aresztowany