Luma: nowa restauracja w centrum Radomia, z egzotyczną kuchnią. Zobacz co oferuje

W środę, 18 czerwca otwarto w centrum Radomia nowy przybytek kulinarny. Działająca przy ulicy Kelles – Krauza restauracja Luma to kulinarna podróż do Azji i nie tylko do Azji.
Luna - nowy przybytek kulinarnyDo skorzystania z unikatowej oferty kulinarnej zaprasza właścicielka restauracji Luma - Marta Trybuł - Metlerska, artystka i miłośniczka Azji.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Janusz Petz
Janusz Petz
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
  • Luma - nowy przybytek kulinarny
[1/4] W centrum Radomia otwarto restaurację Luma Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Janusz Petz

Luma: nowa restauracja w centrum Radomia z egzotyczną kuchnią

Za konceptem Lumy stoją Marta Trybuł-Metlerska – artystka, miłośniczka Azji, i Sebastian Lulis – szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem. Właścicielka restauracji przez lata podróżowała po kontynencie azjatyckim, odkrywając jego kuchnię i kulturę. Efektem tych podróży jest nie tylko sam pomysł na filozofię Lumy, ale także jej wystrój, klimat i komunikacja wizualna. Na uwagę zasługuje unikatowa ceramika, którą stworzyła własnoręcznie – stanowi część zastawy, którą znajdziecie na stołach restauracji. To nie tylko wyraz pasji do sztuki, to troska o każdy detal – od kuchni, po prezentację.

Sebastian Lulis odpowiadający za kulinarną stronę Lumy, to niezwykle doświadczony szef kuchni i pasjonat nieoczywistych połączeń. Zaczynał w warszawskich restauracjach, by z czasem pracować w prestiżowych lokalach w Szwajcarii, Hiszpanii i na Karaibach. Współpracował między innymi z Nikki Beach, SEN, HATO oraz Grace La Margna w St. Moritz. Jego kuchnia to mariaż tradycji z nowoczesnością.

Szef Kuchni na swoim koncie ma między innymi: certyfikat All Japan Sushi Association, finał Global Sushi Challenge 2015, udział w otwarciu lub reorganizacji kilkunastu restauracji w Polsce i za granicą, szkolenie setek kucharzy i... tysiące zadowolonych gości. W Lumie odpowiada za menu, jakość dań, selekcję składników oraz nadzór nad całym zespołem kuchennym. To jego autorski projekt, w którym może w pełni pokazać swój kulinarny język.

Sercem Lumy jest kuchnia inspirowana filozofią Nikkei – wyjątkowym stylem kulinarnym, który narodził się z połączenia japońskiej precyzji i peruwiańskiego temperamentu. Osiedlający się w Peru migranci z Japonii zaczęli łączyć znane sobie techniki z lokalnymi składnikami. Efektem jest eksplozja świeżości, kontrastów i doskonałej harmonii smaków.

W Lumie ogromną wagę przywiązuje się do jakości składników – to one stanowią fundament każdego dania. Mięsa, ryby i owoce morza dostarczane są kilka razy w tygodniu, zawsze świeże, starannie wyselekcjonowane pod kątem smaku i pochodzenia. W menu nie brakuje też egzotycznych produktów sprowadzanych bezpośrednio z Azji – od yuzu, przez miso, aż po fermentowane przyprawy i suszone ryby bonito. Równocześnie Luma wspiera lokalnych dostawców – warzywa, zioła, pieczywo oraz wybrane półprodukty pochodzą od sprawdzonych producentów z regionu. 

W karcie znajdziemy między innymi ceviche w autorskich interpretacjach, selekcję sushi i sashimi, dania z owoców morza, ale też wyraziste potrawy z woka, boczek char siu, długo pieczone żeberka, stek, czy ryby w azjatyckim wydaniu. Menu jest dynamiczne – zmienia się sezonowo, a niektóre dania pojawiają się w limitowanych seriach.

Sekcja z napojami to autorskie koktajle, które dopełniają wyjątkowe menu, starannie dobrane przez sommeliera wina, podkreślające smak serwowanych dań, alkohole klasy premium, a także japońska matcha i aromatyczna kawa z Sumatry.

Restauracja otwarta jest od środy do niedzieli w godzinach 12–22. Poza regularnym menu i wizytami à la carte, Luma organizuje również imprezy zamknięte – od kameralnych spotkań po większe przyjęcia.

W planach Lumy są także kolacje w stylu omakase – wyjątkowe, kameralne wydarzenia kulinarne, podczas których goście oddają się w ręce szefa kuchni, pozwalając mu poprowadzić wieczór własną kulinarną ścieżką. Słowo omakase w języku japońskim oznacza „powierzam się Tobie” – i właśnie na tym opiera się ta forma: menu nie jest znane z góry, a każde danie jest niespodzianką, tworzoną z najlepszych sezonowych składników. To unikalna okazja, by spróbować dań spoza standardowej karty, poznać smaki niedostępne na co dzień i doświadczyć japońskiej filozofii gościnności.

Kolacje będą odbywać się w ograniczonym gronie, przy barze, podczas ich trwania lokal będzie zamknięty dla pozostałych klientów.

Wybrane dla Ciebie

Bolemin: Tragiczny pożar w hotelu pracowniczym. Nie żyje jedna osoba
Bolemin: Tragiczny pożar w hotelu pracowniczym. Nie żyje jedna osoba
Malbork: Najpierw laboratorium, teraz dilerzy. 28-latek nie chciał otworzyć, więc policjanci weszli z drzwiami
Malbork: Najpierw laboratorium, teraz dilerzy. 28-latek nie chciał otworzyć, więc policjanci weszli z drzwiami
Konstancin-Jeziorna: 47-latka wpadła do rzeki. Wyziębiona trafiła do szpitala
Konstancin-Jeziorna: 47-latka wpadła do rzeki. Wyziębiona trafiła do szpitala
Gorzów: Strażacy mają pełne ręce roboty. Dwa nocne pożary, jeden w Boleminie, drugi przy ul. Mierniczej
Gorzów: Strażacy mają pełne ręce roboty. Dwa nocne pożary, jeden w Boleminie, drugi przy ul. Mierniczej
Zduńska Wola: Fontanna już zdobi centrum. Kończy się przebudowa placu Wolności
Zduńska Wola: Fontanna już zdobi centrum. Kończy się przebudowa placu Wolności
Płock: Pościg za kradzionym bmw. Kierowca zatrzymał się dopiero po strzałach policji
Płock: Pościg za kradzionym bmw. Kierowca zatrzymał się dopiero po strzałach policji
Wypadek na A1 w stronę Katowic. Są utrudnienia, w ciężarówce wystrzeliła opona
Wypadek na A1 w stronę Katowic. Są utrudnienia, w ciężarówce wystrzeliła opona
Radom: Pożar w komendzie. Strażacy i policjanci ćwiczyli na wypadek zagrożenia
Radom: Pożar w komendzie. Strażacy i policjanci ćwiczyli na wypadek zagrożenia
Konin: Premiera filmu o Janie Sznajderze
Konin: Premiera filmu o Janie Sznajderze
Polskie kluby wspierają kobiety. Różowy październik
Polskie kluby wspierają kobiety. Różowy październik
Janki: Aby uniknąć zderzenia, uciekł na bok i spadł autem z nasypu do rowu melioracyjnego
Janki: Aby uniknąć zderzenia, uciekł na bok i spadł autem z nasypu do rowu melioracyjnego
Warszawa: Tragedia na Bielanach. Nie żyje 41-letni mężczyzna
Warszawa: Tragedia na Bielanach. Nie żyje 41-letni mężczyzna