Luma: nowa restauracja w centrum Radomia, z egzotyczną kuchnią. Zobacz co oferuje
Luma: nowa restauracja w centrum Radomia z egzotyczną kuchnią
Za konceptem Lumy stoją Marta Trybuł-Metlerska – artystka, miłośniczka Azji, i Sebastian Lulis – szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem. Właścicielka restauracji przez lata podróżowała po kontynencie azjatyckim, odkrywając jego kuchnię i kulturę. Efektem tych podróży jest nie tylko sam pomysł na filozofię Lumy, ale także jej wystrój, klimat i komunikacja wizualna. Na uwagę zasługuje unikatowa ceramika, którą stworzyła własnoręcznie – stanowi część zastawy, którą znajdziecie na stołach restauracji. To nie tylko wyraz pasji do sztuki, to troska o każdy detal – od kuchni, po prezentację.
Sebastian Lulis odpowiadający za kulinarną stronę Lumy, to niezwykle doświadczony szef kuchni i pasjonat nieoczywistych połączeń. Zaczynał w warszawskich restauracjach, by z czasem pracować w prestiżowych lokalach w Szwajcarii, Hiszpanii i na Karaibach. Współpracował między innymi z Nikki Beach, SEN, HATO oraz Grace La Margna w St. Moritz. Jego kuchnia to mariaż tradycji z nowoczesnością.
Szef Kuchni na swoim koncie ma między innymi: certyfikat All Japan Sushi Association, finał Global Sushi Challenge 2015, udział w otwarciu lub reorganizacji kilkunastu restauracji w Polsce i za granicą, szkolenie setek kucharzy i... tysiące zadowolonych gości. W Lumie odpowiada za menu, jakość dań, selekcję składników oraz nadzór nad całym zespołem kuchennym. To jego autorski projekt, w którym może w pełni pokazać swój kulinarny język.
Sercem Lumy jest kuchnia inspirowana filozofią Nikkei – wyjątkowym stylem kulinarnym, który narodził się z połączenia japońskiej precyzji i peruwiańskiego temperamentu. Osiedlający się w Peru migranci z Japonii zaczęli łączyć znane sobie techniki z lokalnymi składnikami. Efektem jest eksplozja świeżości, kontrastów i doskonałej harmonii smaków.
W Lumie ogromną wagę przywiązuje się do jakości składników – to one stanowią fundament każdego dania. Mięsa, ryby i owoce morza dostarczane są kilka razy w tygodniu, zawsze świeże, starannie wyselekcjonowane pod kątem smaku i pochodzenia. W menu nie brakuje też egzotycznych produktów sprowadzanych bezpośrednio z Azji – od yuzu, przez miso, aż po fermentowane przyprawy i suszone ryby bonito. Równocześnie Luma wspiera lokalnych dostawców – warzywa, zioła, pieczywo oraz wybrane półprodukty pochodzą od sprawdzonych producentów z regionu.
W karcie znajdziemy między innymi ceviche w autorskich interpretacjach, selekcję sushi i sashimi, dania z owoców morza, ale też wyraziste potrawy z woka, boczek char siu, długo pieczone żeberka, stek, czy ryby w azjatyckim wydaniu. Menu jest dynamiczne – zmienia się sezonowo, a niektóre dania pojawiają się w limitowanych seriach.
Sekcja z napojami to autorskie koktajle, które dopełniają wyjątkowe menu, starannie dobrane przez sommeliera wina, podkreślające smak serwowanych dań, alkohole klasy premium, a także japońska matcha i aromatyczna kawa z Sumatry.
Restauracja otwarta jest od środy do niedzieli w godzinach 12–22. Poza regularnym menu i wizytami à la carte, Luma organizuje również imprezy zamknięte – od kameralnych spotkań po większe przyjęcia.
W planach Lumy są także kolacje w stylu omakase – wyjątkowe, kameralne wydarzenia kulinarne, podczas których goście oddają się w ręce szefa kuchni, pozwalając mu poprowadzić wieczór własną kulinarną ścieżką. Słowo omakase w języku japońskim oznacza „powierzam się Tobie” – i właśnie na tym opiera się ta forma: menu nie jest znane z góry, a każde danie jest niespodzianką, tworzoną z najlepszych sezonowych składników. To unikalna okazja, by spróbować dań spoza standardowej karty, poznać smaki niedostępne na co dzień i doświadczyć japońskiej filozofii gościnności.
Kolacje będą odbywać się w ograniczonym gronie, przy barze, podczas ich trwania lokal będzie zamknięty dla pozostałych klientów.