Nie jedz tych chipsów! Natychmiast je wyrzuć albo oddaj do sklepu!
Chipsy jabłkowe 40g TRADER JOE'S
To właśnie te chipsy jabłkowe zostały wycofane z powodu wykrycia w nich patuliny, której stężenie w produkcie zostało znacznie przekroczone. Patulina jest mykotoksyną wykazującą właściwości mutagenne oraz teratogenne, która przypuszczalnie ma działanie rakotwórcze.
Dlatego Aldi apeluje do klientów na swojej stronie interentowej:
Prosimy o niezwłoczny zwrot do naszych sklepów artykułu CHIPSY JABŁKOWE 40 G, z kodem kreskowym 28015192, będącym w sprzedaży od 18.09.2024, dostarczonym przez SUPER FROST SP. Z.O.O.Wycofanie dotyczy wyłącznie produktu oznakowanego datą minimalnej trwałości: 18.11.2026 i numerem partii: L2038.
Klienci otrzymają zwrot pieniędzy za kupione chipsy, nawet jeśli nie dysponują już paragonem.
Produkty można zwracać do 15.08.2025 we wszystkich sklepach ALDI.
Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów dostarczonych przez SUPER FROST SP. Z.O.O. - dodaje Aldi i zaprasza w przypadku pytań do kontaktu pod adresem mailowym obsluga.klienta@aldi.pl
Co wiemy o patulinie?
To organiczny związek chemiczny, mykotoksyna będąca toksycznym metabolitem wtórnym niektórych gatunków pleśni, m.in. z rodzaju Penicillium, Aspergillus oraz Byssochlamys nivea, rozwijających się na wielu gatunkach owoców i warzyw.
Patulina jest toksyną wykazującą właściwości mutagenne, teratogenne i prawdopodobnie rakotwórcze. W stężeniach niebezpiecznych dla zdrowia człowieka może występować przede wszystkim w jabłkach i ich przetworach. Może występować również w innych produktach, głównie dotkniętych siną pleśnią, np. w winogronach, gruszkach, bananach, brzoskwiniach, ananasach, morelach i pomidorach. Jest oporna na działanie wysokich temperatur oraz wykazuje dość dużą stabilność w środowisku kwaśnym.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła maksymalne dopuszczalne stężenia patuliny w soku jabłkowym na 50 µg/kg
(Źródło: Wikipedia)