Niepozorne warzywa, moc właściwości. Barszcz i buraki wspierają układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w niestrawności
Dlaczego warto jeść buraki? Właściwości zdrowotne buraków. Należą do superfoods
Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw, które stanowią składnik wielu zup, sałatek, soków, a nawet zdrowotnych koktajli. Obecnie uważa się, że buraki należą do superfoods, czyli produktów korzystnie wpływających na stan zdrowia organizmu. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej po nie sięgać.
Dlaczego warto jeść buraki i barszcz czerwony?
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Ile kalorii mają buraki? Właściwości odżywcze buraków ćwikłowych
Burak to niskokaloryczne warzywo, które w porcji 100 g zawiera tylko 38 kcal. Dodatkowo taka sama porcja ugotowanego warzywa stanowi źródło 1,6 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz znikomych ilości tłuszczu - 0,1 g. Warto również wspomnieć, że burak zawiera spore ilości błonnika pokarmowego (2 g), który wspiera pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit oraz przyspiesza przesuwanie niestrawionych resztek pokarmowych w dalsze części jelita grubego.
Sprawdź również: Barszcz czerwony nie tylko na Wigilię. Podajemy prosty przepis
Co jeszcze zawierają buraki? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):
- witaminę A - 33 jednostki międzynarodowe (IU),
- witaminę E - 0,04 mg,
- witaminę B1 - 0,031 mg,
- witaminę B2 - 0,04 mg,
- witaminę B3 - 0,33 mg,
- witaminę B6 - 0,067 mg,
- sód - 78 mg,
- potas - 325 mg,
- wapń - 16 mg,
- żelazo - 0,8 mg,
- magnez - 23 mg,
- fosfor - 40 mg,
- mangan - 0,33 mg,
- miedź - 0,08 mg,
- cynk - 0,35 mg.
Warto wspomnieć, że buraki stanowią cenne źródło żelaza niehemowego, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwiotwórczego, a także odpowiada za prawidłową pracę wszystkich mięśni, w tym serca.
Należy również pamiętać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 30. Natomiast ugotowane warzywo ma średni indeks glikemiczny (65), dlatego osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy powinny spożywać tylko umiarkowane ilości buraków lub barszczu czerwonego.
Zastosowanie buraków w kuchni
Buraki mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Z surowych buraków można przygotować wiele sałatek i odżywczych soków wzmacniających układ krwiotwórczy oraz odporność. Do takiej mikstury z surowym burakiem warto dodać produkty z witaminą C, dzięki czemu żelazo będzie lepiej się wchłaniać - można dodać sok z cytryny lub garść natki pietruszki.
Dodatkowo z buraków ćwikłowych warto przygotować zakwas, który idealnie sprawdzi się do przygotowania świątecznego barszczu czerwonego. Ten lekko kwaśny napój wykazuje również szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe.