Obrazów: Europejskie Święto Jabłek czyli Jabłkobranie 2025
Europejskie Święto Jabłek czyli Jabłkobranie 2025 w Obrazowie
Można rzec śmiało, że w niedzielę 14 września Obrazów stał się kulinarną stolicą regionu. Odbyło się tam Europejskie Święto Jabłek - wydarzenie, które przyciągnęło tłumy mieszkańców i gości. Na stoiskach kół gospodyń wiejskich królowały oczywiście jabłka, ale nie brakowało także innych specjałów, przygotowanych z ogromnym sercem i dbałością o tradycję.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jugoszowie zadbały o to, by jabłko było obecne w różnych kulinarnych odsłonach, ale na stole znalazły się również pierogi, pasztety i domowe ciasta. Z kolei gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich "Jabłonki" w Obrazowie częstowały pysznym, swojskim chlebem ze smalcem, który szybko znikał z talerzy.
Nie zabrakło słodkich atrakcji - na stoiskach Koła Gospodyń Wiejskich Węgrce Panieńskie i Koła Gospodyń Wiejskich Rożki królowały domowe ciasta, które urzekały zarówno smakiem, jak i wyglądem. Kolorowe i pełne przysmaków stoisko przygotowało także Koła Gospodyń Wiejskich "Pod Kurhanem" w Święcicy, przyciągając odwiedzających różnorodnością.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się również muffinki, lizaki, mini pizzerki i nuggetsy przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Malice.
- Nigdy nie jadłem takich pyszności. Odbije się to na moim zdrowiu, ale śmiało powiem, że nawet moja żona tak pysznie nie gotuje - przyznał pan Andrzej, jeden z uczestników wydarzenia.
Na smakowite dania postawiły także gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich Świątniki, które ugotowały bigos i strogonowa, rozgrzewając uczestników podczas niedzielnego święta. - Pyszne, palce lizać - mówiła jedna z pań.
Wielkim powodzeniem cieszyły się także wypieki "Głazowianek", które słyną z doskonałych ciast, zwłaszcza bezowych. - Najlepsze bezy robią właśnie one - chwaliła pani Jadwiga, która specjalnie na imprezę przyjechała z Sandomierza. - Beza taka jak właśnie być powinna, krucha z wierzchu, w środku takie, że rozpływa się w ustach.
Nie zawiodły też panie z Koła Gospodyń Wiejskich Bogusławice, które serwowały pierogi, swojską lemoniadę i tradycyjny chleb. - Pierogi świetne, z kapustą i mięsem, takie jak lubię, znakomite ciasto, a farsz jeszcze lepszy - powiedziała pani Ania.
Atmosfera podczas Europejskiego Święta Jabłek była wyjątkowa. Pełna śmiechu, rozmów i wspólnego biesiadowania. Odwiedzający nie szczędzili pochwał ani dla gospodyń, ani dla samej imprezy.