Odkryj bałkański hit. Tavče gravče, czyli zapiekana fasola

Tavče gravče to tradycyjne macedońskie danie z pieczonej fasoli, podawane w glinianych naczyniach. Często jest nazywane potrawą narodową Macedonii Północnej. Delikatna, kremowa fasola łączy się tu z podsmażoną cebulą, czosnkiem, słodką i wędzoną papryką, a całość zyskuje wyjątkową głębię smaku dzięki pieczeniu. To danie bez mięsa, ale niezwykle sycące i pełne bałkańskiego charakteru. Idealne z chrupiącym pieczywem!
Prebranac-Balkan Baked BeansTavče gravče to proste, sycące i pełne smaku danie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | zeleno/Getty Images
Gabriela Fedyk

Tavče gravče – przepis na macedońską zapiekankę z fasoli

Czas przygotowania: ok. 2 godziny (krócej, jeśli używasz fasoli z puszki)

Liczba porcji: 4-6

Rówieśnicy nie wybaczają inności. Czym jest presja dopasowania?

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 320 g suszonej białej fasoli lub 3 puszki po 400 g (zobacz uwagi na końcu przepisu),
  • 2 łyżki soli,
  • 2 duże cebule (ok. 400 g),
  • 7 dużych ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 długie suszone papryczki chili,
  • 2 długie czerwone papryki lub 1 duża czerwona papryka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej,
  • 3 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty (opcjonalnie),
  • pęczek pietruszki (drobno posiekanej – opcjonalnie).

Jak zrobić tavče gravče?

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę w 1,5 l wody z 1 łyżką soli.
  2. Następnego dnia odcedź fasolę, przepłucz ją i wrzuć do garnka z 2 litrami wody.
  3. Obierz jedną cebulę, przekrój ją na pół i jedną połowę dorzuć do garnka, drugą zachowaj na później do dekoracji.
  4. Dodaj 4 obrane ząbki czosnku, liście laurowe i suszone papryczki chili.
  5. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. 10 minut przed końcem gotowania włącz piekarnik, ustawiając na funkcję góra-dół i 200 stopni Celsjusza lub 180 stopni Celsjusza na termoobiegu.
  6. Po ugotowaniu fasoli wyjmij z garnka papryczki, liście laurowe oraz ugotowaną cebulę i czosnek. Odłóż je na bok. Fasolę odcedź, ale zachowaj wodę z gotowania.
  7. Pokrój odłożoną surową połówkę cebuli w grube pióra, czerwone papryki w krążki i odstaw je na później.
  8. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Posiekaj drugą cebulę i podsmażaj przez 6-8 minut, aż się zeszkli.
  9. Dodaj 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż przez chwilę, aż zaczną pachnieć.
  10. Dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę, słodką i wędzoną paprykę, wymieszaj, a potem dolej 200 ml wody z gotowania fasoli, aby powstał sos.
  11. Przełóż fasolę do naczynia żaroodpornego, głębokiej blachy do pieczenia lub glinianego naczynia (jak w Macedonii).
  12. Rozgnieć ugotowaną cebulę i czosnek, dodaj do fasoli razem z sosem, pieprzem, miętą (opcjonalnie) i 1 łyżką soli oraz kolejnymi 200 ml wody z gotowania. Całość wymieszaj.
  13. Do naczynia z fasolą wmieszaj plastry czerwonej papryki, na wierzchu ułóż krążki cebuli i dodaj papryczki chili oraz liście laurowe jako dekorację.
  14. Skrop odrobiną oleju i piecz w piekarniku przez 30 minut, aż cebula się przyrumieni, a fasola będzie chrupiąca na wierzchu.
  15. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut – sos jeszcze zgęstnieje. Po tym czasie usuń liście laurowe i papryczki chili. Na koniec możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Uwagi:

  • Jeśli używasz fasoli z puszki, zacznij od kroku 7, a zamiast wody z gotowania użyj świeżej wody. Pomiń rozgniecioną cebulę i czosnek, ale dorzuć świeże liście laurowe i chili przed pieczeniem. Zmniejsz też ilość soli (ok. 1/2 łyżeczki na puszkę).
  • Resztki tavče gravče przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku do 3-4 dni.

Wybrane dla Ciebie
Wrocław: Budynek Muzeum Narodowego jesienią mieni się kolorami. To hit zdjęć na Facebooku i Instagramie
Wrocław: Budynek Muzeum Narodowego jesienią mieni się kolorami. To hit zdjęć na Facebooku i Instagramie
Wrocław: Tutaj dojedzie w przyszłości tramwaj. Gdzie miasto planuje zbudować trasy, pętle, węzły przesiadkowe i łączniki?
Wrocław: Tutaj dojedzie w przyszłości tramwaj. Gdzie miasto planuje zbudować trasy, pętle, węzły przesiadkowe i łączniki?
To orzechy włoskie robią z sercem i mózgiem! Eksperci są zgodni: to prawdziwy superfood
To orzechy włoskie robią z sercem i mózgiem! Eksperci są zgodni: to prawdziwy superfood
Słupsk: Budżet Obywatelski 2026 rozstrzygnięty. Znamy listę 14 zwycięskich projektów
Słupsk: Budżet Obywatelski 2026 rozstrzygnięty. Znamy listę 14 zwycięskich projektów
Gdańsk: Dojazd na cmentarze w okresie Wszystkich Świętych 2025. Objazdy, parkingi, komunikacja miejska
Gdańsk: Dojazd na cmentarze w okresie Wszystkich Świętych 2025. Objazdy, parkingi, komunikacja miejska
Lublin: 11 nowych studentów, wyjątkowa Msza i apel o odpowiedzialność
Lublin: 11 nowych studentów, wyjątkowa Msza i apel o odpowiedzialność
Lublin: Mężczyzna świadczył usługi przewozu osób bez uprawnień
Lublin: Mężczyzna świadczył usługi przewozu osób bez uprawnień
Warszawa: Kolizja na Rondzie ONZ. Obaj mieli wjechać na zielonym
Warszawa: Kolizja na Rondzie ONZ. Obaj mieli wjechać na zielonym
Dobre wieści dla kibiców Unii. Czołowy środkowy wznowił treningi
Dobre wieści dla kibiców Unii. Czołowy środkowy wznowił treningi
Rembertów: Kolizja na Strażackiej. Nikt nie odniósł obrażeń
Rembertów: Kolizja na Strażackiej. Nikt nie odniósł obrażeń
Obrońca Zagłębia po badaniach. Są pierwsze diagnozy
Obrońca Zagłębia po badaniach. Są pierwsze diagnozy
Napastnik mistrzów Polski o mankamentach w grze. "Od początku sezonu mamy z tym problem"
Napastnik mistrzów Polski o mankamentach w grze. "Od początku sezonu mamy z tym problem"