Odkryj bałkański hit. Tavče gravče, czyli zapiekana fasola

Tavče gravče to tradycyjne macedońskie danie z pieczonej fasoli, podawane w glinianych naczyniach. Często jest nazywane potrawą narodową Macedonii Północnej. Delikatna, kremowa fasola łączy się tu z podsmażoną cebulą, czosnkiem, słodką i wędzoną papryką, a całość zyskuje wyjątkową głębię smaku dzięki pieczeniu. To danie bez mięsa, ale niezwykle sycące i pełne bałkańskiego charakteru. Idealne z chrupiącym pieczywem!
Prebranac-Balkan Baked BeansTavče gravče to proste, sycące i pełne smaku danie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | zeleno/Getty Images
Gabriela Fedyk

Tavče gravče – przepis na macedońską zapiekankę z fasoli

Czas przygotowania: ok. 2 godziny (krócej, jeśli używasz fasoli z puszki)

Liczba porcji: 4-6

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 320 g suszonej białej fasoli lub 3 puszki po 400 g (zobacz uwagi na końcu przepisu),
  • 2 łyżki soli,
  • 2 duże cebule (ok. 400 g),
  • 7 dużych ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 długie suszone papryczki chili,
  • 2 długie czerwone papryki lub 1 duża czerwona papryka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej,
  • 3 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty (opcjonalnie),
  • pęczek pietruszki (drobno posiekanej – opcjonalnie).

Jak zrobić tavče gravče?

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę w 1,5 l wody z 1 łyżką soli.
  2. Następnego dnia odcedź fasolę, przepłucz ją i wrzuć do garnka z 2 litrami wody.
  3. Obierz jedną cebulę, przekrój ją na pół i jedną połowę dorzuć do garnka, drugą zachowaj na później do dekoracji.
  4. Dodaj 4 obrane ząbki czosnku, liście laurowe i suszone papryczki chili.
  5. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. 10 minut przed końcem gotowania włącz piekarnik, ustawiając na funkcję góra-dół i 200 stopni Celsjusza lub 180 stopni Celsjusza na termoobiegu.
  6. Po ugotowaniu fasoli wyjmij z garnka papryczki, liście laurowe oraz ugotowaną cebulę i czosnek. Odłóż je na bok. Fasolę odcedź, ale zachowaj wodę z gotowania.
  7. Pokrój odłożoną surową połówkę cebuli w grube pióra, czerwone papryki w krążki i odstaw je na później.
  8. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Posiekaj drugą cebulę i podsmażaj przez 6-8 minut, aż się zeszkli.
  9. Dodaj 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż przez chwilę, aż zaczną pachnieć.
  10. Dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę, słodką i wędzoną paprykę, wymieszaj, a potem dolej 200 ml wody z gotowania fasoli, aby powstał sos.
  11. Przełóż fasolę do naczynia żaroodpornego, głębokiej blachy do pieczenia lub glinianego naczynia (jak w Macedonii).
  12. Rozgnieć ugotowaną cebulę i czosnek, dodaj do fasoli razem z sosem, pieprzem, miętą (opcjonalnie) i 1 łyżką soli oraz kolejnymi 200 ml wody z gotowania. Całość wymieszaj.
  13. Do naczynia z fasolą wmieszaj plastry czerwonej papryki, na wierzchu ułóż krążki cebuli i dodaj papryczki chili oraz liście laurowe jako dekorację.
  14. Skrop odrobiną oleju i piecz w piekarniku przez 30 minut, aż cebula się przyrumieni, a fasola będzie chrupiąca na wierzchu.
  15. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut – sos jeszcze zgęstnieje. Po tym czasie usuń liście laurowe i papryczki chili. Na koniec możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Uwagi:

  • Jeśli używasz fasoli z puszki, zacznij od kroku 7, a zamiast wody z gotowania użyj świeżej wody. Pomiń rozgniecioną cebulę i czosnek, ale dorzuć świeże liście laurowe i chili przed pieczeniem. Zmniejsz też ilość soli (ok. 1/2 łyżeczki na puszkę).
  • Resztki tavče gravče przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku do 3-4 dni.

Wybrane dla Ciebie

Lubuskie: Przeciwnicy edukacji zdrowotnej przyjdą do kuratora oświaty
Lubuskie: Przeciwnicy edukacji zdrowotnej przyjdą do kuratora oświaty
Bitwa pod Ossowem 1920. Pierwsza porażka bolszewików pod Warszawą
Bitwa pod Ossowem 1920. Pierwsza porażka bolszewików pod Warszawą
Mysłowice: Prawomocny wyrok dla Magdaleny W. za zabójstwo syna
Mysłowice: Prawomocny wyrok dla Magdaleny W. za zabójstwo syna
Żary: Popijał piwko w czasie jady. W jeden dzień wpadło sześciu kierujących na podwójnym gazie
Żary: Popijał piwko w czasie jady. W jeden dzień wpadło sześciu kierujących na podwójnym gazie
Kargowa: Śmiertelnie potrącił babcię, matkę i wnuczkę. Przed sądem nie przyznał się do spowodowania śmiertelnego wypadku
Kargowa: Śmiertelnie potrącił babcię, matkę i wnuczkę. Przed sądem nie przyznał się do spowodowania śmiertelnego wypadku
Bieżuń: Ostrzegał światłami przed policją. Miał zakaz prowadzenia
Bieżuń: Ostrzegał światłami przed policją. Miał zakaz prowadzenia
Tychy: Jechał pod prąd i nie zatrzymał się do kontroli
Tychy: Jechał pod prąd i nie zatrzymał się do kontroli
Opole: Agresywny mężczyzna z nożem obezwładniony na ulicy
Opole: Agresywny mężczyzna z nożem obezwładniony na ulicy
Katowice: Awaria ważnego węzła kolejowego sparaliżowała ruch
Katowice: Awaria ważnego węzła kolejowego sparaliżowała ruch
Żary: Potrącenie nastolatka na pasach. Na miejsce wezwano służby
Żary: Potrącenie nastolatka na pasach. Na miejsce wezwano służby
PKP Cargo sprzedaje blisko 6,7 tys. wagonów za ponad 123 mln zł
PKP Cargo sprzedaje blisko 6,7 tys. wagonów za ponad 123 mln zł
Kraków: Kliny dostaną nową szkołę podstawową oraz przedszkole
Kraków: Kliny dostaną nową szkołę podstawową oraz przedszkole