To orzechy włoskie robią z sercem i mózgiem! Eksperci są zgodni: to prawdziwy superfood
Orzech czyli nasiono
Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa to mięsista, zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część, tzw. endokarp, tworzy zdrewniałą skorupę. W samym środku znajduje się nasiono - otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu. Zatem to, co nazywamy orzechem włoskim, to tak naprawdę nasiona drzewa orzechowego.
Pytała Polki, czy inwestują. Oto co wyszło z badań
Orzechy włoskie są cenione nie tylko za walory smakowe, ale także ze względu na właściwości prozdrowotne. Są wykorzystywane w kuchni i gastronomii (dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów), powstają z nich pyszne nalewki i likiery, a także cenny olej orzechowy, używa się ich do produkcji kosmetyków (kremów i balsamów do ciała, także brązujących, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów), mają też właściwości lecznicze i pomagają w odchudzaniu (dzięki dużej zawartości błonnika). Drewno orzecha włoskiego cenione jest na równi z amerykańskim czarnym orzechem. Robi się z niego meble, wyroby artystyczne, drewniane elementy broni palnej.
Jak jeść orzechy włoskie
Orzechy często goszczą w polskiej kuchni. Spożywamy je głównie jako dodatek do ciast, deserów, lodów, naleśników czy różnego rodzaju placuszków na słodko. Często spożywa się je też samodzielnie, w formie zdrowej przekąski. Najczęściej zjadamy orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacje, pekan, makadamia i brazylijskie.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinniśmy zjadać garść orzechów (ok. 28 g) dziennie.
Orzechy włoskie - bomba witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów
Orzechy włoskie są bardzo bogatym źródłem wielu cennych składników takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, białko, aminokwasy, witaminy, mikro- i makroelementy, błonnik pokarmowy. Te nasiona m.in. obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca.