Olkusz: Małopolski Festiwal Smaków rozpoczęty
Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku zbiegł się z jubileuszowym rokiem Tysiąclecia Królestwa Polskiego. To wyjątkowa edycja, jakiej jeszcze nie było; pełna emocji, zapachów, smaków i… królewskiej świetności.
Piknik w Olkuszu był kulinarną podróżą, w której przeszłość splatała się z teraźniejszością. Można było się zanurzyć w atmosferze dawnych uczt, zajrzeć do staropolskich kuchni i odkryć to, czym raczyli się królowie, rycerze i mieszczanie. Tegoroczny festiwal to nie tylko wydarzenie, lecz hołd dla historii i celebracja smaku.
- W klimacie koronacji Bolesława Chrobrego – pierwszego króla Polski – stworzono miejsca pełne królewskiego majestatu. Szlachetne stroje, historyczne akcenty, rycerska galanteria i mieszczańska gościnność, to wszystko stworzyło wyjątkową oprawę dla uczty, która na długo zapadła w pamięci – podkreślił przed imprezą w Olkusz marszałek Małopolski Łukasz Smółka, pierwszego z pięciu przystanków małopolskich uczt kulinarnych.
Olkuszanie mogli zobaczyć pokazy gotowania Andrzeja Polana, wziąć udział w warsztatach kulinarnych z Pascalem Brodnickim. Był też quiz wiedzy o Małopolsce, a także różne konkursy dla dzieci.
Koła Gospodyń Wiejskich pokazały, że z serca i prostych składników można wyczarować cuda – a ich potrawy powalczą o tytuł najciekawszego dania festiwalu.
Kolejne miejsca i terminy Małopolskiego Festiwalu Smaków:
- Koszyce – 27 lipca
- Nowy Wiśnicz – 10 sierpnia
- Niepołomice – 31 sierpnia
- Zakopane – 14 września