Głogów: Po wielkim remoncie ruszyła warsztatowa kuchnia "ekonomika"
W tym artykule:
Kuchnia warsztatów ZSE po wielkim remoncie
Od 8 października można już korzystać z obiadów przygotowanych w odnowionej, nowoczesnej kuchni warsztatów Zespołu Szkół Ekonomicznych przy ul. Jedności Robotniczej.
Kuchnia, w której uczniowie mają warsztaty i gotują obiady przeszła prawdziwą metamorfozę. Nie było takiej od 30 lat. Wymieniono w niej nie tylko sprzęt, ale też instalacje, wyrównano posadzki, kafelki, wyremontowano ściany.
W odnowionych wnętrzach stanął m.in. nowoczesny piec konwekcyjny, dwie nowe patelnie z dostępem do wody, są też nowe kuchenki gazowe.
- Dziękujemy firmie Gastro- pol, która bardzo nam pomogła nie tylko finansowo. Pomogli nam tak od serca ułożyć funkcjonalnie sprzęt - podkreśla Justyna Chmielewska, kierowniczka warsztatów ZSE.
Pracę w kuchni bardzo usprawni wspomniany wcześniej nowoczesny, 10-półkowy piec konwekcyjny z funkcją parową,
- Oczywiście czekają nas jeszcze kolejne zmiany, ale jesteśmy w trakcie realizacji. Nie chcieliśmy przedłużać remontu, ponieważ nasi klienci mocno dopytywali o otwarcie - dodaje. - W przyszłym roku planujemy unowocześnić salę konsumpcyjną.
Nowy sprzęt nie tylko usprawnia gotowanie
Justyna Chmielewska zaznacza, że nowe wyposażenie kuchni ma znaczenie nie tylko dla bezpieczeństwa uczniów i usprawnienia pracy. Chodzi też o to, by nauczyli się pracy na sprzętach.
- Młodzi ludzie po szkole idą do pracy w różnych restauracjach, więc muszą wiedzieć nie tylko książkowo, ale też praktycznie, jak się obsługuje urządzenia gastronomiczne - zaznacza. - Dlatego staramy się doposażać nasze warsztaty.
Gastronomii w warsztatach ZSE uczy w sumie sześcioro nauczycieli. Pod ich okiem codziennie gotowanych jest i wydawanych ponad 100 obiadów. I to dwudaniowych.
- Jestem bardzo wdzięczna całemu zespołowi, bo pięknie pracują, to oni uczą młodzież, by potrawy były smaczne i najlepszej jakości - zaznacza pani kierownik.
Modernizację kuchni warsztatów wsparł finansowo powiat głogowski. 159 tys. zł pochłonął remont pomieszczeń, a 137 tys. zł nowy sprzęt gastronomiczny.
Obiady w ekonomiku za jedyne 26 zł. Menu do piątku - 10 października
Na tanie i smaczne posiłki czekało z niecierpliwością wielu głogowian. W środę, 8 października warsztaty ZSE zaprosiły na zupę pomidorową z makaronem, filet drobiowy w płatkach kukurydzianych, sałatę ze śmietaną i szczypiorkiem. Zestawy obiadowe w cenie 26 zł. Nic dziwnego, że przed salą obiadową ustawiła się kolejka.
- Zaglądałem tu już dwa tygodnie i czekałem, kiedy wreszcie otworzą - mówi nam pan Tadeusz, który stołuje się tam od kilku lat. - Mają bardzo dobre jedzenie no i tanie.
W środę na pierwszy obiad po remoncie przyszli też Barbara i Andrzej Karbownik.
- Smakuje nam, jak w domu. Najczęściej jemy na miejscu, ale zdarza się, że bierzemy na wynos. No i widać, jak się zmienia to miejsce. Ładnie tu, przyjemnie - mówią.
Menu w ZSE przy ul. Jedności Robotniczej na 9 i 10 października
Czwartek, 9 października
- zupa fasolowa,
- zrazy po warszawsku z kluskami śląskimi lub ziemniakami
- sałatka z buraczków
Piątek, 10 października
- zupa ogórkowa
- gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną lub ziemniakami
- kapusta biała z porem, jabłkiem, kukurydzą i majonezem.