Podlaskie Święto Sera. Tłumy na kulinarnym wydarzeniu
Kilkadziesiąt stoisk z serami, degustacje, konkurs Bitwa Regionów, czy wspólne gotowanie z Karolem Okrasą przyciągnęło w niedzielę (8.06) tłumy odwiedzających do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej na Podlaskie Święto Sera. To unikatowe w skali Podlasia wydarzenie, które skupia rzemieślniczych serowarów. I można było się przekonać jak bogatą serową ofertę ma nasz region.
- Był dojrzewające sery krowie
- twarogi
- wyroby z mleka owczego i koziego
Kto nie gotował i nie degustował, mógł obserwować m.im. finał konkursu na Najlepszy Ser Podlaskiego Święta Sera, finał konkursu Bitwa Regionów, pokaz rozkrawania 80-kilogramowego kręgu sera, pokaz produkcji sera podpuszczkowego, pokaz ciągnięcia korbaczy czy przygotowanie flambirowanego makaronu serwowanego z 20-kilowego kręgu sera.
Nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych oraz autorskich spotkań.
Podlaskie Święto Sera to również 1. etap Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów białostockiego, sokólskiego i monieckiego - „Bitwa Regionów", na którym komisja kwalifikacyjna wybierała najlepsze potrawy. Ich autorzy awansują do półfinału wojewódzkiego.