Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności". Jakie przetwory przygotują w tym roku?

Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Odsetek ten cały czas wzrasta. – Prawie co piąty Polak przyrządza przetwory z przyzwyczajenia i szacunku do tradycji – zauważa Karolina Łuczak, Provident. – Z kolei niemal 23 proc. kieruje się oszczędnością i potrzebą obniżenia kosztów zimą – dodaje. W związku z tym, 40 proc. badanych przygotuje zapasy tak, aby starczyły rodzinie na całą zimę. Sprawdź, co najczęściej wkładamy do słoików.
Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności"Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności"
Źródło zdjęć: © Fot. Pixabay
Maciej Badowski
– Przygotowując własne zaprawy, mamy pewność co do składu i jakości produktów. Satysfakcja z przygotowania własnych słoików tak, jak lubimy – bezcenna.

Te przetwory Polacy lubią najbardziej

Do ulubionych przetworów Polaków należą:







  • ogórki kiszone (82,7 proc.),
  • dżemy i konfitury owocowe (69,5 proc.),
  • marynowane grzybki (54,4 proc.),
  • soki i syropy owocowe (51,8 proc.)
  • marynowane warzywa (38,5 proc.).

W słodkich dżemach i konfiturach szczególnie gustują najmłodsi (18-24 lat) – z wiekiem jednak coraz bardziej doceniamy ogórki kiszone, które królują w spiżarkach osób 25+.

Co ciekawe, największymi fanami ogórków są mieszkańcy województwa lubuskiego – deklaruje tak 97 proc. z nich. Preferencje smakowe idą w parze z najchętniej przyrządzanymi specjałami – 87,1 proc. badanych przygotuje w tym roku właśnie kiszone ogórki.

Polacy to prawdziwi smakosze, jeśli chodzi o przetwory – tylko 2 proc. badanych przyznaje, że nie przepada za tymi specjałami. Niemal 8 na 10 badanych deklaruje, że najbardziej lubi przetwory zrobione w domu. Tradycyjne receptury najbardziej doceniają seniorzy – wśród nich aż 83 proc. stawia na ręcznie robione dżemy i kiszonki. Natomiast słoiki ze sklepu to domena najmłodszych – wśród przedstawicieli pokolenia „Z" aż 18 proc. preferuje gotowe, kupione w sklepie produkty. Sympatia do słoików, najlepiej tych domowej roboty, z roku na rok rośnie. W tej edycji badania 67,5 proc. respondentów zrobi przysmaki w domu. To o 3 pp. więcej niż w 2022 r. oraz 7,5 pp. więcej niż dwa lata temu.

– To właśnie smak przetworów najbardziej motywuje nas do ich przygotowywania, wskazuje tak 56,4 proc badanych – mówi Karolina Łuczak, rzeczniczka prasowa Provident Polska. – Dla co czwartej osoby kluczowy jest aspekt ekologiczny własnych wyrobów, a także związana z tym możliwość przygotowania ich ze sprawdzonych, zdrowych produktów (23,8 proc.). Z tego powodu aż 62 proc. wszystkich gospodarstw domowych tegoroczne specjały sporządzi z plonów z własnej działki. Zadeklarowało tak 79 proc. mieszkańców wsi oraz 55,8 proc. obywateli małych miast – dodaje.

Coraz popularniejsze staje się także grzybobranie – 56,6 proc. z nas w tegorocznych słoikach umieści własnoręcznie zebrane grzyby. Często wykorzystujemy również produkty pochodzące z bazarów, targowisk czy sklepów. Nietrudno się domyślić, że sposób ten wybierany jest najczęściej przez mieszkańców dużych miast – takiej odpowiedzi udzieliło 70,2 proc z nich.

Przetwory sposobem na oszczędność?

– Prawie co piąty Polak przyrządza przetwory z przyzwyczajenia i szacunku do tradycji – zauważa Łuczak. – Z kolei niemal 23 proc. kieruje się oszczędnością i potrzebą obniżenia kosztów zimą. W związku z tym, aż 40 proc. badanych przygotuje zapasy tak, aby starczyły rodzinie na całą zimę, a co dziesiąty zrobi na tyle dużą ilość słoików, żeby nadwyżką dodatkowo obdarować najbliższych znajomych – zaznacza.

21,4 proc. respondentów deklaruje, że wykona taką ilość przetworów, która wystarczy tylko na własne potrzeby. Wśród respondentów, którzy w ogóle nie zdecydowali się na własnoręczne przygotowanie przetworów, 45 proc. jako powód tej decyzji wskazuje brak czasu, niecałe 30 proc. brak miejsca na przechowywanie, a niewiele mniej – 27,5 proc. – spodziewa się, że dostanie przetwory od innej osoby.

7 zasad robienia domowych przetworów

Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. Poznaj 7 zasad robienia domowych przetworów:









  • Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
  • Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  • Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
  • Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
  • Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  • Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.

Wybrane dla Ciebie

Dwie niebezpieczne kolizje na drogach Miasta i Gminy Pleszew oraz powiatu pleszewskiego.
Dwie niebezpieczne kolizje na drogach Miasta i Gminy Pleszew oraz powiatu pleszewskiego.
Szpital Pucki z nagrodą dzięki "tajemniczemu pacjentowi". "Lider Zaufania Pacjentów”
Szpital Pucki z nagrodą dzięki "tajemniczemu pacjentowi". "Lider Zaufania Pacjentów”
Nielegalne używki na koszalińskim targowisku. Jedna osoba zatrzymana
Nielegalne używki na koszalińskim targowisku. Jedna osoba zatrzymana
To miasto przyciąga mieszkańców. Jedyne w woj. warmińsko-mazurskim
To miasto przyciąga mieszkańców. Jedyne w woj. warmińsko-mazurskim
Duży dźwig stanął w centrum Dąbrowy Górniczej. Budowa nabiera tempa! Będzie tam rynek wypełniony zielenią, nowe śródmieście...
Duży dźwig stanął w centrum Dąbrowy Górniczej. Budowa nabiera tempa! Będzie tam rynek wypełniony zielenią, nowe śródmieście...
Znakomity występ Lęborczan w Międzynarodowym Biegu po Plaży w Jarosławcu.
Znakomity występ Lęborczan w Międzynarodowym Biegu po Plaży w Jarosławcu.
Kontrole w polu. Policja, straż i inspektorzy ruszyli do rolników
Kontrole w polu. Policja, straż i inspektorzy ruszyli do rolników
Roztocze na weekend: 4 cuda natury, wśród nich szumiący wodospad i drzewo-serce
Roztocze na weekend: 4 cuda natury, wśród nich szumiący wodospad i drzewo-serce
Ta zupa musi na stałe zagościć na twoim stole. Jest idealna na lato
Ta zupa musi na stałe zagościć na twoim stole. Jest idealna na lato
Pościg za motocyklistą. 29-latek miał wiele powodów, by uciekać
Pościg za motocyklistą. 29-latek miał wiele powodów, by uciekać
Turystyczny hit nad Bałtykiem. Morze piasku z fantastycznymi widokami
Turystyczny hit nad Bałtykiem. Morze piasku z fantastycznymi widokami
Wyniki matur 2025 w powiecie szamotulskim. Które szkoły wypadły najlepiej?
Wyniki matur 2025 w powiecie szamotulskim. Które szkoły wypadły najlepiej?