Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności". Jakie przetwory przygotują w tym roku?

Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Odsetek ten cały czas wzrasta. – Prawie co piąty Polak przyrządza przetwory z przyzwyczajenia i szacunku do tradycji – zauważa Karolina Łuczak, Provident. – Z kolei niemal 23 proc. kieruje się oszczędnością i potrzebą obniżenia kosztów zimą – dodaje. W związku z tym, 40 proc. badanych przygotuje zapasy tak, aby starczyły rodzinie na całą zimę. Sprawdź, co najczęściej wkładamy do słoików.
Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności"Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności"
Źródło zdjęć: © Fot. Pixabay
Maciej Badowski
– Przygotowując własne zaprawy, mamy pewność co do składu i jakości produktów. Satysfakcja z przygotowania własnych słoików tak, jak lubimy – bezcenna.

Te przetwory Polacy lubią najbardziej

Do ulubionych przetworów Polaków należą:







  • ogórki kiszone (82,7 proc.),
  • dżemy i konfitury owocowe (69,5 proc.),
  • marynowane grzybki (54,4 proc.),
  • soki i syropy owocowe (51,8 proc.)
  • marynowane warzywa (38,5 proc.).

W słodkich dżemach i konfiturach szczególnie gustują najmłodsi (18-24 lat) – z wiekiem jednak coraz bardziej doceniamy ogórki kiszone, które królują w spiżarkach osób 25+.

Co ciekawe, największymi fanami ogórków są mieszkańcy województwa lubuskiego – deklaruje tak 97 proc. z nich. Preferencje smakowe idą w parze z najchętniej przyrządzanymi specjałami – 87,1 proc. badanych przygotuje w tym roku właśnie kiszone ogórki.

Polacy to prawdziwi smakosze, jeśli chodzi o przetwory – tylko 2 proc. badanych przyznaje, że nie przepada za tymi specjałami. Niemal 8 na 10 badanych deklaruje, że najbardziej lubi przetwory zrobione w domu. Tradycyjne receptury najbardziej doceniają seniorzy – wśród nich aż 83 proc. stawia na ręcznie robione dżemy i kiszonki. Natomiast słoiki ze sklepu to domena najmłodszych – wśród przedstawicieli pokolenia „Z" aż 18 proc. preferuje gotowe, kupione w sklepie produkty. Sympatia do słoików, najlepiej tych domowej roboty, z roku na rok rośnie. W tej edycji badania 67,5 proc. respondentów zrobi przysmaki w domu. To o 3 pp. więcej niż w 2022 r. oraz 7,5 pp. więcej niż dwa lata temu.

– To właśnie smak przetworów najbardziej motywuje nas do ich przygotowywania, wskazuje tak 56,4 proc badanych – mówi Karolina Łuczak, rzeczniczka prasowa Provident Polska. – Dla co czwartej osoby kluczowy jest aspekt ekologiczny własnych wyrobów, a także związana z tym możliwość przygotowania ich ze sprawdzonych, zdrowych produktów (23,8 proc.). Z tego powodu aż 62 proc. wszystkich gospodarstw domowych tegoroczne specjały sporządzi z plonów z własnej działki. Zadeklarowało tak 79 proc. mieszkańców wsi oraz 55,8 proc. obywateli małych miast – dodaje.

Coraz popularniejsze staje się także grzybobranie – 56,6 proc. z nas w tegorocznych słoikach umieści własnoręcznie zebrane grzyby. Często wykorzystujemy również produkty pochodzące z bazarów, targowisk czy sklepów. Nietrudno się domyślić, że sposób ten wybierany jest najczęściej przez mieszkańców dużych miast – takiej odpowiedzi udzieliło 70,2 proc z nich.

Przetwory sposobem na oszczędność?

– Prawie co piąty Polak przyrządza przetwory z przyzwyczajenia i szacunku do tradycji – zauważa Łuczak. – Z kolei niemal 23 proc. kieruje się oszczędnością i potrzebą obniżenia kosztów zimą. W związku z tym, aż 40 proc. badanych przygotuje zapasy tak, aby starczyły rodzinie na całą zimę, a co dziesiąty zrobi na tyle dużą ilość słoików, żeby nadwyżką dodatkowo obdarować najbliższych znajomych – zaznacza.

21,4 proc. respondentów deklaruje, że wykona taką ilość przetworów, która wystarczy tylko na własne potrzeby. Wśród respondentów, którzy w ogóle nie zdecydowali się na własnoręczne przygotowanie przetworów, 45 proc. jako powód tej decyzji wskazuje brak czasu, niecałe 30 proc. brak miejsca na przechowywanie, a niewiele mniej – 27,5 proc. – spodziewa się, że dostanie przetwory od innej osoby.

7 zasad robienia domowych przetworów

Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. Poznaj 7 zasad robienia domowych przetworów:









  • Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
  • Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  • Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
  • Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
  • Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  • Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.

Wybrane dla Ciebie

Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Kopaszyn: Sezon na dynie rozpoczęty. Dyniowato zaprasza w odwiedziny
Kopaszyn: Sezon na dynie rozpoczęty. Dyniowato zaprasza w odwiedziny
Kielce: Orkiestra Świętokrzyska wraca na scenę w Targach Kielce
Kielce: Orkiestra Świętokrzyska wraca na scenę w Targach Kielce
Rozięcin: Ziemniaczane szaleństwo. Tradycja, muzyka i placki
Rozięcin: Ziemniaczane szaleństwo. Tradycja, muzyka i placki
Babice: XXIII Powiatowy Rajd na Orientację już 19 września
Babice: XXIII Powiatowy Rajd na Orientację już 19 września
Rudnik nad Sanem: Moto-Ziemniak 2025. Wspólna zabawa dla całych rodzin
Rudnik nad Sanem: Moto-Ziemniak 2025. Wspólna zabawa dla całych rodzin
Polscy twórcy walczą z wydawcą. To już drugi problem Movie Games
Polscy twórcy walczą z wydawcą. To już drugi problem Movie Games
Sanok: Pijany kierowca z zakazem sądowym. Został zatrzymany
Sanok: Pijany kierowca z zakazem sądowym. Został zatrzymany
Wilanów: Gangster "Oczko” zatrzymany. W tle produkcja papierosów
Wilanów: Gangster "Oczko” zatrzymany. W tle produkcja papierosów
Toruń: Mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej na Balu na Wrzosach
Toruń: Mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej na Balu na Wrzosach
Knurów: Pijana kobieta okradła 14-latka. Skradzionym rowerem wjechała w samochód. Grozi jej 15 lat więzienia
Knurów: Pijana kobieta okradła 14-latka. Skradzionym rowerem wjechała w samochód. Grozi jej 15 lat więzienia