Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności". Jakie przetwory przygotują w tym roku?

Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Odsetek ten cały czas wzrasta. – Prawie co piąty Polak przyrządza przetwory z przyzwyczajenia i szacunku do tradycji – zauważa Karolina Łuczak, Provident. – Z kolei niemal 23 proc. kieruje się oszczędnością i potrzebą obniżenia kosztów zimą – dodaje. W związku z tym, 40 proc. badanych przygotuje zapasy tak, aby starczyły rodzinie na całą zimę. Sprawdź, co najczęściej wkładamy do słoików.
Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności"Polacy idą w słoiki. "Tradycja i oszczędności"
Źródło zdjęć: © Fot. Pixabay
Maciej Badowski
– Przygotowując własne zaprawy, mamy pewność co do składu i jakości produktów. Satysfakcja z przygotowania własnych słoików tak, jak lubimy – bezcenna.

Bydgoszcz: 3 mężczyzn zatrzymanych po nocnych wybrykach na hulajnodze

Te przetwory Polacy lubią najbardziej

Do ulubionych przetworów Polaków należą:







  • ogórki kiszone (82,7 proc.),
  • dżemy i konfitury owocowe (69,5 proc.),
  • marynowane grzybki (54,4 proc.),
  • soki i syropy owocowe (51,8 proc.)
  • marynowane warzywa (38,5 proc.).

W słodkich dżemach i konfiturach szczególnie gustują najmłodsi (18-24 lat) – z wiekiem jednak coraz bardziej doceniamy ogórki kiszone, które królują w spiżarkach osób 25+.

Co ciekawe, największymi fanami ogórków są mieszkańcy województwa lubuskiego – deklaruje tak 97 proc. z nich. Preferencje smakowe idą w parze z najchętniej przyrządzanymi specjałami – 87,1 proc. badanych przygotuje w tym roku właśnie kiszone ogórki.

Polacy to prawdziwi smakosze, jeśli chodzi o przetwory – tylko 2 proc. badanych przyznaje, że nie przepada za tymi specjałami. Niemal 8 na 10 badanych deklaruje, że najbardziej lubi przetwory zrobione w domu. Tradycyjne receptury najbardziej doceniają seniorzy – wśród nich aż 83 proc. stawia na ręcznie robione dżemy i kiszonki. Natomiast słoiki ze sklepu to domena najmłodszych – wśród przedstawicieli pokolenia „Z" aż 18 proc. preferuje gotowe, kupione w sklepie produkty. Sympatia do słoików, najlepiej tych domowej roboty, z roku na rok rośnie. W tej edycji badania 67,5 proc. respondentów zrobi przysmaki w domu. To o 3 pp. więcej niż w 2022 r. oraz 7,5 pp. więcej niż dwa lata temu.

– To właśnie smak przetworów najbardziej motywuje nas do ich przygotowywania, wskazuje tak 56,4 proc badanych – mówi Karolina Łuczak, rzeczniczka prasowa Provident Polska. – Dla co czwartej osoby kluczowy jest aspekt ekologiczny własnych wyrobów, a także związana z tym możliwość przygotowania ich ze sprawdzonych, zdrowych produktów (23,8 proc.). Z tego powodu aż 62 proc. wszystkich gospodarstw domowych tegoroczne specjały sporządzi z plonów z własnej działki. Zadeklarowało tak 79 proc. mieszkańców wsi oraz 55,8 proc. obywateli małych miast – dodaje.

Coraz popularniejsze staje się także grzybobranie – 56,6 proc. z nas w tegorocznych słoikach umieści własnoręcznie zebrane grzyby. Często wykorzystujemy również produkty pochodzące z bazarów, targowisk czy sklepów. Nietrudno się domyślić, że sposób ten wybierany jest najczęściej przez mieszkańców dużych miast – takiej odpowiedzi udzieliło 70,2 proc z nich.

Przetwory sposobem na oszczędność?

– Prawie co piąty Polak przyrządza przetwory z przyzwyczajenia i szacunku do tradycji – zauważa Łuczak. – Z kolei niemal 23 proc. kieruje się oszczędnością i potrzebą obniżenia kosztów zimą. W związku z tym, aż 40 proc. badanych przygotuje zapasy tak, aby starczyły rodzinie na całą zimę, a co dziesiąty zrobi na tyle dużą ilość słoików, żeby nadwyżką dodatkowo obdarować najbliższych znajomych – zaznacza.

21,4 proc. respondentów deklaruje, że wykona taką ilość przetworów, która wystarczy tylko na własne potrzeby. Wśród respondentów, którzy w ogóle nie zdecydowali się na własnoręczne przygotowanie przetworów, 45 proc. jako powód tej decyzji wskazuje brak czasu, niecałe 30 proc. brak miejsca na przechowywanie, a niewiele mniej – 27,5 proc. – spodziewa się, że dostanie przetwory od innej osoby.

7 zasad robienia domowych przetworów

Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. Poznaj 7 zasad robienia domowych przetworów:









  • Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
  • Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  • Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
  • Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
  • Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  • Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.

Wybrane dla Ciebie
Poważna awaria BLIKA. Nie można wykonywać płatności i przelewów
Poważna awaria BLIKA. Nie można wykonywać płatności i przelewów
Od 2026 r. zmiany w prawie dla sołtysów
Od 2026 r. zmiany w prawie dla sołtysów
Gdańsk: Jarmark Bożonarodzeniowy potrwa miesiąc. Ruszają przygotowania
Gdańsk: Jarmark Bożonarodzeniowy potrwa miesiąc. Ruszają przygotowania
Hokej: Nie było niespodzianki. STS Sanok przegrał z mistrzem Polski
Hokej: Nie było niespodzianki. STS Sanok przegrał z mistrzem Polski
Eksport zbóż: Polska traci rynki, dyplomacja gospodarcza śpi
Eksport zbóż: Polska traci rynki, dyplomacja gospodarcza śpi
Radom: Wszystkich Świętych. Tłumy na cmentarzu przy ul. Limanowskiego
Radom: Wszystkich Świętych. Tłumy na cmentarzu przy ul. Limanowskiego
Zatrzymany za napaść w pociągu. Zaatakował 17-letnią Ukrainkę
Zatrzymany za napaść w pociągu. Zaatakował 17-letnią Ukrainkę
Legnica: "Świerkowa od Nowa". Turniej Piłkarski dla dzieci z klas III
Legnica: "Świerkowa od Nowa". Turniej Piłkarski dla dzieci z klas III
Głogów: Młody mężczyzna postrzelony. Lekarze walczą o jego zdrowie
Głogów: Młody mężczyzna postrzelony. Lekarze walczą o jego zdrowie
Kraków: "Najlepiej się leży pod zniczem od harcerzy". Akcja ZHP
Kraków: "Najlepiej się leży pod zniczem od harcerzy". Akcja ZHP
Beskid Żywiecki: Klimatyczne schronisko górskie powstaje na Oźnej
Beskid Żywiecki: Klimatyczne schronisko górskie powstaje na Oźnej
Szczecin: Taksówkarz zasłabł i staranował przystanek. Są ranni
Szczecin: Taksówkarz zasłabł i staranował przystanek. Są ranni