Polacy je uwielbiają, trwa sezon. Tyle zapłacisz za kurki
Kurki w lasach. Nie pomyl z innym gatunkiem
Pieprznik jadalny, bo taka jest właściwa nazwa kurki, jest dość charakterystyczny. Pofalowany grzyb ma żółtą lub delikatnie pomarańczową barwę, najczęściej tworzy skupiska przy sosnach, świerkach i wiekowych dębach. Okres występowania przypada od czerwca do października, jest więc trochę czasu, by nacieszyć się smakiem tych grzybów.
Podobnym gatunkiem jest lisówka pomarańczowa, warto przyjrzeć się zebranym grzybom, aby uniknąć pomyłki. O ile kurka jest smacznym i jadalnym grzybem, o tyle lisówka już nie. Każdą wątpliwość lepiej skonsultować z grzyboznawcą lub pobliskim sanepidem.
Grzybiarze donoszą, że w ostatnich dniach kurek nie brakuje. W regionach, gdzie przeszły intensywne opady deszczu, można wyjść z pełnym koszykiem. Grzyby sprawdzą się jako baza na zupę lub jajecznicę. Zainteresowanie leśnym smakiem napędza sprzedaż, ofert jest coraz więcej, a pojemniki z pieprznikami widać już nawet w marketach.
Sprzedaż na pojemniki. Gdzie jest najtaniej?
Wiosną i latem grzybów jest mniej niż jesienią, więc ceny mogą być wygórowane. Co roku mówi się, że zakup kilograma wybranych gatunków nie jest na każdą kieszeń. Warto też pamiętać, że sprzedawca na danym stoisku powinien mieć atest. Stawki zależą od regionu i miejsca sprzedaży. Nawet w tym samym województwie cena na bazarku a bezpośrednio od grzybiarza może się różnić.
Na targowiskach i w marketach najczęściej można kupić pojemniki z grzybami o gramaturze 200-250 g, kilogram można zamówić prywatnie. Sezon rozpoczęła m.in. Biedronka. Na stałe w ofercie pojawiły się kurki. Za 200 g trzeba zapłacić 24,99 zł, za 1 kg wychodzi więc niecałe 125 zł.
Świeże polskie grzyby widać też na bazarach. W Żorach można kupić 200 g za 30 zł, w Łomży liczą sobie 25 zł. Więcej kurek można zakupić w prywatnych ogłoszeniach, w większości wychodzi też taniej. Oto przykłady:
- Pomorskie. Kurki zbierane na bieżąco, 35 zł/kg.
- Warmińsko-Mazurskie. Wiaderko kurek 3 l – 50 zł.
- Zachodniopomorskie. Świeże grzybki, 30 zł/kg.
- Podlaskie. Kurki z naszych lasów, 45 zł/kg.
- Warmińsko-Mazurskie. Świeże, pachnące kurki z lasów – 60 zł/kg.