Poznań: To oni mogą sprzedawać rogale świętomarcińskie. Wytwórcy z certyfikatami
Co roku sprzedawanych jest ok. 2,5 mln sztuk rogali świętomarcińskich. Tej nazwy mogą używać wyłącznie wytwórcy, którzy posiadają odpowiedni certyfikat. Od 2008 roku tradycyjny przysmak jest „Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”, jako regionalny produkt powstający z lokalnych surowców w oparciu o oryginalny przepis.
Wypiekając tradycyjne rogale należy spełnić odpowiednie wymagania. Potrzebne jest listkujące ciasto z nadzieniem, w którym znajdują się: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy. Nie bez znaczenia jest także sposób zwijania ciasta, nakładania masy makowej czy też dekorowanie pomadą i orzechami. Wytwórcy muszą trzymać się ściśle określonego przepisu, a jeden rogal może ważyć maksymalnie 250 gramów.
Król mebli z Sulęcina. Liczył na szybki zarobek. Puściły mu nerwy
Początkowo certyfikaty przyznawano na rok, ale od kilku lat obowiązują przez kolejne trzy lata, choć mogą zostać odebrane w sytuacji, gdy okaże się, że wypiek nie jest wypiekany zgodnie z recepturą.
W tym roku certyfikaty posiada 97 wytwórców, ale kolejne dwie cukiernie są w trakcie procesu certyfikacji i obecnie są na etapie kontroli w tym zakresie. Pełna lista cukierni i piekarni sprzedających prawdziwe rogale świętomarcińskie dostępna jest na stronie internetowej Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
autorka: A. Karczewska
fot. UMP