Produkcja cukru w Polsce w niebezpieczeństwie, presja rośnie

Pod bardzo niską ceną słodkiego cukru kryją się gorzkie zmagania branży cukrowniczej. Kampania cukrownicza 2025/2026 zapowiada się na słabszą od poprzedniej. Niższa może być polaryzacja, czyli zawartość cukru (sacharozy) w burakach. Spadła także powierzchnia, na jakiej w Polsce uprawia się buraki cukrowe. Do tego rosnąca presja kosztowa transformacji energetycznej i zapowiedź podwyżki tzw. podatku cukrowego
15. edycja Warsztatów Polowych buraka cukrowego w Starym BrześciuRozpoczynają się zbiory buraków cukrowych i ich przetwarzanie na cukier
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Wojciech Alabrudziński
Agata Wodzień-Nowak

Pierwsze cukrownie rozpoczęły już sezon. Buraki mają się gorzej

Sezon produkcji cukru 2025/2026 rozpoczął się w Polsce 25 sierpnia, a wkrótce dołączy do niego reszta członków Związku Producentów Cukru. Kampanię oficjalnie rozpoczęła Krajowa Grupa Spożywcza S.A. 25 sierpnia, a dwa dni później dołączył do niej Pfeifer & Langen Polska S.A.

Z kolei Nordzucker Polska S.A. planuje start na 4 września, a Südzucker Polska S.A. na połowę września (15-16 września).

Mimo oczekiwanego plonu buraków cukrowych na poziomie 65 ton z hektara, deszczowe lato negatywnie wpłynęło na ich polaryzację. Spodziewana jest niższa zawartość cukru, co przełoży się na mniejszą efektywność produkcji.

W tym roku w Polsce uprawa buraków zajmuje około 260 tysięcy hektarów, czyli mniej niż w ubiegłym roku (274 tys. ha). Jest to część szerszego trendu w Unii Europejskiej, gdzie areał upraw buraka skurczył się o 10,6%, a Komisja Europejska prognozuje spadek produkcji cukru o około 8% (do 15,2 mln ton) w sezonie 2025/2026.

Produkcja cukru jest coraz trudniejsza

Przemysł cukrowniczy boryka się z rosnącymi kosztami, głównie związanymi z transformacją energetyczną i dekarbonizacją. Producenci muszą inwestować w drogie programy mające na celu odchodzenie od węgla na rzecz gazu oraz modernizację infrastruktury, by zredukować emisje.

Oprócz tych długoterminowych inwestycji, branża ponosi również wysokie koszty bieżące, takie jak wydatki na energię, serwis czy opłaty środowiskowe. By sobie z tym poradzić, firmy starają się zwiększać wydajność i zapewniać ciągłość dostaw surowca.

Dodatkowym problemem jest zapowiedziana przez Ministerstwo Finansów podwyżka podatku cukrowego od 2026 roku, która może zaszkodzić sektorowi.

Jak podkreśla Michał Gawryszczak, dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce, tegoroczna kampania to wyjątkowy sprawdzian odporności branży na rosnące koszty i regulacje. Z jednej strony firmy inwestują w nowoczesne technologie i efektywność energetyczną, z drugiej strony mierzą się z niższą polaryzacją buraków i trudniejszym okresem wegetacyjnym.

Nadal produkujemy więcej cukru, niż w Polsce nam go potrzeba

Mimo tych wyzwań, Polska pozostaje eksporterem netto cukru. W poprzednim sezonie (2024/2025) wyeksportowano ponad 2,5 mln ton, przy krajowym zapotrzebowaniu na poziomie 1,7 mln ton. W nowym sezonie, z uwagi na mniejszy areał upraw i niższą zawartość cukru w burakach, priorytetem jest utrzymanie stabilności eksportu i krajowych dostaw.

Związek Producentów Cukru zwraca uwagę na postęp w sektorze: przyspieszenie modernizacji linii produkcyjnych, upowszechnianie rolnictwa zrównoważonego i precyzyjnego (w celu lepszego zarządzania zbiorami i jakością surowca), a także doskonalenie logistyki.

Firmy rozszerzają również asortyment o produkty o wyższej wartości dodanej, jak specjalistyczne cukry dla przemysłu farmaceutycznego. Działania te mają na celu poprawę wydajności i zmniejszenie energochłonności, co ma zagwarantować ciągłość dostaw dla klientów w kraju i za granicą, mimo trudniejszych warunków.

Wybrane dla Ciebie

Strategia fantasy o budowie miast dostała za darmo potężne nowości: idealny dodatek i bardzo potężny statek
Strategia fantasy o budowie miast dostała za darmo potężne nowości: idealny dodatek i bardzo potężny statek
Malbork: 80-lecie Hufca ZHP. Uroczysta zbiórka i konferencja jubileuszowa
Malbork: 80-lecie Hufca ZHP. Uroczysta zbiórka i konferencja jubileuszowa
Piła: Pokaz kreatywności i smaku – uczniowie Szkoły Gastronomicznej w akcji
Piła: Pokaz kreatywności i smaku – uczniowie Szkoły Gastronomicznej w akcji
Warszawa: Trwa dwudniowa impreza studentów
Warszawa: Trwa dwudniowa impreza studentów
Skierniewice: Trwa jesienna zbiórka elektrośmieci. Można je wymienić na roślinę
Skierniewice: Trwa jesienna zbiórka elektrośmieci. Można je wymienić na roślinę
Katowice: Niecodzienna rzeźba. "Byk" to nowy symbol miasta
Katowice: Niecodzienna rzeźba. "Byk" to nowy symbol miasta
Kobylnica: Modernizacja ulicy Szczecińskiej. Będą utrudnienia
Kobylnica: Modernizacja ulicy Szczecińskiej. Będą utrudnienia
Racibórz: Policja zatrzymała 32-latka pod wpływem alkoholu i z zakazem
Racibórz: Policja zatrzymała 32-latka pod wpływem alkoholu i z zakazem
Małopolska: Dwie nowe karetki pogotowia. Ambulans dla osób ważących nawet ponad 300 kg
Małopolska: Dwie nowe karetki pogotowia. Ambulans dla osób ważących nawet ponad 300 kg
Przygotowanie pelargonii do zimy. Dzięki temu na wiosnę będą znów zachwycać
Przygotowanie pelargonii do zimy. Dzięki temu na wiosnę będą znów zachwycać
Nowy Targ: Oszustwo "na jakość wody". Fałszywi administratorzy okradli dwie seniorki
Nowy Targ: Oszustwo "na jakość wody". Fałszywi administratorzy okradli dwie seniorki
Sandomierz: Na dworcu PKP stanie tablica informacyjna dla turystów
Sandomierz: Na dworcu PKP stanie tablica informacyjna dla turystów