Sanepid ostrzega: uważaj na te jaja. Wykryto w nich obecność bakterii Salmonella. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"
W tym artykule:
Wycofane jaja z salmonellą. Decyzja GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii jaj. Chodzi o jaja z chowu na wolnym wybiegu wyprodukowane przez INVEST MICHEL. Powodem decyzji jest wykrycie obecności bakterii Salmonella spp.
- Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - czytamy w komunikacie GIS.
Zatrucie Salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym.
Typowe objawy zakażenia bakterią Salmonella to:
- biegunka,
- skurczowe bóle brzucha,
- gorączka,
- nudności i wymioty.
Dolegliwości nie zawsze występują od razu - mogą pojawić się nawet po 12 do 72 godzinach od spożycia skażonego produktu.
Jakie jajka są wycofane? Szczegóły dotyczące produktu
Wycofanie dotyczy jaj z chowu na wolnym wybiegu z kodem na skorupce 1PL30031310. Numer partii i data minimalnej trwałości to 12.08.2025. Producentem jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.
Szczegóły dotyczące wycofanych jaj:
- Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
- Kod na skorupce: 1PL30031310
- Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie
Jak podaje sanepid, producent natychmiast po uzyskaniu informacji o problemie rozpoczął proces wycofywania produktu ze sprzedaży. Sprawą zajmuje się Inspekcja Weterynaryjna, prowadząc postępowanie wyjaśniające. Państwowa Inspekcja Sanitarna na bieżąco nadzoruje przebieg wycofania towaru z rynku.
Masz wycofane jaja? Nie jedz ich!
Jeżeli masz jaja objęte wycofaniem, nie spożywaj ich ani nie używaj do żadnych potraw. Mycie jaj również nie pomoże, a może wręcz rozprzestrzenić bakterie po kuchni. Wycofane jaja zwróć do sklepu lub zutylizuj. Jeżeli powierzchnie w twoim domu miały kontakt z jajami zanieczyszczonymi bakterią, dokładnie je umyj, używając detergentu lub wody z octem.
GIS przypomina, że w razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po ewentualnym zjedzeniu produktu, należy skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
- Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj Główny Inspektorat Sanitarny
- SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny