Słoneczniki pojawiły się na rynkach, warto sięgać po te letnie przysmaki

Na rynkach pojawiły się pierwsze słoneczniki. Te niezwykłe warzywa oleiste to prawdziwy przysmak. Dla wielu łodzian to najważniejszy wakacyjny przysmak.
Na rynkach i na stoiskach z warzywami są już słoneczniki.Na rynkach i na stoiskach z warzywami są już słoneczniki.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska

Wśród rynkowego bogactwa warzyw i owoców można znaleźć kapelusze (zwane przez niektórych talerzami) słoneczników. Wypełnione po brzegi dojrzałymi ziarnami są doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek.

Wydłubywanie świeżych pestek słonecznika to dla wielu osób jedno z ulubionych, wakacyjnych zajęć. Na dodatek słoneczniki są niedrogą i zdrową przekąską. Za mały kapelusz trzeba zapłacić 2 zł, ale już za taki całkiem spory 3 zł. Te największe to wydatek 5-6 zł. Trudno je jednak zjeść za jednym razem, chyba że w towarzystwie przy telewizorze.

Dlaczego warto jeść słoneczniki?

Słonecznik to roślina oleista, z której produkuje się olej wykorzystywany do gotowania i smażenia. Pestki zawierają mnóstwo składników odżywczych takich jak aminokwasy

  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • witamin E, B, A oraz D
  • antyoksydanty
  • cynk
  • żelazo
  • potas
  • wapń

Wiele z tych składników ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Witamina E jest skarbem dla skóry, ale wpływa również na płodność. Regularne spożywanie pestek słonecznika reguluje poziom cholesterolu i chroni przed zmianami miażdżycowymi. Zawarty w pestkach potas wpływa na witalność, poprawia jakość włosów i paznokci, wspiera prawidłową masę ciała. Z kolei żelazo zapobiega anemii.

Obok składników mineralnych ziarno słonecznika to bogactwo składników odżywczych takich jak tłuszcze, białko, węglowodany i błonnik. Niestety wadą jest wysoka kaloryczność ziaren słonecznika. W 100 gramach zjadamy aż 584 kalorie, więc niekontrolowane skubanie świeżego słonecznika może również mieć wpływ na dzienny bilans kaloryczny.

Dlatego ziarno słonecznika warto zjadać w niewielkich porcjach, jako dodatek do potraw, głownie sałatek, czy warzywnych sosów. Doskonale sprawdza się w sosach typu pesto, w których zastąpimy nimi tradycyjnie dodawane orzeszki piniowe.

Wybrane dla Ciebie

Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!