Sosnowiec: 100 porcji zalewajki na 100-lecie gastronomika

Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Sosnowcu w tym roku świętuje 100-lecie. Z tej okazji uczniowie szkoły wraz z nauczycielami przygotowali wyjątkową niespodziankę dla mieszkańców i gości. W zimowe przedpołudnie częstowali wszystkich zagłębiowską zalewajką.
Uczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gościUczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gości
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Piotr Sobierajski Polska Press
Piotr Sobierajski
  • Uczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gości
  • Uczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gości
  • Uczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gości
  • Uczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gości
  • Uczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gości
[1/5] Uczniowie Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznego CKZiU w Sosnowcu przygotowali zagłębiowską zalewajkę i częstowali nią mieszkańców oraz gości Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Piotr Sobierajski Polska Press

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

100 porcji zalewajki na 100-lecie gastronomika

Każdy, kto pojawił się 4 grudnia około godziny 9.30 na Placu Stulecia w centrum Sosnowca, czyli popularnej patelni miał okazję skosztować pysznej, zagłębiowskiej zalewajki. Przygotowali ją uczniowie Technikum nr 3 Gastronomiczno - Hotelarskiego CKZiU w Sosnowcu. Do wydania zaplanowanych zostało symboliczne 100 porcji na 100-lecie szkoły, ale tak naprawdę było ich więcej, a zmieściły się w trzech wielkich kotłach.

Uczniowie musieli wszystko przygotować i zaplanować. Najpierw trzeba było zaopatrzyć się we wszystkie produkty, potem przygotować odpowiednie proporcje i w końcu ugotować zalewajkę.

- Zalewajkę wydajemy w ramach happeningu, związanego ze 100-leciem gastronomika. Przygotowanie trwało cały dzień. Najpierw przygotowany został zakwas, warzywka, kiełbaska, boczek. To wszystko jest jeszcze przesmażane na smalczyku, do tego wywar na wędzonce. To wszystko na taki dzień, jak dziś jest idealne na rozgrzewkę. A dlaczego zalewajka? Bo kojarzy się właśnie z Sosnowcem - mówi Piotr Gnyp, nauczyciel w Technikum nr 3 Hotelarsko-Gastronomicznym CKZiU w Sosnowcu.

W przygotowanie zalewajki zaangażowany był m.in. uczeń sosnowieckiego gastronomika, Franciszek Prowancki.

- Dla nas nie jest to zbyt skomplikowana potrawa. Zawsze nam wychodzi. To tylko nieco więcej krojenia niż zwykle, bo proporcje są inne niż zazwyczaj. Lubię bardzo gotować, wymyślać ciekawe potrawy, budować swoją kreatywność. Po prostu bawić się tym - przyznaje Franciszek Prowancki.

Propozycja kulinarna od początku cieszyła się dużym zainteresowaniem sosnowiczan, którzy chętnie próbowali tradycyjnej zagłębiowskiej potrawy.

- Dobrze doprawiona ta zalewajka. Ma odpowiedni smak i wsad. W taki zimny dzień, jak dziś, naprawdę smakuje i rozgrzewa - przyznaje Józef Łącki, który zdecydował się spróbować zalewajki.

Wiek tradycji, pasji i kształcenia mistrzów sztuki kulinarnej

Technikum Gastronomiczne w Sosnowcu obchodzi w tym roku wyjątkowy jubileusz 100-lecia istnienia. Jest to jedna z najstarszych i najbardziej zasłużonych szkół zawodowych w regionie, od lat kształcąca pokolenia kucharzy, cukierników, techników żywienia oraz usług gastronomicznych, turystycznych i hotelarskich którzy z powodzeniem pracują w najlepszych restauracjach, hotelach i firmach branży HoReCa w Polsce i za granicą.

26 listopada 1925 roku Ministerstwo Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego wydało zezwolenie Nr 22366/25 na prowadzenie kursów gospodarstwa domowego w Sosnowcu. Już dwa miesiące później została zorganizowana nowa placówka 25 stycznia 1926 roku odbyło się pierwsze zebranie Rady Pedagogicznej. Założycielem i inicjatorem szkoły ssiądz kanonik Franciszek Raczyński

Szkoła pierwotnie była szkołą żeńską kształcącą w zawodach gospodarskich, żywieniowych oraz w śpiewie. Pierwsze absolwentki opuściły mury szkoły w czerwcu 1927 roku. Było ich 28. W 1952 roku odbył się pierwszy egzamin maturalny. Przystąpiło do niego 22 uczennice, wszystkie zdały.

W roku 1960 szkoła zaczęła przyjmować chłopców. Pierwszy absolwent ukończył sosnowiecką placówkę w 1962 roku na kierunku kucharz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. W 1974 roku szkoła otrzymała nowy budynek przy ul. Wawel 1. Natomiast w 1997 roku zostało oddane do użytku nowe skrzydło budynku przy ul. Wawel 1 z salą gimnastyczną i licznymi pracowniami.

W 2013 roku Technikum wchodzi w skład Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu. 2018 rok - dzięki funduszom unijnym szkoła uzyskuje najlepsze, najnowocześniejsze w województwie śląskim i jedne z najlepszych w Europie pracownie gastronomiczne i hotelarskie.

Sosnowiecki gastronomik jest jedną z najstarszych wciąż działającą szkołą zawodową w Sosnowcu, która zachowała swój charakter. Jest jedyną szkołą średnią w naszym regionie działająca i kształcącą zawodowo nieprzerwanie przez 100 lat. W trakcie okupacji w latach 1939 - 44 Niemcy zamknęli wszystkie polskie szkoły średnie w Sosnowcu. Pozwolili jednak na funkcjonowanie działającej przy naszej szkole stołówki. W związku z tym przez cały okres okupacji odbywała się nauka zawodu. Niemcy zakazali nauki przedmiotów ogólnokształcących i rozszerzonych, nie pozwolili wydawać dyplomów, ale mimo to nauka zawodu w naszej szkole oficjalnie trwała. Nasza szkoła uczy zawodu nieprzerwanie od 100 lat.

Przez stulecie działalności szkoła stała się symbolem solidnego rzemiosła, wysokich standardów dydaktycznych i nowoczesnego podejścia do edukacji gastronomicznej. Absolwenci Technikum Gastronomicznego zdobywali liczne nagrody w konkursach kulinarnych, reprezentowali region na arenie krajowej i międzynarodowej, a wielu z nich prowadzi dziś własne, cenione firmy w branży.

- To miejsce, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością. Sto lat historii zobowiązuje, ale też daje ogromną motywację, by nadal rozwijać kierunki kształcenia, inwestować w pracownie i inspirować młodzież do twórczego rozwoju" - podkreśla kierujący szkołą wicedyrektor CKZiU w Sosnowcu Dariusz Chudzik.

Liczne wydarzenia jubileuszowe

Z okazji jubileuszu zaplanowanych zostało wiele wydarzeń podkreślających bogaty dorobek Technikum, m.in.:

  • uroczystą galę jubileuszową z udziałem absolwentów, uczniów, władz miasta i
  • przedstawicieli branży gastronomicznej,
  • wystawę archiwalnych fotografii i pamiątek prezentującą historię szkoły,
  • pokazy kulinarne i degustacje przygotowane przez uczniów i nauczycieli
  • przedmiotów zawodowych,
  • wyjątkową jubileuszową edycję Konkursu Uczniowskie Inspiracje Kulinarne.

Jubileusz 100-lecia to również okazja do podsumowania zmian, jakie zaszły w edukacji gastronomicznej w ostatnich dekadach. Szkoła stale inwestuje w nowoczesne pracownie technologiczne, laboratoria, wyposażenie i zaplecze szkoleniowe, współpracując z przedsiębiorcami z regionu oraz organizując praktyki we współpracy z partnerami lokalnie oraz w całej Europie. Obchody jubileuszu są nie tylko świętem szkoły, ale także podkreśleniem roli kształcenia zawodowego w budowaniu lokalnej gospodarki i rozwijaniu pasji młodych ludzi.

Wybrane dla Ciebie
Stobno: Wybuch podczas akcji. Płonęła pryzma sprasowanych aut
Stobno: Wybuch podczas akcji. Płonęła pryzma sprasowanych aut
Bratoszewice: Młodzi rolnicy sprawdzili w konkursie swoją wiedzę o BHP
Bratoszewice: Młodzi rolnicy sprawdzili w konkursie swoją wiedzę o BHP
Pierniki, które zrobi każdy. Są miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika
Pierniki, które zrobi każdy. Są miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika
Ostróda: Nocny pożar domku letniskowego przy ul. 3 Maja
Ostróda: Nocny pożar domku letniskowego przy ul. 3 Maja
Rewolucja w wynajmie na doby. Nadchodzi koniec "wolnej amerykanki"
Rewolucja w wynajmie na doby. Nadchodzi koniec "wolnej amerykanki"
Poddębice: Świąteczna choinka już stoi na placu Kościuszki
Poddębice: Świąteczna choinka już stoi na placu Kościuszki
Hipokrates 2025: Podlaskie uhonorowało swoich medyków
Hipokrates 2025: Podlaskie uhonorowało swoich medyków
Kutno: Gatunek chroniony w potrzebie. Trwa akcja ratunkowa
Kutno: Gatunek chroniony w potrzebie. Trwa akcja ratunkowa
Giganci stawiają na Warszawę, ale Mazowsze żyje także poza stolicą
Giganci stawiają na Warszawę, ale Mazowsze żyje także poza stolicą
NHL. Doświadczony obrońca zostaje. Podpisał nowy kontrakt
NHL. Doświadczony obrońca zostaje. Podpisał nowy kontrakt
Bielsko-Biała: Zlikwidowano plantację i przejęto 5 kg narkotyków
Bielsko-Biała: Zlikwidowano plantację i przejęto 5 kg narkotyków
Sandomierz: Historia służby zdrowia na wystawie w Ratuszu
Sandomierz: Historia służby zdrowia na wystawie w Ratuszu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀