Pierniki, które zrobi każdy. Są miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika
W tym artykule:
Kiedy piec pierniki świąteczne? Nie musisz czekać kilku tygodni
W domach przybywa świątecznych dekoracji, wprowadzających klimat Bożego Narodzenia. Istotnym elementem tworzenia nastroju jest zapach, zwłaszcza ten korzenny. Najlepszym sposobem uzyskania tego efektu jest wypiek pierniczków. Nie dość, że pachną, to jeszcze pysznie smakują.
Tiktokerka wywiozła z Biedronki pełen wózek. Pokazała, co kupiła
Jeśli chcesz przygotować domowe pierniczki, ale brakuje ci czasu albo nie lubisz czekać, wykorzystaj odpowiednią recepturę. Podrzucamy wypróbowany prosty przepis na miękkie pierniczki świąteczne. To idealne rozwiązanie zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych domowych kucharzy.
Tradycyjne pierniczki i staropolski piernik dojrzewają i miękną przez kilka tygodni. Ale nie musisz tak długo czekać na świąteczny przysmak. Jest prosty sposób na to, by świąteczne pierniczki zmiękły natychmiast. Odpowiada za to jeden łatwo dostępny składnik. Zdążysz nawet w wigilijny poranek.
Składniki na miękkie pierniki. Co dodać, żeby świąteczne ciasteczka były miękkie?
Szukasz szybkiego przepisu na świąteczne wypieki? Nasze pierniczki z drożdżami i sodą to idealne rozwiązanie. Proste składniki, które z pewnością masz w domu, połączyliśmy z dodatkiem - drożdżami. Efekt? Miękki wypiek, który przygotujesz w mniej niż godzinę. Czego potrzebujesz?
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej, czyli takiej do piernika
- 40 g masła
- 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g)
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka sody
- kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)
Przepis krok po kroku. Robimy pierniki na święta
- Najpierw połącz ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Następnie odstaw na bok.
- Następnie rozpuść 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestaw do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodaj drożdże - 1/4 kostki, potem mieszaj.
- Połącz sypkie składniki z tymi rozpuszczonymi. Wlej roztwór do mąki, dodaj jajko i kilka - kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki, ewentualnie gotowego aromatu. Po wstępnym wymieszaniu łyżką ciasto robi się gęste. Wyjmij je i zagnieć, żeby było gładkie.
- Rozwałkuj ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na taką, jaką lubisz. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możesz odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem. Do wykrawania może posłużyć szklanka.
- Pierniczki wyłóż na pergamin i posmaruj rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu były błyszczące. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
Nie należy się niepokoić, jeśli upieczone pierniczki będą początkowo zbyt miękkie. W krótkim czasie stwardnieją, by zyskać sztywność typową dla ciastka. Jednocześnie nie będą tak twarte, jak pierniki bez drożdży. Po całkowitym ostygnięciu można przystąpić do dekorowania lukrem.
Historia pierniczków sięga przełomu XV i XVI wieku
Toruń słynie z produkcji pierników, o czym świadczy funkcjonujące w mieście Żywe Muzeum Piernika. To właśnie tam można znaleźć informacje o długiej tradycji wypieku tych słodkości. Historia toruńskich pierników sięga końca XIV wieku, kiedy to zwyczaj ten przywędrował z Niemiec.
Nazwa "piernik" pojawiła się najpóźniej na przełomie XV i XVI wieku, wywodząc się od dodawania do miodownika różnych przypraw korzennych, w tym pieprzu. Przez wiele lat receptury na pierniki były rodzinną tajemnicą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Najstarszy zachowany przepis na toruński piernik pochodzi z 1725 roku. Szczegółowe informacje na temat historii i tradycji wypieku pierników można znaleźć na stronie internetowej Żywego Muzeum Piernika.