Stowarzyszenie Kobiet Wsi Mszanka przeciera szlaki i jako pierwsza organizacja w gminie Łużna bierze udział w projekcie Erasmus+
Warsztaty kulinarne „Słoweńskie smaki” odbyły się w ramach projektu Erasmus+ pod nazwą „Zrównoważony rozwój – zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo”. Panie z Mszanki poznały tajniki słoweńskiej kuchni dzięki współpracy z Fundacją na rzecz Wspierania Osób Niepełnosprawnych „Wyjdź z Domu” oraz Instytutem Treelogy ze Słowenii.
Poznawanie tajników tej kuchni odbyło się pod okiem szefa kuchni Lojze Čopa, który na co dzień gotuje jednej z najbardziej renomowanych restauracji w Słowenii oznaczonej gwiazdką Michelina.
Fenomen tamtejszych potraw polega na wykorzystywaniu naturalnych składników, czyli darów natury. Jakie dania przygotowali więc uczestnicy warsztatów? Schab nadziewany warzywami, jajka faszerowane pastą ziołową, tatar warzywny, sałatki, chleb cebulowy z nadzieniem z kiełbasy oraz przeciery warzywne. Prawdziwą perełką okazał się czarny chleb, który został wypieczony z dodatkiem własnoręcznie wypalanego owocowego węgla drzewnego. Każdy dostał przetłumaczone przepisy, by praca poszła sprawnie.
Zajęcia kulinarne wzbudziły wielkie zainteresowanie – w warsztatach wzięło udział przeszło 50 osób.
- Wszyscy byli bardzo zadowoleni i zachwyceni, domagali się, by zorganizować więcej takich akcji, żegnali się z uśmiechem na twarzy - mówi Katarzyna Zych, koordynatorka warsztatów. - Cieszymy się, że nawet gospodynie z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem czegoś się nauczyły. Każdy się uzupełniał i pomagał sobie nawzajem. To dla nas ważne, że w warsztatach wzięły udział również osoby spoza Mszanki. Gościliśmy między innymi członków Klubu Senior+ z Łużnej. Warsztaty okazały się świetną integracją - dodała.