Substytuty soli. Prosty a niedoceniony sposób na obniżenie ciśnienia
Nadciśnienie, czyli przewlekle podwyższone ciśnienie krwi, jest poważnym czynnikiem ryzyka zawału serca i udaru. Zbyt wysoki poziom sodu i zbyt niski poziom potasu w diecie należą do głównych czynników ryzyka tej choroby.
Mimo potencjalnych korzyści, według głównej autorki badania Yinying Wei, z substytutów soli korzysta mniej niż 6 proc. dorosłych w USA. Produkty te zastępują część sodu potasem i mogą być szczególnie pomocne u osób z trudnym do leczenia nadciśnieniem. Autorka podkreśla, że medycy powinni częściej rozmawiać z pacjentami o bezpiecznym stosowaniu tych produktów, zwłaszcza u osób z przewlekle podwyższonym ciśnieniem.
Substytuty soli mają smak zbliżony do tradycyjnej soli, choć pod wpływem wysokiej temperatury mogą pozostawiać gorzki posmak. Najwięcej sodu w diecie pochodzi z żywności przetworzonej i posiłków restauracyjnych, nie zaś z soli kuchennej. Amerykańskie zalecenia sugerują maksymalne spożycie sodu na poziomie 2,3 g dziennie, a dla osób z nadciśnieniem - mniej niż 1,5 g Nawet redukcja o 1 g dziennie może poprawić zdrowie serca.
W trwających kilkanaście lat badaniach skoncentrowano się na osobach z nadciśnieniem, ale także przeanalizowano grupy osób, które mogłyby bezpiecznie korzystać z produktów zawierających potas, czyli pacjentów z prawidłową czynnością nerek i niewykazujących przeciwwskazań lekowych.
Wyniki pokazały, że stosowanie substytutów soli pozostaje niskie wynosiło 5,4 proc. i spadło do 2,5 proc. przed pandemią COVID-19. U pacjentów z leczonym nadciśnieniem użycie substytuów sięgało maksymalnie 10,5 proc., natomiast wśród osób z nieleczonym nadciśnieniem i tych z prawidłowym ciśnieniem nigdy nie przekroczyło 5,6 proc. Analiza wskazała również, że osoby często jedzące w restauracjach rzadziej sięgały po substytuty soli, choć po uwzględnieniu innych czynników różnica nie była istotna.
Eksperci podkreślają, że niski poziom stosowania substytutów soli to zmarnowana szansa na poprawę zdrowia publicznego.
Na podstawie: U.S. survey finds salt substitutes rarely used by people with high blood pressure