Świętokrzyscy grzybiarze ruszyli do lasów. Gdzie jest najwięcej grzybów?
Czy są grzyby w Świętokrzyskiem? Amatorzy grzybobrań potwierdzają. To jeszcze nie wysyp, ale wytrawni grzybiarze wracają z lasów z pełnymi koszami. Gdzie wybrać się na grzyby w Świętokrzyskiem? Zobaczcie sprawdzone miejsca.
Gdzie na grzyby w Świętokrzyskiem? Tu zbierają pełne koszyki
Wysypu grzybów w Świętokrzyskiem jeszcze nie ma, ale według grzybiarzy wystarczy, żeby spadł deszcz i w naszych lasach zacznie się grzybowe Eldorado. Niemniej jednak już teraz wielu mieszkańcom regionu udaje się zapełnić koszyki. Swoimi zbiorami chwalą się na facebookowej grupie Świętokrzyscy Grzybiarze.
Świętokrzyscy grzybiarze zgodnie twierdzą, że w lasach jest sucho, jednak pojawiają się kurki, borowiki, czy kanie.
Weekendowy wyjazd na lasy świętokrzyskie do Suchedniowa okazał się być bardzo udany. Grzyby nadal pojawiają się miejscami, ale jest ich znacznie więcej. Wyskakują po kilka sztuk i są znacznie zdrowsze niż przed weekendem. Większa część lasu jest zupełnie puściutka albo trafiają się pojedyncze grzybki. Starszych grzybów szkoda ruszać, średniaki też głównie robaczywe. Najlepsze są młodziaki, tu większość jest zdrowa - czytamy na Facebooku Koszyk i Wędka.
Doświadczeni grzybiarze w sierpniu wynoszą z lasów pełne kosze zdrowych grzybów. A gdzie można je znaleźć? Według informacji z grupy Świętokrzyscy Grzybiarze największy urodzaj w sierpniu panuje w okolicy Kielc i Zagnańska. Wiele grzybów można zebrać także w suchedniowskich lasach. Również okolice Końskich i Jędrzejowa zyskują na popularności.
Kiedy będzie wysyp grzybów?
Mimo obecnych sukcesów, doświadczeni grzybiarze są zdania, że największe zbiory jeszcze przed nami. Na pełną eksplozję różnorodności gatunków drzewoławnych przyjdzie poczekać trochę dłużej, kiedy przyroda będzie w pełni zregenerowana po ostatnich kaprysach pogody. Dla wytrawnych zbieraczy, czas ten stanowi jednak jedynie zapowiedź jeszcze lepszych dni.
Bezpieczne grzybobranie - ważne zasady
Pamiętaj - zbieraj jedynie grzyby, których jesteś pewny. Jeśli masz wątpliwości, zostaw grzyba w lesie lub zabierz go do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.