Sycąca sałatka ryżowa z wędliną to nie tylko hit imprez. Możesz zabrać ją na lunch do pracy. Składniki masz już w lodówce
Pyszna sałatka ryżowa to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Możesz ją zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jej przygotowanie to czysta przyjemność. Mam dla ciebie propozycję lekkiej, a jednocześnie sycącej sałatki ryżowej z wędliną, papryką i oliwkami. To świetny sposób, aby w pełni wykorzystać składniki, które masz w lodówce i stworzyć coś, co zachwyci Twoje kubki smakowe. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by przygotować sałatkę idealną na lunch, kolację lub imprezę.
Sałatka ryżowa z wędliną - prosty przepis na lunch
Liczba porcji: dla 4 osób.
Rówieśnicy nie wybaczają inności. Czym jest presja dopasowania?
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko (biały lub brązowy),
- 100 g bekonu,
- 100 g kiełbasy podwędzanej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 80 g czarnych oliwek,
- 150 g żółtego sera np.: goudy,
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 1 pęczek dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z ryżem i wędliną?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz z łupin, opłucz i posiekaj w plasterki. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki.
- Ser żółty pokrój w kostkę, a wędlinę w paski.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek z wędliną. Gdy się zarumieni, odłóż na bok.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę wymieszaną z papryką.
- W szklanej misce połącz z wędlinę, ryż, ser, cebulę dymkę i paprykę.
- Dorzuć czarne oliwki. Możesz też posiekać je na plasterki.
- Sałatkę dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim.
- Sałatkę ryżową z wędliną podawaj natychmiast po zrobieniu.
Taka sałatka to kwintesencja prostoty i różnorodności smaków. Wędliny, papryka i oliwki doskonale komponują się z ryżem, tworząc lekkie, ale sycące danie. Spróbuj, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz. Smacznego!