Tak karmią w polskim wojsku. Nie tylko grochówka na stołach
Co jedzą żołnierze w polskim wojsku? Sprawdź, jak naprawdę wyglądają wojskowe posiłki! Od śniadań, przez obiady, aż po kolacje. Jedno jest pewne - niektóre dania wyglądają znacznie lepiej niż te z niejednego szpitala!
Takie posiłki jedzą polscy żołnierze w wojsku
W polskim wojsku posiłki dla żołnierzy muszą być zbilansowane, kaloryczne i dostosowane do ich wysiłku fizycznego. Codzienne menu składa się zazwyczaj z trzech głównych posiłków: śniadania, obiadu i kolacji, a w przypadku wzmożonego wysiłku - także posiłków uzupełniających. W jednostkach serwuje się m.in.:
- kanapki z wędliną, serem, jajkiem lub pastami
- zupy (grochowa, pomidorowa, żurek, rosół)
- dania główne, np. kotlet schabowy, gulasz, pierogi, ryba w panierce
- dodatki: ziemniaki, kasza, ryż, surówki
- kolacje lekkostrawne lub na ciepło, np. parówki, jajecznica
Wiele jednostek stawia również na urozmaicenie posiłków sezonowymi warzywami, owocami i lokalnymi produktami.
Kto odpowiada za żywienie w wojsku?
Za żywienie żołnierzy odpowiadają wyznaczone komórki logistyczne Wojska Polskiego oraz współpracujące firmy cateringowe. W większych garnizonach funkcjonują wojskowe stołówki, w których posiłki są przygotowywane na miejscu według ściśle określonych norm kalorycznych i jakościowych, zatwierdzonych przez MON. W przypadku misji i ćwiczeń terenowych żołnierze otrzymują wojskowe racje żywnościowe (SRG lub S-RPD), które zawierają gotowe dania, konserwy, batony energetyczne i napoje instant. Jakość jedzenia jest regularnie kontrolowana, a opinie żołnierzy coraz częściej wpływają na zmiany w menu i standardach żywienia.