Takie są skutki uboczne jedzenia imbiru. Tym osobom imbir może zaszkodzić - zobacz listę
Imbir pochodzi z południowej i południowo-wschodniej Azji, gdzie do dziś rośnie w ciepłym, wilgotnym klimacie. Wbrew pozorom nie jemy korzenia, tylko kłącze - podziemną część pędu, pełną olejków eterycznych i związków bioaktywnych. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny zapach i smak imbiru, którego nie da się pomylić z niczym innym.
Agnieszka Żulewska o swoich rolach i serialu "Na Wspólnej". Jest szansa, że do niego powróci?
W średniowieczu imbir był tak cenny, że płacono za niego jak za złoto. Uważano też, że ma właściwości "rozgrzewające ducha", dlatego chętnie podawano go podczas uczty - wierzono, że poprawia nastrój i dodaje energii.
Dlaczego imbir jest pikantny
Imbir ma intensywny, świeży aromat i wyrazisty, lekko cytrusowy smak połączony z ostrą pikantnością. Ta pikantność bierze się z gingeroli - związków chemicznych, które działają podobnie jak kapsaicyna z papryczek chilli. Co ciekawe, po ugotowaniu gingerole przekształcają się w shogaole, które są jeszcze ostrzejsze, dlatego gotowany imbir potrafi mocniej "kopnąć" niż świeży.
Imbir niezastąpiony w kuchni
Imbir to przyprawa niezwykle wszechstronna. W kuchni azjatyckiej jest niemal obowiązkowy - pojawia się w curry, potrawach z woka, zupach, marynatach i sosach. W Europie chętnie dodaje się go do wypieków (jak pierniki), napojów zimowych, herbat, a także dań mięsnych i rybnych. Może być świeży, suszony, kandyzowany, a nawet marynowany - każdy rodzaj smakuje trochę inaczej i pasuje do innych potraw.
Właściwości zdrowotne imbiru
Imbir od dawna znany jest jako naturalny lek na różne dolegliwości. Bardzo dobrze radzi sobie z nudnościami, zarówno w podróży, po jedzeniu, jak i u kobiet w ciąży (w rozsądnych ilościach). Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i rozgrzewającemu pomaga w przeziębieniu, bólu gardła i kaszlu. Pobudza krążenie, wspiera trawienie i łagodzi wzdęcia. Niektórzy stosują go także na bóle stawów czy migreny. To jeden z tych "domowych medykamentów", który faktycznie potrafi zadziałać.
Takie są skutki uboczne jedzenia imbiru
Jednak choć imbir ma zwykle dobroczynne działanie na organizm, niektórzy nie powinni go jeść. Tym osobom imbir może zaszkodzić - zobacz w galerii listę schorzeń, przy których powinno się unikać jedzenia imbiru.