Te warzywa warto jeść w grudniu. Zapewnią Ci odporność na zimę
Jakie warzywa jeść w grudniu?
Jeśli chcemy wzmocnić odporność organizmu na zimę, w grudniu na naszych stołach powinny znajdować się przede wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne i korzeniowe.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Wszystkie warzywa, na które teraz jest dobra pora, swobodnie można dostać w marketach, na rynkach i targowiskach.
Pora na pora!
Cykoria - bogata w magnez i wapń. Często zalecana dla osób, które mają problemy z cholesterolem i niedokrwistością. Poprawia pracę jelit i wątroby.
Por - działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jest bogaty w kwas foliowy, zatem wskazany jest dla kobiet w ciąży.
Cebula - podobnie jak czosnek często działa podobnie jak antybiotyk. Zawiera witaminy C, B6 i kwas foliowy. Wspiera detoksykacje organizmu.
Jakie właściwości posiadają inne warzywa? Zajrzyj do galerii zdjęć!
Dlaczego warto wybierać warzywa właśnie teraz?
Grudzień jest dla nas miesiącem obniżonej odporności. Warzywa takie jak cykoria, por czy cebula posiadają wiele oksydantów, witamin z A, K i C oraz są bogate w błonnik, co wspomaga nasz układ trawienny.
Grudzień jest miesiącem kapustnym, więc wszelkie rodzaje kapust: włoska, biała czy czerwona będą pasowały do metody jedzenia warzyw sezonowych.