To owoce i warzywa z wysokim indeksem glikemicznym. Osoby z cukrzycą i odchudzające się powinny na nie uważać - lista
W tym artykule:
Czego absolutnie nie jeść przy cukrzycy?
- Cukrzyca stanowi poważny problem medyczny i społeczny w Polsce, z powodu choroby cierpi ponad 2.5 mln chorych. Ponad 90% chorych leczy się z powodu cukrzycy typu 2, która często jest jednym z zaburzeń metabolicznych, określanych jako zespół metaboliczny [...]. Cukrzyca typu 2 przez wiele lat przebiega bezobjawowo i często jest wykrywana przypadkowo. Dlatego ważne jest regularne badanie poziomu glikemii ramach badań profilaktycznych - informuje Ministerstwo Zdrowia i zaleca okresowe badanie zawartości cukru we krwi w celach diagnostycznych.
Osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą oraz insulinoopornością powinny regularnie się badać, przyjmować leki oraz kontrolować poziom cukru we krwi. 70 – 99 mg/dl - to prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo.
Indeks, wskaźnik glikemiczny potraw oraz poszczególnych produktów mówi nam o ile wzrośnie stężenie glukozy we krwi po 2-3 godzinach od zjedzenia danego produktu zawierającego węglowodany. Indeks glikemiczny produktów i potraw prezentowany jest w skali od 0 do 100. Punktem odniesienia w gradacji jest poziom cukru we krwi po zjedzeniu 50 g czystej glukozy 2 - 3 godziny od posiłku. W przypadku glukozy IG = 100.
Produkty z wysokim IG chorzy i próbujący zrzucić zbędne kilogramy powinni rozpoznawać i spożywać z rozwagą, a ich nadmiar eliminować ze swojej diety.
Wysoki indeks glikemiczny
- spośród produktów zbożowych mają: chleby z białej mąki pszennej, ciasta i wypieki pszenne, makarony rozgotowane, kasza manna, kasza kukurydziana, biały ryż, czyli ogólnie produkty mączne i pochodne ryżu;
- z nabiału i produktów mięsnych w diecie z niskim IG polecane są niemal wszystkie produkty. Ale uwaga: na wzrost IG wpływa przygotowanie mięsa i ryb, zwłaszcza smażenie i dodatek mącznej panierki oraz dodawanie sosów;
- z innych produktów: piwo, słodzone napoje, wysoki IG mają też słodycze jak czekolada (inna niż gorzka) i wszystkie produktu przygotowane z dodatkiem cukru.
Jakie warzywo najbardziej zbija cukier? Jaki owoc ma najmniej IG?
Tabela produktów o niskim indeksie glikemicznym to ważny pomocnik osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność, ale też pragnących schudnąć. Latem owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym są dla tych osób dobrym pomysłem na uzupełnienie zbilansowanej diety i zdrową przekąską.
- Składniki z niskim indeksem glikemicznym mają IG na poziomie 55;
- średni IG to 55 - 70;
- a za wysoki poziom uważane są te z IG 71 lub więcej.
Owoce i warzywa z wysokim IG. Zobacz, co najbardziej podnosi indeks glikemiczny
Stabilny poziom glukozy we krwi gwarantuje zrównoważony metabolizm u osób pragnących schudnąć, a brak gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi po zjedzeniu produktów o niskim indeksie glikemicznym ułatwia jego kontrolę u osób chorych na cukrzycę. To zaś pozwala uniknąć powikłań związanych z tą chorobą.
Produkty białkowe i oparte na tłuszczu mają mniejszy wpływ na IG potraw. W przypadku owoców i warzyw ich IG trudniej przewidzieć, co więcej:
- na poziom cukru w owocu wpływa jego dojrzałość. Przykładowo, banany niedojrzałe - zielone - mają IG ok. 30, a te żółte nawet 70.
- a także przetworzenie owoców i dodatki - brzoskwinie i ananasy z puszki zatopione w słodkim syropie mają wysoki IG; podobnie jest z dżemami owocowymi i konfiturami;
- IG owoców zazwyczaj wzrasta przez ich przetworzenie i dodawane podczas niego dodatki, na IG wpływa też suszenie owoców;
- IG warzyw wzrasta przez ich ugotowanie, pieczenie, smażenie oraz konserwowanie.