To prawdziwa królowa jesieni. Dynia to niskokaloryczna witaminowa bomba
Dynia jest nie tylko piękna, ale także ma wiele zastosowań w kuchni. Można z niej przyrządzać dania na słodko i słono. Warto z niej korzystać w tym okresie, bo jest skarbnicą zdrowia.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Kinga Furtak/Dziennik Bałtycki/Polska Press
Kinga Furtak
Dynia to samo zdrowie
Dynia nie tylko zachwyca wyglądem i smakiem, ale przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
- Teraz jest najlepszy sezon na przygotowywanie potraw z dyni - mówi Monika Markowska, dietetyczka. - Charakteryzuje się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Jest niesamowicie sycąca i pożywna z uwagi na zawartość błonnika pokarmowego.
- Dzięki wysokiej zawartości witaminy A i witaminy C dynia skutecznie wspiera układ odpornościowy.
- Jak inne pomarańczowe warzywa i owoce zawiera bardzo dużo beta beta-karotenu, który jest , niezbędny do prawidłowego widzenia, zdrowia skóry i funkcjonowania układu odpornościowego.
- Zawarty w niej błonnik usprawnia pracę jelit, jest niskokaloryczna i sycąca.
Potrawy z dyni
Dania z dyni mogą być proste, szybkie w przygotowaniu i wyśmienicie rozgrzewające w czasie jesiennych chłodów. Warto przygotować z niej zupę krem według przepisu KGW Jabłówko z powiatu starogardzkiego.
Dynię należy upiec w piekarniku, wtedy zupa nabiera pysznego aromatu - mówi Alina Mikowska, przewodnicząca koła. - Następnie należy ją zmiksować, dodać bulion warzywny, masło, sól, imbir, kardamon i czosnek. Można także dodać ziemniaki. Wystarczy wszystko zagotować i pyszne danie jest gotowe.
Co jeszcze można przygotować z dyni
Dyniowe puree łatwe w przygotowaniu - wystarczy upiec dynię i zmiksować ją na gładką masę. Może być bazą do:
- ciast dyniowych
- muffinów
- chleba
- dyniowego latte
"Dziennik Bałtycki" jest na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl w internecie