Tyle kosztuje główka kalafiora z polskich upraw
W tym artykule:
W sprzedaży kalafiory polskie i importowane
Kalafior to jedno z popularniejszych warzyw. Ma mało kalorii, mnóstwo witamin, a młode okazy charakteryzują się lekką słodyczą. Można go jeść na surowo, częściej jednak poddaje się go obróbce cieplnej. W Polsce rolnicy uprawiają ich blisko 12 tys. ha, a do tego dochodzą niezliczone uprawy działkowe czy ogródkowe na własny użytek.
Nowalijek nie brakuje, ale wiosna to czas, gdy na rynkach przeplatają się produkty polskie i importowane. Warto zawsze sprawdzać, jaki jest kraj pochodzenia warzywa czy owocu.
Ile kosztuje kalafior w markecie, ile na bazarze?
Pierwsze odmiany kalafiorów dopiero wkraczają na rynek, więc ich dostępność dopiero będzie nabierać rumieńców. W hurcie, na przykładzie rynku w Broniszach, główka od polskiego producenta kosztuje od 6 do 7,5 zł, podobne widełki obejmują towar importowany. Nieco drożej będzie w marketach i na bazarach.
W jednej z sieci sztuka kalafiora to koszt niecałych 12 zł, inny market oferuje polskie warzywo za 8,99 zł/szt. Na targu w Inowrocławiu można dostać młodą główkę za 7-8 zł, w Kościerzynie za 8,5 zł. W jednym z warzywniaków w Wodzisławiu Śląskim widać promocję – niecałe 6 zł za małe okazy, w Jastrzębiu-Zdroju już bez promocji to wydatek 13 zł.
Nieco taniej da się kupić u lokalnego rolnika, wielu z nich wystawia oferty prosto z gospodarstwa. Oto kilka z nich:
- Wielkopolskie: Kalafior z pola, 5,5 zł/szt.,
- Kujawsko-Pomorskie: Kalafior z uprawy bez nawozów, 6 zł/szt.,
- Małopolskie: Kalafiory po 6 i 8 zł, w zależności od rozmiaru,
- Zachodniopomorskie: Swojskie kalafiory, w sprzedaży też kapusta młoda, 7 zł/szt.