W Sicienku wybrano "Smaki Trzech Dolin". Nagrody przyznało jury i publiczności
Konkurs Kulinarny "Smaki Trzech Dolin" to prestiżowe wydarzenie organizowane w Sicienku od pięciu lat przez Lokalną Grupę Działania "Trzy Doliny" i Centrum Kultury w Sicienku. W tym roku o tym, które z potraw zasługują na nagrodę zdecydowało 4-osobowe jury.
Do gremium tego zaproszono m. in. Beatę Chełminiak z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, która organizuje wojewódzką edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Potrawy oceniali także: znana bydgoska restauratorka Joanna Franczak, Waldemar Sieńko z Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Izabella Bryś z LGD "Trzy Doliny".
Na stołach same pyszności
Nie mieli oni łatwego zadania, bo spróbować musieli każdej z 44 zgłoszonych potraw. Jak przyznali – wiele z nich było wyśmienitych.
- W konkursie bierzemy udział po raz pierwszy. Do oceny zgłosiliśmy kiełbaskę schabową - informowała nas Aneta Głowińska, przewodnicząca KGW Trzcinowy Dąb. Na werdykt jury czekały także niecierpliwie przedstawicielki Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Krajeńskiej w Samsiecznie.
- Przygotowałyśmy nalewkę miętową, a także placki ziemniaczane w nowej formule, z dodatkiem buraczków. To wszystko polane pieczareczką w sosie. Kolejna nasza potrawa to pasta z soczewicy - zdradza Wioletta Juszczak, wiceprzewodnicząca grupy. Jak dowiadujemy się – stowarzyszenie liczy około 20 osób, skupia głównie kobiety. Kulinaria to mocna strona ich działalności.
Podczas ogłaszania werdyktu emocji nie brakowało. W kategorii: produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego pierwsze miejsce zdobyli Danuta i Piotr Krzewscy z Kruszyna, którzy zgłosili do konkursu polędwicę wieprzową wędzoną.
Drugie miejsce w tej kategorii jury przyznało Koziej Manufakturze z Wtelna za ser kozi "świeżak" z przyprawami. Z kolei trzeciego miejsca gratulowano Robertowi Henke za kiełbasę swojską schabową.
Wśród produktów spożywczych pochodzenia roślinnego najwyżej oceniony został chleb wiejski tradycyjny upieczony przez Monikę Rusiewicz (Wielkopolska). Jurorom smakował także chleb sadkowski. Przedstawiciele Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej w Sadkach wyjechali z Sicienka z drugą nagrodą. Trzeciej gratulowano KGW w Dąbrowce Nowej za ketchup z dyni.
Polędwiczki i ryba
Najpyszniejszą potrawę – polędwiczki w sosie porowym z kluchami przygotowało KGW OsóWianki z Osówca. To jedno z najmłodszych kół w gminie Sicienko. W marcu br. świętowało pierwszą rocznicę działalności. - Na ten moment nasze KGW ma 21 członków, w tym sześciu panów – informowała nas wiosną Ewa Kundzicz-Golla, wiceprzewodnicząca KGW w Osówcu.
Polędwiczki wieprzowe z puree ziemniaczano-gruszkowym to z kolei konkursowa propozycja KGW „Aktywni Pawłówka”. Danie to także smakowało jurorom. Efekt - druga nagroda. Jury doceniło także – przyznając trzecie miejsce - pstrąga w liściach kapusty, którego przygotowała Jolanta Grygiel, przewodnicząca KGW w Kruszynie.
Ostatnią z konkursowych kategorii były ciasta, desery i napoje. Tu bezkonkurencyjna okazała się czekoladowa wariacja z nutą czarnej porzeczki przygotowana przez KGW w Dąbrowce Nowej. Nagrodzono również Katarzynę Draus-Latałę z Kruszyńca za drożdżówkę z kruszonką oraz Arletę Bruską z Michalina koło Nakła za chałwę marchewkową. Gratulujemy!
Swoją nagrodę przyznała także publiczność. Laureatką została Leokadia Wysocka z Mąkowarska. Nie kryła radości. Jej propozycja to zraz z gęsiny.