Wrocław: Miejska Farma chce nie tylko zdrowo żywić, ale też aktywizować bezrobotnych

Ziemniaki, dynie, cukinie i buraki – w sumie 52 tony warzyw trafiło przez ostatni rok do wrocławskich żłobków. Z warzyw przygotowano posiłki dla maluchów, ale też dla najuboższych wrocławian. Teraz projekt wchodzi w kolejny etap: oprócz rozwijania upraw na Swojczycach powstanie też strefa edukacyjna.
Miejska farma we Wrocławiu na Swojczycach powiększy sięZiemniaki, dynie, cukinie i buraki – w sumie 52 tony warzyw trafiło do wrocławskich żłobków i w całości pokryło zapotrzebowanie na nie. To podsuwanie działalności miejskiej farmy we Wrocławiu
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Julia Zalewska / Polska Press
Remigiusz Biały
  • Miejska farma we Wrocławiu na Swojczycach powiększy się
  • Miejska farma we Wrocławiu na Swojczycach powiększy się
  • Miejska farma we Wrocławiu na Swojczycach powiększy się
  • Miejska farma we Wrocławiu na Swojczycach powiększy się
  • Miejska farma we Wrocławiu na Swojczycach powiększy się
[1/5] Ziemniaki, dynie, cukinie i buraki – w sumie 52 tony warzyw trafiło do wrocławskich żłobków i w całości pokryło zapotrzebowanie na nie. To podsuwanie działalności miejskiej farmy we Wrocławiu Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Julia Zalewska / Polska Press

Wrocław jako pierwsze miasto w Polsce uruchomiło model miejskiej farmy, której plony trafiają do jednostek opiekuńczo-wychowawczych. Farma działa od marca zeszłego roku na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego na Swojczycach.

Plony w całości pokryły zapotrzebowanie żłobków na warzywa

Już pierwszy sezon pokazał potencjał projektu. 2,5 hektara upraw dostarczyło ponad 52 tony warzyw – od buraków, przez cukinię i dynię, po ziemniaki– które trafiły do 16 miejskich żłobków. Pokrywały one przez pół roku 100 proc. zapotrzebowania tych placówek na te cztery wspomniane warzywa. Ich nadwyżki przekazywano do domów pomocy społecznej, co w sumie przełożyło się na posiłki dla 2,5 tysiąca dzieci dziennie oraz na 800 porcji dla mieszkańców DPS. Ponadto, z nadwyżek plonów, Fundacja Mniej Więcej przygotowała ponad 3 tysiące dodatkowych posiłków dla mieszkańców potrzebujących wsparcia.

- To unikalne w skali kraju przedsięwzięcie – jedyny, pionierski projekt, który pokazuje, jak w mieście można mądrze i skuteczni łączyć ekologię, zdrowie publiczne i politykę społeczną. Jesteśmy dumni, że Wrocław przeciera szlaki i wyznacza standardy w odpowiedzialnym zarządzaniu z myślą o ludziach, środowisku i przyszłości. I nie zatrzymujemy się, chcemy, żeby farma rosła, rozwijała się i inspirowała innych – mówi Jakub Mazur, Wiceprezydent Wrocławia.

Wirtualna Polska
© Polska Press Grupa | Remigiusz Biały / Polska Press

Miejska farma się powiększy

W tym sezonie powierzchnia upraw wzrosła do 3,5 ha. Asortyment poszerzono m.in. o marchew, fasolkę szparagową, pasternak, kalarepę, koperek, szczypiorek i pietruszkę naciową. Zbiory trafiają już nie tylko do żłobków i Domów Pomocy Społecznej ale również do 10 przedszkoli, w których przebywa 882 dzieci.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu odpowiada za kompleksową uprawę. Eksperci nie tylko czuwają nad wysoką jakością, ale także dbają o stosowanie bezpiecznych, przyjaznych środowisku metod uprawy, które mają gwarantować zdrowe i pełnowartościowe warzywa trafiające do mieszkańców.

- Ten projekt jest wyjątkowy, bo łączy praktykę akademicką z realnym wpływem na codzienne życie ludzi. Pokazujemy, że nowoczesna nauka może służyć zrównoważonemu rozwojowi i integracji społecznej – mówi prof. dr hab. inż. Andrzej Zachwieja, prorektor ds. nauki, Uniwersytetu Przyrodniczego.

Wirtualna Polska
© Polska Press Grupa | Remigiusz Biały / Polska Press

Uprawa warzyw aktywizuje bezrobotnych

Projekt ma także wymiar społeczny, na farmie pracują osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej, są długotrwale bezrobotne. Tam, w praktyce uczą się zawodu ogrodnika i zyskują szansę na nowy start. Dotychczas w tej nietypowej aktywizacji udział wzięło 79 osób, z czego dwanaścioro już dostało zatrudnienie na wolnym rynku.

- To miejsce, gdzie ludzie mogą się rozwijać, angażować społecznie a także odnajdywać swoją rolę zawodową – zapewnia Ewa Żmuda, wicedyrektor Wrocławskiego Centrum Integracji.

W ramach reintegracji społecznej uczestnicy korzystają zarówno ze spotkań z psychologiem, doradcą zawodowym, czy pośrednikiem pracy.

Wirtualna Polska
© Polska Press Grupa | Remigiusz Biały / Polska Press

- W swoim życiu utrzymywałem się głównie z tantiem muzycznych i autorskich. Jednak dwa lata temu drastycznie one spadły i szukałem pracy. W dodatku po ostatnich 10 latach, kiedy zajmowałem się chorą mamą, ciężko mi było wrócić do branży muzycznej. To wszystko spowodowało, że trafiłem do ośrodka pomocy społecznej, a z niego do WCRS-u. Dzięki temu teraz pracuję na miejskiej farmie jako ogrodnik i uczę się tego zawodu. To ciężka fizyczna praca, ale daje dużo satysfakcji i pozwala uwierzyć w siebie - mówi Marek Pieczara, pracownik farmy, gitarzysta i wokalista, który współpracował m.in. z zespołem Lady Pank.

Powstanie strefa edukacyjna miejskiej farmy

Ze względu na profesjonalny charakter upraw farma nie będzie miejscem otwartym dla zwiedzających. Niemniej nie straci walory edukacyjnego. Na Swojczycach - powstaje Strefa Edukacyjna Miejskiej Farmy Wrocław– przestrzeń przeznaczona do warsztatów, spotkań i działań promujących zdrowe, ekologiczne rolnictwo.

- Strefa Edukacyjna to naturalne przedłużenie idei Miejskiej Farmy. Chcemy, by dzieci, młodzież i mieszkańcy mogli nie tylko korzystać z plonów, ale też rozumieć, jak ono działa i dlaczego ma znaczenie. To inwestycja w świadome społeczeństwo – dodaje Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Strefa będzie miała powierzchnię około 3500 mkw˛ i zostanie podzielona na kilka specjalnych obszarów. Zakończone zostały już prace projektowe a realizacja, podzielona na trzy etapy, ruszy po wakacjach.

Strefie edukacyjnej znajdzie się:

  • ogród doświadczalny do nauki o kompostowaniu, obiegu wody, roli gleby i roślin,
  • przestrzeń poświęcona roli zwierząt w uprawie roślinnej
  • strefa edukacji o społecznej roli żywności i zrównoważonym gospodarowaniu zasobami,
  • miejsce do integracji – przy wspólnym gotowaniu i odpoczynku na świeżym powietrzu.

W strefie mają odbywać się warsztaty dla dzieci z przedszkoli i szkół, a także dla np. rodziców z dziećmi i seniorów.

Wybrane dla Ciebie

Jak przystosować domową piwnicę do roli schronu? Praktyczny poradnik na czas kryzysu
Jak przystosować domową piwnicę do roli schronu? Praktyczny poradnik na czas kryzysu
Razem tworzą harmonię. Zofia Zborowska i Andrzej Wrona
Razem tworzą harmonię. Zofia Zborowska i Andrzej Wrona
Poznań: Zatrzymano grupę złodziei samochodów
Poznań: Zatrzymano grupę złodziei samochodów
Kraków: Premiera "Vinci 2" w kinie Kijów
Kraków: Premiera "Vinci 2" w kinie Kijów
Kędzierzyn-Koźle: 27-latek po narkotykach atakował rodzinę
Kędzierzyn-Koźle: 27-latek po narkotykach atakował rodzinę
Płońsk: 30-latek włamywał się do automatów na myjniach bezdotykowych
Płońsk: 30-latek włamywał się do automatów na myjniach bezdotykowych
Warszawa: Pożar składowiska odpadów w Wilanowie. W akcji wzięły udział 22 zastępy strażaków
Warszawa: Pożar składowiska odpadów w Wilanowie. W akcji wzięły udział 22 zastępy strażaków
Poznań: Go! On Stage Festival. Finał odbędzie się w Centrum Kultury Zamek
Poznań: Go! On Stage Festival. Finał odbędzie się w Centrum Kultury Zamek
Bydgoszcz: Modernizacja oświetlenia ulicznego. Nowe słupy to konieczność
Bydgoszcz: Modernizacja oświetlenia ulicznego. Nowe słupy to konieczność
Zamość: 17-latek pokazał w sklepie przerobiony dowód elektroniczny
Zamość: 17-latek pokazał w sklepie przerobiony dowód elektroniczny
Kosina: Wypadek na DK 94. Samochód osobowy zderzył się z ciężarówką
Kosina: Wypadek na DK 94. Samochód osobowy zderzył się z ciężarówką
Finansowanie sportu w Polsce. Czy nadszedł czas na zmianę modelu?
Finansowanie sportu w Polsce. Czy nadszedł czas na zmianę modelu?