Zobacz, kto nie może spożywać truskawek. Czy powinieneś uważać na te owoce?
Truskawki czym się charakteryzują
Truskawki są jadalnymi owocami. Posiadają jasnoczerwoną skórkę pokrytą małymi ziarenkami. Ich kształt przypomina serce, a na górze posiadają zielony szypułkę. Roślina truskawki jest byliną, która rośnie na niskim krzaku i posiada charakterystyczne liście w kształcie trójkątnych łatek.
Wartości odżywcze truskawek
Truskawki są owocami o bardzo niskiej kaloryczności. Są bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają następujące rodzaje witamin: A, B1, B2, B3, B6, C i E, a także kwas foliowy. Z minerałów znajdziemy w nich potas, wapń, żelazo, magnez, mangan i fosfor. Ponadto, truskawki posiadają dobre źródło błonnika pokarmowego. Owoce są również dobrym źródłem witaminy C, zawierają jej więcej niż niektóre cytrusy. Dodatkowo, zawierają antocyjany, które mają właściwości przeciwzapalne. Indeks glikemiczny truskawek wynosi 40. Dla porównania jabłka posiadają IG o wysokości 36, gruszki - 38, a borówki - 53.
Zobacz, kto nie może spożywać truskawek
Specjaliści odradzają jedzenie truskawek osobom, które cierpią na różne dolegliwości. W galerii możesz sprawdzić, kto nie może jeść tych owoców.