WAŻNE
TERAZ

Włoski koszmar powrócił. Finał mistrzostw świata nie dla Polaków

Żur opoczyński z KGW Wygnanów najlepszą zupą w Polsce

Żur opoczyński z KGW Wygnanów najlepszą zupą w Polsce. Jego sekret tkwi w zakwasie przygotowywanym w glinianej garcynie z mąki z żyta rosnącego na ziemi opoczyńskiej. Odpowiedniego smaku dodają swojska kiełbasa i jajka prosto od kur. Smak żuru opoczyńskiego gotowanego przez KGW "Otwarty Krąg" z Wygnanowa doceniła komisja konkursu "Bitwa Regionów" przyznając zupie trzecie miejsce w ogólnopolskim finale.
Babcie na Śląsku gotowały taką zupę częściej niż żurŻur (zdj. symboliczne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marek Obszarny

Sekret żuru opoczyńskiego

Jest odpowiednio kwaśny i idealnie gęsty, a dodatkowo jego smak podbija podanie - żur opoczyński jest serwowany ze śmietaną, skórczokami, czyli ziemniakami gotowanymi ze skórką i z przesmażaną cebulką oraz rzemieślniczym chlebem.

- A to wszystko przystrojone pietruszką i koprem prosto z ogrodu - mówi Dariusz Rzepka, członek KGW w Wygnanowie, autor zwycięskiej potrawy i właściciel garcyny z zakwasem.

W drodze do finału Bitwy Regionów, KGW Otwarty Krąg z Wygnanowa pokonało ponad 3,5 tysiąca kół, bo tyle wysłało zgłoszenia internetowe, w pierwszym etapie. Później były eliminacje regionalne w Rawie Mazowieckiej, a potem - wojewódzkie - w Piotrkowie, podczas wystawy rolniczej "Rol-Szansa".

Na każdym etapie żur z Wygnanowa okazał się bezkonkurencyjny, tym bardziej że panie i panowie z KGW przygotowali prawdziwe widowisko związane z tym tradycyjnym daniem. Dzieci w ludowych strojach niosły kłosy żyta, była opowieść o historii zakwasu, a także tradycyjny chleb pieczony pod Opocznem. Zupa została zaprezentowana w kamionkowych naczyniach, na serwetach i wśród dekoracji wyszywanych haftem krzyżykowym przez gospodynie z Wygnanowa. A kropką nad i, niczym zasmażka w potrawie, były przyśpiewki ułożone specjalnie na wydarzenie, które odbywało się na stadionie PGE w Warszawie.

- Na Narodowym gotują panie w rytmie ludowym. Dziś każde koło się popisuje, smakami kusi i wszystkich częstuje. Tu pieróg z serem, u nas żur biały, a tam u innych chleb wypiekany. Bitwa regionów to nasza chwała, bo nasza kuchnia smak pokazała - śpiewały panie, czym zdobyły dodatkowe punkty dla swojej popisowej potrawy.

Jak mówi pan Dariusz, komisja doceniła nie tylko smak aromatycznej zupy, ale też widowiskowe zaprezentowanie związków żuru z regionem opoczyńskim.

KGW Otwarty Krąg z Wygnanowa w Bitwie Regionów

Dla KGW "Otwarty Krąg" to był drugi udział w Bitwie Regionów. Na wcześniejszą edycję przygotowali kapuściorza, charakterystyczny pieróg z kapustą - wrócili z dyplomem za udział i apetytem na więcej.

- W tym roku pomysł powstał bardzo spontanicznie, bo to były ostatnie minuty na zgłoszenie się do Bitwy Regionów - mówi pan Dariusz i ostatecznie zgłosili jego popisowe danie, ale właśnie z całym regionalnym kolorytem. - Chcieliśmy pokazać, jak ta potrawa jest umiejscowiona w naszej kulturze, że ma tu swoje korzenie, że wszystko powstaje od małego ziarenka ze zboża z tej ziemi, z naturalnych składników, że sami tworzymy ten zakwas, a tego się nie zrobi w pół godziny - dodaje Dariusz Rzepka i pokazuje rodzinną garcynę z bokami z mąką z wcześniejszych zakwasów.

To w niej tworzy zaczyn najlepszego żuru w Polsce, co zajmuje około tygodnia i wiąże się z codziennym mieszaniem. Zupa jest gotowana na świeżych warzywach - marchwi, pietruszce, selerze, jest też czosnek i cebula i oczywiście dwa rodzaje wiejskiej kiełbasy. Jak przypomina pan Dariusz, kiedyś żur był dla mieszkańców regionu daniem niemal codziennym.

- Ludzie na wsi byli biedni, było głównie zboże, więc ten żur jadło się 3-4 razy dziennie - opowiada.

Smaku opoczyńskiego żuru kosztowali też uczestnicy Dożynek Województwa Łódzkiego - tu zupa zdobyła wyróżnienie, a dla KGW był to przedsmak przed wrześniowym finałem Bitwy Regionów.

Żur to tegoroczne danie popisowe koła "Otwarty Krąg" - podczas imprez idzie zwykle ok. 100 litrów. Oprócz niego, na każde wydarzenie - na dożynki do Buczku, na Stadion Narodowy, czy na zbliżające się Dożynki Polskie w Spale, panie i panowie szykują mnóstwo innych pyszności. To m.in. pierogi z mięsem lub kapustą i grzybami - lepione przez panie w tysiącach czy delikatne racuchy z jabłkiem z cukrem pudrem.

- Te racuszki to taki nasz deser, robimy je na bieżąco, panie ucierają jabłka i od razu wyrabiają ciasto, no i od razu je na olej - mówi Zofia Ślęzak, przewodnicząca KGW Otwarty Krąg w Wygnanowie. Schodzą jak przysłowiowa woda.

W Wygnanowie lepią też popisowe pierogi

Jeżeli chodzi o pierogi, które panie podają z okrasą, to do Warszawy zabrały ich tysiąc. Podobną liczbę szykują na niedzielne dożynki w Spale, ale na ich stoisku można też liczyć na smalec z domowym chlebem i ogórkami kiszonymi czy słodkie wypieki jak np. fale Dunaju.

- Panie jak przychodzą lepić pierogi, to tak standardowo wychodzi 500-600. Jak się rozpędzą, to by do rana siedziały - śmieje się pan Dariusz.

Smakołyków od KGW z Wygnanowa będzie można spróbować także w siedzibie koła, w miejscowej remizie OSP, gdzie koło się regularnie spotyka i gdzie planuje zrobić dla mieszkańców warsztaty kulinarno-integracyjne. W grudniu gospodynie i gospodarze swój żur będą z kolei prezentować podczas jubileuszu zespołu Mazowsze.

KGW "Otwarty Krąg" działa od 2023 roku. Należy do niego 25 osób, w tym 7 dzieci. Najbliższą okazją do spróbowania ich popisowego żuru będą niedzielne dożynki Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Spale.

- Szykujemy się na to wydarzenie, zapraszamy do naszego stoiska. Nikt na pewno nie wyjdzie głodny - podkreśla pani Zofia Ślęzak.

Wybrane dla Ciebie

Dziewczyna, która nie umiała się śmiać. Medyczna zagadka sprzed lat
Dziewczyna, która nie umiała się śmiać. Medyczna zagadka sprzed lat
XXVI Piesza Pielgrzymka Katechetów i Nauczycieli diecezji Łowickiej
XXVI Piesza Pielgrzymka Katechetów i Nauczycieli diecezji Łowickiej
Sulechów: Wielkie poszukiwania. W akcji policja i strażacy. Zaginął 75-latek, liczy się każda minuta
Sulechów: Wielkie poszukiwania. W akcji policja i strażacy. Zaginął 75-latek, liczy się każda minuta
Czemierniki: W budynku gospodarczym miał profesjonalną bimbrownię
Czemierniki: W budynku gospodarczym miał profesjonalną bimbrownię
Pow. łomżyński: Policjanci namierzyli kryjówkę poszukiwanego. Najbliższe dwa lata spędzi za kratami
Pow. łomżyński: Policjanci namierzyli kryjówkę poszukiwanego. Najbliższe dwa lata spędzi za kratami
Kalisz: Targ na plantach zagościł już po raz dziesiąty
Kalisz: Targ na plantach zagościł już po raz dziesiąty
Gniezno: Dzień Latawca i Pieczonego Ziemniaka
Gniezno: Dzień Latawca i Pieczonego Ziemniaka
Koszalin: I LO im. Dubois ma 80 lat. Otwarcie drzwi i spotkanie absolwentów
Koszalin: I LO im. Dubois ma 80 lat. Otwarcie drzwi i spotkanie absolwentów
Malbork: Obchody 86. rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego
Malbork: Obchody 86. rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego
Gniezno: 33. Jesienny Bieg Osiedla Winiary. Rywalizowały dzieci, młodzież i dorośli
Gniezno: 33. Jesienny Bieg Osiedla Winiary. Rywalizowały dzieci, młodzież i dorośli
Studzianna: Odpust 2025 (gmina Poświętne): Jarmark odpustowy trwa już od soboty, 27 września
Studzianna: Odpust 2025 (gmina Poświętne): Jarmark odpustowy trwa już od soboty, 27 września
Głuszyca: IV Dolnośląski Rajd Weterana wystartował. Są imprezy towarzyszące i atrakcje dla dzieci i pokaz sprzętu
Głuszyca: IV Dolnośląski Rajd Weterana wystartował. Są imprezy towarzyszące i atrakcje dla dzieci i pokaz sprzętu