Bardziej skuteczne? Nowe formy witaminy D i żelaza
Od 11 września dostępna nowa forma witaminy D
W związku z nowelizacją rozporządzenia dotyczącego składu i oznakowania suplementów, które zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw 27 sierpnia na polskim rynku pojawią się nowe formy witaminy D i żelaza. Nowe przepisy mają na celu wprowadzenie na rynek preparatów o lepszej biodostępności i skuteczności. Przepisy zaczną obowiązywać po 14 dniach od ogłoszenia nowelizacji rozporządzenia w Dzienniku Ustaw (27 sierpnia), czyli od 11 września.
Zmiany te są wynikiem wcześniejszych unijnych regulacji. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) już 25 maja 2021 r. wpisał nową postać chemiczną witaminy D jaką jest monohydrat kalcydiolu do wykazu nowej żywności i uznał go za bezpieczną formę witaminy D.
- Zgodnie z tym wykazem monohydrat kalcydiolu jest dozwolony wyłącznie jako nowy składnik żywności do stosowania w suplementach diety - podkreślono w uzasadnieniu zmian.
Obecnie w suplementach diety stosowane są dwie formy chemiczne witaminy D: witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol).
Dwie nowe formy żelaza dla osób z niedoborami
Nowelizacja wprowadza na rynek także dwie nowe formy chemiczne żelaza:
- winian adypinianu wodorotlenku żelaza w formie nano,
- kazeinian żelaza pozyskiwany z mleka.
Obie nowe formy żelaza mogą pomóc osobom z niedoborami żelaza i mogą one być stosowane wyłącznie w suplementach diety.
- W dniu 27 października 2021 r. EFSA przyjął opinię naukową w sprawie winianu adypinianu wodorotlenku żelaza (nano), jako nowej żywności, do stosowania jako źródła żelaza w kontekście dyrektywy w suplementach diety. Z opinii tej wynika, że stosowanie winianu adypinianu wodorotlenku żelaza (nano) w suplementach diety nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa - czytamy w uzasadnieniu.
Natomiast zgodnie z opinią EFSA z 4 sierpnia 2022 roku, kazeinian żelaza z mleka jest bezpiecznym i biodostępnym źródłem żelaza. Na podstawie tej opinii, zezwolono na jego stosowanie w suplementach diety, a także w niektórych produktach spożywczych. Ważne jest natomiast, że nie może on być stosowany w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.