Chcesz uniknąć tycia? Zimą twoim wrogiem jest jeden rodzaj tłuszczu
W tym artykule:
Masło i ser a biologiczny zegar
Czy zimą czujesz nieodpartą chęć sięgania po kolejne przekąski, co prowadzi do przybierania na wadze? Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco twierdzą, że przyczyną nie jest wyłącznie krótszy dzień, ale rodzaj tłuszczu, który spożywamy.
Miał specjalne skrytki w bmw. Wpadł podczas kontroli na granicy
Okazuje się, że błędne koło bezmyślnego podjadania może być aktywowane przez nasz prastary instynkt przetrwania, który w dzisiejszych czasach działa na naszą niekorzyść.
Badacze sugerują, że tłuszcze nasycone (obecne w mięsie, maśle, serach i przetworzonej żywności) wpływają na kluczowe białko w naszym ciele, zwane PER2, które kontroluje metabolizm tłuszczów:
- Sygnał "To lato! Magazynuj tłuszcz" - w naturze rośliny produkują więcej tłuszczów nasyconych latem. Spożycie tych tłuszczów u ssaków aktywuje białko PER2, które zachęca organizm do magazynowania energii na zimę.
- Zimą: spalaj zamiast magazynować - jesienią i zimą rośliny produkują więcej tłuszczów nienasyconych (obecnych w rybach i orzechach), które sygnalizują organizmowi, że czas wykorzystać zapasy tłuszczu jako źródło energii.
- To jedno świąteczne ciasteczko [zawierające tłuszcze nasycone] może następnego dnia zamienić się w dwa ciasteczka, bo oszukałeś swój zegar biologiczny i zaczął myśleć, że jest lato - tłumaczy badacz, Dan Levine.
Zdrowe tłuszcze uchronią cię przed tyciem
Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Science", zostało przeprowadzone na myszach, którym symulowano lato (20 godzin światła) i zimę (20 godzin ciemności).
Myszy na diecie niskotłuszczowej i niskokalorycznej (karmione nasionami i orzechami) z łatwością adaptowały się do warunków zimowych. Zaczynały biegać w kółku, gdy tylko zrobiło się ciemno, bo to ich naturalna pora aktywności.
Natomiast myszy karmione tłuszczami nasyconymi miały problem z przestawieniem się na "tryb zimowy": wstawały i biegały znacznie później niż te, które spożywały tłuszcze nienasycone. U ludzi mogłoby to objawiać się trudnościami ze wstawaniem i rozpoczęciem ruchu rano.
- Tego rodzaju tłuszcze najwyraźniej uniemożliwiają myszom wyczuwanie wczesnych nocy zimowych. Nasuwa się pytanie, czy to samo dzieje się z osobami spożywającymi przetworzoną żywność - podsumował dr Levine.
Ekspert doradza powstrzymanie się od podjadania tłustych przysmaków, szczególnie w chłodniejszych miesiącach.
Nie jedz tych przekąsek, żeby nie przytyć zimą
Naukowcy są zgodni: aby ograniczyć uporczywe łaknienie i zapobiec zimowemu tyciu, należy unikać produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Wpływają one na nasz biologiczny zegar, mylnie sygnalizując organizmowi, że powinien magazynować tłuszcz.
Tłuszcze nasycone są wszechobecne, występując zarówno w słodkich, jak i wytrawnych czy słonych przysmakach. Chociaż większość z nich pochodzi ze źródeł zwierzęcych, niektóre oleje roślinne również są w nie bogate.
Unikaj więc podjadania tych produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe:
- mięso i wyroby mięsne - tłuste kawałki mięsa, kiełbasy, pasztety,
- tłuszcze do gotowania i smażenia - masło, ghee, smalec,
- nabiał i desery mleczne - sery (zwłaszcza twarde, np. cheddar), śmietana słodka i kwaśna, lody,
- produkty piekarnicze i słodycze - wyroby czekoladowe, ciasta i ciastka,
- wybrane oleje roślinne - olej palmowy, olej kokosowy i śmietanka kokosowa,
- słone przekąski - niektóre krakersy serowe, solony popcorn.
Źródło: Unsaturated fat alters clock phosphorylation to align rhythms to the season in mice Science