Czarna rzepa: Surówka, wcierka, syrop. Wszechstronne zastosowania dla zdrowia i urody
Czarna rzepa jest stosunkowo łatwa w uprawie. Aby mieć ją na zimę, kiedy jest najbardziej potrzebna, należy wysiać ją nawet po 15 sierpnia i regularnie podlewać. Wtedy zdąży urosnąć. Jej wartości zdrowotne są nie do przecenienia. Zawiera dużo związków siarkowych, błonnik i witaminę C.
Czarna rzepa pomaga przy wielu dolegliwościach
Jak podaje Jadwiga Górnicka w swojej "Aptece natury", czarna rzepa działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, apetyt i trawienie, a przede wszystkim ma silne właściwości przeciwszkorbutowe. Zalecana jest przy wypadaniu włosów, sprzyja opróżnianiu pęcherzyka żółciowego, wzmacnia układ oddechowy. Wspomagająco należy ją stosować przy astmie, artretyzmie, bronchicie chronicznym, dolegliwościach płucnych, egzemie, kamicy moczowej i żółciowej, kokluszu, krzywicy, niedomaganiach wątroby, niestrawności, reumatyzmie, szkorbucie, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Syrop z czarnej rzepy na kaszel
Czarną rzepę obieramy z czarnej skórki, kroimy w krążki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 godzin. Po tym czasie zlewamy sok. Pijemy 4-6 łyżek dziennie. Nie tylko łagodzi kaszel, ale również działa wzmacniająco. Taki syrop szczególnie korzystnie wpływa na dzieci.
Innym sposobem na syrop jest wydrążenie w rzepie dziury i włożenie w nią miodu. Po kilku godzinach syrop jest gotowy.
Wcierka na wzmocnienie włosów
Chyba każdy słyszał o zbawiennym wpływie czarnej rzepy na kondycję włosów. Tu wystarczy, że zetrzemy ją na tarce o drobnych oczkach i wyciśniemy sok, najlepiej przez gazę. Pół godziny przed myciem głosy wcieramy sok w skórę głowy. Wcześniej lepiej się upewnić, czy nie podrażnia skóry. Jeśli tak, sok należy rozcieńczyć wodą czy naparem z rumianku. Zalecane jest stosowanie dwa razy w tygodniu.
Kto je czarną rzepę, ten ma krzepę
W myśl starego przysłowia: "Kto je rzepę, ten ma krzepę". Nie ma tu ani krzty przesady. Ponadto jest bardzo łatwa w przygotowaniu, bo błyskawicznie zrobimy z niej surówkę. Wystarczy, że ją obierzemy, zetrzemy na tarce o grubych oczkach, dodamy kwaśną śmietanę i posolimy do smaku. Jeśli wolimy łagodniejsze smaki, dodatkowo możemy dosypać trochę cukru.
Beata Mieczkowska-Miśtak radzi, by zrobić surówkę z rzepy z jabłkiem i marchewką. Dodać naturalny jogurt lub śmietanę. Jeśli ktoś lubi eksperymentować, niech spróbuje rzepy smażonej na klarowanym maśle. Wystarczy ją obrać, pokroić w cienkie plastry, posypać pieprzem i odrobiną soli i usmażyć na rumiano. Następnie obsypać ulubionymi ziołami. Tu sprawdzi się tymianek lub zielona pietruszka.
Podsumowanie
Czarna rzepa sprawdza się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo wzmacnia organizm. Warto ją zatem włączyć do codziennego jadłospisu. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.