Dereń jadalny. Za granicą jest nazywany "polską oliwką"

Owoce derenia dojrzewają właśnie jesienią. Wtedy to tracą swoją naturalną cierpkość i stają się smaczne oraz pożywne. Roślinę często można spotkać w parkach i na łąkach, jednak coraz więcej osób decyduje się na sadzenie go w ogrodzie. Głównie ze względu na jego właściwości dekoracyjne, ponieważ jego kwiaty i czerwone owoce są dość ładne. Warto jednak wiedzieć, że ta wyjątkowa roślina ma niezwykłe właściwości zdrowotne.
Owoce derenia jadalnego są niezwykle wartościowe i smaczneOwoce derenia jadalnego są niezwykle wartościowe i smaczne
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

Dereń jadalny jest wszechstronnym owocem – można go spożywać na surowo, przetwarzać na konfitury, nalewki (na przykład staropolską nalewkę dereniówkę) czy nawet kisić. Po ukiszeniu ma smak podobny do marynowanych oliwek, dzięki czemu zyskał przydomek „polska oliwka". Jednak dereń to nie tylko smaczny owoc, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Bogaty w witaminy E, A, C, a także żelazo, jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm potrzebuje wsparcia w walce z przeziębieniami i infekcjami.

Dereń jadalny – ekskluzywny owoc eksportowy

Chociaż w Polsce dereń jadalny wciąż jest stosunkowo mało popularny, na zachodzie Europy owoc ten uchodzi za prawdziwy rarytas. W polskich warzywniakach owoce derenia można kupić za kilkanaście złotych za kilogram, jednak na rynkach zagranicznych ich cena może osiągać nawet 1000 euro, czyli około 4,5 tysiąca złotych!

Tak wysoka cena wynika z unikalnych walorów smakowych derenia, jak również jego trudnej dostępności poza regionami Europy Wschodniej, gdzie rośnie naturalnie. W wielu krajach owoce derenia są używane do produkcji ekskluzywnych dżemów, sosów czy nalewek, które trafiają na stoły najlepszych restauracji. Niektóre skupy współpracujące z sadownikami odbierają derenia jadalnego i zajmują się wysyłaniem go za granicę.

Oprócz walorów smakowych, dereń jest ceniony także za swoje właściwości zdrowotne. Jest to owoc o wysokiej zawartości antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, chroniąc organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo dereń jadalny ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, co czyni go idealnym wsparciem dla organizmu w okresie zimowych infekcji. Regularne spożywanie owoców derenia może również pomóc w leczeniu anemii, ze względu na wysoką zawartość żelaza i witaminy C.

Uprawa derenia jadalnego w ogrodzie

Dereń jadalny to roślina, którą z powodzeniem można uprawiać w przydomowych ogrodach. Naturalnie rośnie w naszych warunkach klimatycznych i jest do nich świetnie dostosowany. Jest to krzew stosunkowo łatwy w uprawie, a jego odporność na choroby i szkodniki sprawia, że nie wymaga intensywnej pielęgnacji.

Dereń najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, w żyznej, lekko wilgotnej glebie. To roślina długowieczna – potrafi owocować nawet przez kilkadziesiąt lat, nie tracąc plenności i obfitości zbiorów.

Krzew ten zaczyna owocować po kilku latach od posadzenia, a jego owoce dojrzewają późną jesienią, najczęściej w październiku. Zbiory derenia najlepiej przeprowadzać, kiedy owoce są już w pełni dojrzałe i zaczynają naturalnie opadać z gałązek. Dzięki swojej wytrzymałości dereń może przetrwać w trudniejszych warunkach klimatycznych, co czyni go idealnym wyborem do polskich ogrodów. Ponadto, jego dekoracyjne kwiaty i intensywnie czerwone owoce dodają uroku każdemu krajobrazowi, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy wiele roślin już traci swoje barwy.

Uprawa derenia jadalnego to nie tylko sposób na smaczne owoce, ale również krok w stronę ekologii i zdrowego stylu życia. Dzięki temu rosnącemu trendowi coraz więcej osób w Polsce odkrywa na nowo wartość tego nieco zapomnianego owocu. Kto wie, być może przywrócimy mu dawną świetność i coraz chętniej będziemy sięgać po ten rodzimy superfood?

Wybrane dla Ciebie

Włocławek: 12. Półmaraton 2025 już w niedzielę. Będą utrudnienia w ruchu, zamknięte ulice. Podajemy godziny
Włocławek: 12. Półmaraton 2025 już w niedzielę. Będą utrudnienia w ruchu, zamknięte ulice. Podajemy godziny
Legnica: Ogrzewanie ruszyło. Kaloryfery w zasobach spółdzielni będą stopniowo nagrzewać się ciepłem z miejskiej sieci
Legnica: Ogrzewanie ruszyło. Kaloryfery w zasobach spółdzielni będą stopniowo nagrzewać się ciepłem z miejskiej sieci
Śrem: Wezwała służby na pomoc partnerowi, który wskoczył do wody i nie wypływa. Nie wie dlaczego tak postąpiła
Śrem: Wezwała służby na pomoc partnerowi, który wskoczył do wody i nie wypływa. Nie wie dlaczego tak postąpiła
Antywirus. Czy potrzebujesz dodatkowej ochrony swojego systemu?
Antywirus. Czy potrzebujesz dodatkowej ochrony swojego systemu?
Złe wieści od twórców Mad Maxa i Rage 2. Po wstrzymaniu prac nad Contraband, znowu zwalniają pracowników
Złe wieści od twórców Mad Maxa i Rage 2. Po wstrzymaniu prac nad Contraband, znowu zwalniają pracowników
Pierwsza recenzja Xboksa Ally X zniknęła; gracz usunął swoje konto i wszystkie wpisy
Pierwsza recenzja Xboksa Ally X zniknęła; gracz usunął swoje konto i wszystkie wpisy
KRIR proponuje nowy sposób liczenia dochodu z gospodarstwa
KRIR proponuje nowy sposób liczenia dochodu z gospodarstwa
Koszalin: Koncert z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Starszych
Koszalin: Koncert z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Starszych
Trzebinia: Na Trzebionce powstaje nowoczesny plac zabaw
Trzebinia: Na Trzebionce powstaje nowoczesny plac zabaw
Poznań: Wiemy, co zaskakuje studentów. Tego nie ma w innym mieście
Poznań: Wiemy, co zaskakuje studentów. Tego nie ma w innym mieście
Inowrocław: Powstanie Ogólnopolskie Centrum Rehabilitacji
Inowrocław: Powstanie Ogólnopolskie Centrum Rehabilitacji
Kęty: Niebezpieczna sytuacja. Po torach błąkała się 54-letnia kobieta
Kęty: Niebezpieczna sytuacja. Po torach błąkała się 54-letnia kobieta