Dieta z dużą ilością tłuszczu i cukru osłabia funkcje poznawcze
Na Sydney Univerity przetestowano związek między niezdrowymi dietami - szczególnie bogatymi w rafinowany cukier i tłuszcze nasycone - a nawigacją przestrzenną z perspektywy pierwszoosobowej. Nawigacja przestrzenna to zdolność do uczenia się i zapamiętywania drogi z jednego miejsca do drugiego, czyli proces odzwierciedlający stan zdrowia hipokampa, struktury mózgu odpowiedzialnej za pamięć i orientację przestrzenną.
Diety z dużą ilością tłuszczu i cukru mają szkodliwy wpływ na niektóre aspekty funkcjonowania poznawczego. Prawdopodobnie efekt ten koncentruje się na hipokampie, jako że ten obszar mózgu odgrywa kluczową rolę w nawigacji przestrzennej i tworzeniu wspomnień.
- Dobrą wiadomością jest to, że uważamy, iż ta sytuacja jest łatwo odwracalna - mówi dr Dominic Tran, współautor badań. - Zmiany w diecie mogą poprawić stan hipokampa, a tym samym naszą zdolność do orientowania się w otoczeniu, na przykład podczas zwiedzania nowego miasta czy uczenia się nowej trasy do domu - dodaje.
W ramach testów kilkadziesiąt osób wypełniło kwestionariusze dotyczące spożycia produktów zawierających cukry i tłuszcze, a także przeszły one test pamięci roboczej oparty na przypominaniu liczb oraz zmierzono u nich wskaźnik masy ciała (BMI).
Eksperyment polegał na tym, że uczestnicy mieli za zadanie poruszać się po wirtualnym labiryncie i sześć razy odnaleźć skrzynię ze skarbem. Labirynt otoczony był punktami orientacyjnymi, które mogły pomóc w zapamiętaniu drogi. Punkt startowy i lokalizacja skrzyni pozostawały niezmienne w każdej próbie.
Jeśli uczestnik znalazł skrzynię w czasie krótszym niż cztery minuty, przechodził do kolejnej próby. Jeśli nie udało mu się znaleźć skrzyni w tym czasie, był teleportowany do jej lokalizacji i miał 10 sekund na zapamiętanie miejsca przed kolejną próbą.
W siódmej próbie skrzynia została usunięta z wirtualnego labiryntu, a uczestnicy mieli za zadanie odnaleźć i zaznaczyć jej wcześniejsze położenie wyłącznie na podstawie pamięci. Osoby spożywające mniej cukru i tłuszczu były w stanie z większą dokładnością wskazać lokalizację niż ci, którzy regularnie spożywali te produkty kilka razy w tygodniu.
- Po uwzględnieniu wyników testu pamięci roboczej i wskaźnika BMI, mierzonych niezależnie od eksperymentu, spożycie cukrów i tłuszczów okazało się wiarygodnym wskaźnikiem skuteczności w siódmej, finałowej próbie - zauważa dr Tran. Dodaje też, że wyniki te podkreślają znaczenie zdrowego odżywiania dla utrzymania sprawności mózgu.
- Od dawna wiadomo, że nadmierne spożycie prostych cukrów i tłuszczów nasyconych zwiększa ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych, a także niektórych nowotworów. Wiadomo też, że niezdrowe nawyki żywieniowe przyspieszają osłabienie funkcji poznawczych związany z wiekiem u osób w średnim i starszym wieku - wskazuje dr Tran.
Na podstawie:
High-fat, high-sugar diets impact cognitive function