Domowy napój który gasi pragnienie i wspiera trawienie
Połączenie truskawek i rabarbaru ma również wiele zalet zdrowotnych. Truskawki są wyjątkowo bogate w witaminę C, antocyjany i kwas elagowy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność. Wspomagają również regenerację skóry i pomagają zachować jędrność. Dodatkowo pektyny obecne w truskawkach wspierają perystaltykę jelit, więc wspomagają naturalne oczyszczanie organizmu. Ich niska kaloryczność powoduje, że bez wyrzutów sumienia można sięgać po nie nawet codziennie.
Rabarbar natomiast to roślina, której charakterystyczny, kwaskowaty smak przełamuje słodycz truskawek i nadaje kompotowi wyjątkowy posmak. Zawiera wiele składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawarty w nim błonnik utrzymuje prawidłową pracę przewodu pokarmowego, a obecność antyoksydantów, witaminy A, E i C wspiera skórę oraz układ odpornościowy. Rabarbar zawiera również potas i magnez, czyli pierwiastki, które utrzymują równowagę elektrolitową oraz wspierają pracę mięśni i koncentrację.
Kompot truskawkowo-rabarbarowy warto przygotować w większej ilości i trzymać w lodówce, ponieważ to świetna codzienna alternatywa dla sklepowych napojów. Doskonale smakuje z dodatkiem mięty, plasterków cytryny lub pomarańczy, a także z odrobiną imbiru. To naturalny sposób na nawodnienie organizmu, urozmaicenie diety i czerpanie pełni korzyści z sezonowych owoców. Dla lżejszej wersji sugerujemy użyć słodzika bez kalorii, np. erytrytolu, choć oczywiście wybór zależy od ciebie i może to być również niewielka ilość cukru, miodu lub syropu klonowego.Jak zrobić kompot z rabarbaru i truskawek? Poznaj przepis na fit kompot rabarbarowo-truskawkowy!
Składniki na kompot z rabarbaru i truskawek:
- Rabarbar – 1 sztuka (100 g)
- Truskawki – 2 garści (100 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 5 łyżek (50 g)
- Woda
Przygotowanie kompotu z rabarbaru i truskawek:
Krok 1: Rabarbar umyj, osusz i pokrój w około 1-2 cm kawałki. Truskawki umyj, obierz z szypułek i przekrój na pół.
Krok 2: W rondelku umieść owoce i słodzik. Zalej zimną wodą w proporcji mniej więcej 3:1 (woda:owoce). Zagotuj i zmniejsz ogień.
Krok 3: Gotuj na małym ogniu do miękkości i puszczenia soków, czyli mniej więcej przez 15 min.
Krok 4: Podawaj na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kompot przepis rabarbar, kompot z rabarbaru bez cukru, kompot z rabarbaru przepis, pyszny kompot z rabarbaru i truskawek, jak zrobić kompot z rabarbaru i truskawek, jak ugotować kompot z rabarbaru i truskawek, kompot z truskawek i rabarbaru, kompot z truskawek i rabarbaru przepis, kompot z rabarbaru i truskawek przepis, kompot z truskawek i rabarbaru jak zrobić, przepis na kompot z rabarbaru i truskawek, jak zrobić kompot z truskawek i rabarbaru
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena