Jedno z najlżejszych warzyw. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Sprawdź, dlaczego warto jeść ją nawet każdego dnia!

Cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Neutralny smak, niska zawartość kalorii i fakt, że jest lekkostrawna, czyni ją idealnym elementem każdej diety. Przedstawiamy jej wartości odżywcze oraz najważniejsze składniki, które dostarcza organizmowi. Odkryj korzyści płynące z jedzenia cukinii i przekonaj się, dlaczego warto ją regularnie spożywać.
Na co jest dobra cukinia?Delikatna i smaczna. Cukinia należy do najlżej strawnych warzyw, ale ma też inne zalety. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne zapewnia.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Ekaterina Smirnova/Getty Images
Agata Siemiaszko

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to popularne warzywo, które często jest składnikiem zup lub szaszłyków. Niektórzy przygotowują z niej również zupę krem lub nadziewają ją mięsem mielonym. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po cukinię.
Na co jest dobra cukinia? Zobacz 5 zalet zdrowotnych tego warzywa.

Na co jest dobra cukinia?
Delikatna i smaczna. Cukinia należy do najlżej strawnych warzyw, ale ma też inne zalety. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne zapewnia. © GettyImages.com | Ekaterina Smirnova/Getty Images

Kabaczek a cukinia – jakie są różnice?

Kabaczek i cukinia są tym samym warzywem, a jedynie zbiera się je w innym stadium rozwoju. Cukinie to okazy młode z delikatną skórą i zaczątkiem pestek. Kabaczki to natomiast większe, dojrzałe warzywo z grubą skórą wymagającą obrania i dobrze wykształconymi pestkami, które należy usunąć przed obróbką.

Właściwości odżywcze cukinii, kcal i indeks glikemiczny

Cukinia to niskokaloryczne warzywo z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).

Porcja 100 g cukinii to tylko 17 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,2 g białka, 2,2 g węglowodanów, znikome ilości tłuszczu (0,1 g). Cukinia zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Włókna nierozpuszczalne [pobudzają perystaltykę jelit, dzięki czemu przyspieszają przesuwanie się treści pokarmowej w dalsze części jelita, a tym samym ułatwiają eliminację szkodliwych produktów przemiany materii.

Cukinia ma również niski indeks glikemiczny, który wynosi tylko 15. To sprawia, że chorzy na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.

Warzywo to jest również znakomitym źródłem beta-karotenu, który jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, spowalnia proces starzenia się komórek, a także wzmacnia odporność. Beta-karoten, jako prekursor witaminy A odpowiada również za prawidłową strukturę skóry, a także chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka.

Cukinię warto spożywać ze skórką. Jej zielony kolor to zasługa cennego chlorofilu. Związek ten jest naturalnym barwnikiem, który charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym. Zaliczana jest do bardziej ekologicznych warzyw, ponieważ jako jedna z nielicznych nie kumuluje w sobie metali ciężkich i azotanów. Dodatkowo w prawie 90 proc. składa się z wody, co korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu. Cukinia ma też właściwości prebiotyczne, a zatem pozytywnie wpływające na układ odpornościowy. Dzięki temu idealnie sprawdza się na diecie odtruwającej.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że warzywo to może z powodzeniem zastąpić makaron. Wystarczy obieraczką zrobić z niej cienkie paski, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Porcja 100 g makaronu z cukinii to tylko 17 kcal, a taka sama porcja ugotowanego makaronu to ok. 180 kcal.

Porcja 100 g tego warzywa ze skórką jest również źródłem:



  • witaminy A – 200 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,04 mg,
  • witaminy B2 – 0,04 mg,
  • witaminy B3 – 0,71 mg,
  • witaminy B5 – 0,37 mg,
  • witaminy B6 – 0,14 mg,
  • kwasu foliowego – 20 mcg,
  • witaminy E – 0,12 mg,
  • witaminy C – 17,9 mg,
  • witaminy K – 4,3 mg,
  • wapnia – 16 mg,
  • magnezu – 18 mg,
  • żelaza – 0,4 mg,
  • potasu – 261 mg,
  • cynku – 0,3 mg.
Wybrane dla Ciebie
Zielona Góra: Przygotowania do Wszystkich Świętych. Deszcz nie przeszkadza
Zielona Góra: Przygotowania do Wszystkich Świętych. Deszcz nie przeszkadza
Ukraińska młodzież Pogoni Proszowice lepsza w debiucie siatkarzy Gryfa Miechów w II lidze
Ukraińska młodzież Pogoni Proszowice lepsza w debiucie siatkarzy Gryfa Miechów w II lidze
Konin: Zmiany w organizacji ruchu na Wszystkich świętych. Zaczną obowiązywać jeszcze w październiku
Konin: Zmiany w organizacji ruchu na Wszystkich świętych. Zaczną obowiązywać jeszcze w październiku
Beskidy: Trudne warunki. GOPR i IMGW ostrzegają turystów
Beskidy: Trudne warunki. GOPR i IMGW ostrzegają turystów
Ocet z pigwy. Naturalny sposób na odporność i zdrowe włosy
Ocet z pigwy. Naturalny sposób na odporność i zdrowe włosy
Microsoft nie obawia się PlayStation 5 i Nintendo Switch 2, tylko TikToka i filmów. To wszystko wina graczy
Microsoft nie obawia się PlayStation 5 i Nintendo Switch 2, tylko TikToka i filmów. To wszystko wina graczy
Ceny jabłek na skupie coraz niższe. Przemysł "mrozi" sadowników
Ceny jabłek na skupie coraz niższe. Przemysł "mrozi" sadowników
Legnica: Na nic ucieczki ani zmiana adresu. Policjanci dopadli 10 osób
Legnica: Na nic ucieczki ani zmiana adresu. Policjanci dopadli 10 osób
Wągrowiec: Uroczysta gala. 100-lecie MKS Nielba Wągrowiec
Wągrowiec: Uroczysta gala. 100-lecie MKS Nielba Wągrowiec
Nowa Wieś Ujska: Nowy wóz ratowniczo-gaśniczy. Historyczny moment dla OSP
Nowa Wieś Ujska: Nowy wóz ratowniczo-gaśniczy. Historyczny moment dla OSP
Śrem: Akcja "Nie po oczach". Kierowcy chętnie biorą udział
Śrem: Akcja "Nie po oczach". Kierowcy chętnie biorą udział
Koziegłówki: 61-latek zatrzymany. Miał dwa promile alkoholu w organizmie
Koziegłówki: 61-latek zatrzymany. Miał dwa promile alkoholu w organizmie