Koreańskie kimchi a wpływ na zdrowie
Naukowcy z College of Agriculture, Health and Natural Resources (CAHNR) przeprowadzili przegląd badań dotyczących wpływu kimchi - tradycyjnego koreańskiego dania, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie - na zdrowie.
Kimchi przygotowuje się zazwyczaj ze sfermentowanej kapusty i rzodkwi, przyprawionych solą, papryką chili, czosnkiem i imbirem.
Wyniki dotyczące glukozy, triglicerydów i ciśnienia krwi
Wyniki pokazały, że jedzenie sfermentowanego kimchi wiązało się z poprawą poziomu glukozy na czczo, triglicerydów oraz ciśnienia krwi. W porównaniu z grupami kontrolnymi, u uczestników jedzących kimchi poziom glukozy na czczo spadł średnio o 1,93 mg/dL, triglicerydy o 28,88 mg/dL, a skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi odpowiednio o 3,48 mmHg i 2,68 mmHg.
- To naprawdę dobry wynik - mówi prof. Ock Chun, współautor badań. - W warunkach klinicznych nawet obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 5 mmHg uznaje się za znaczącą poprawę. Dlatego widząc porównywalne spadki wywołane interwencją dietetyczną, a nie lekami, mamy do czynienia z bardzo obiecującym rezultatem - dodaje.
Poziom sodu i zaskakujące wyniki
Fakt, że kimchi obniżyło ciśnienie krwi, okazał się zaskakujący, ponieważ zawiera ono dużo sodu - składnika, który zwykle sprzyja nadciśnieniu.
- To sugeruje, że inne składniki kimchi, takie jak korzystne bakterie, równoważą hipertensyjny efekt sodu - mówi dr Seoeun Ahn, współautorka badań.
Globalne znaczenie i przyszłe badania
Badania mogą pomóc wprowadzić tę tradycyjną koreańską potrawę do szerszego grona odbiorców naukowych.
Ponieważ wszystkie analizowane testy przeprowadzono w Korei, wśród populacji azjatyckich, wyniki mogą nie mieć jeszcze zastosowania do innych grup. Niemniej jednak praca ta stanowi podstawę do przyszłych badań w USA, gdzie nawyki żywieniowe i różnorodność populacji są inne.
Na podstawie:
The Next Superfood? Scientists Reveal Remarkable Health Benefits of Kimchi