Kwasy omega-3 - ich światowe źródła niepokojąco się zmniejszają
- To niepokojące, ponieważ ma to poważne i szeroko zakrojone konsekwencje zdrowotne - mówi Timothy Ciesielski, współautor badań.
- Nasze obecne systemy żywieniowe nie zapewniają wystarczającej ilości nieskażonych omega-3. Co więcej, dostęp do nich prawdopodobnie jeszcze się pogorszy w najbliższej przyszłości - ostrzega Ciesielski.
Kwasy omega-3, które występują głównie w rybach i roślinach, wspierają funkcjonowanie komórek w organizmie, szczególnie w oczach i mózgu. Dostarczają też energii i wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz hormonalnego.
Jak odkryto, 85 proc. populacji świata nie dostarcza sobie wystarczającej ilości omega-3 w diecie. Niedobór ten wynika do pewnego stopnia z czynników środowiskowych - takich jak wzrost temperatur oceanów, przełowienie i zanieczyszczenie -, które utrudniają dostęp do tych istotnych składników odżywczych.
Badanie sugeruje, że należy zwiększyć produkcję żywności bogatej w omega-3, a jednocześnie ograniczyć spożycie szkodliwych kwasów tłuszczowych omega-6, które zakłócają działanie omega-3 w organizmie.
Może to zmniejszyć ryzyko chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym, takich jak choroby serca, nowotwory, przedwczesne porody oraz niektóre problemy ze zdrowiem psychicznym.
Co można zrobić?
Historycznie rzecz biorąc, dieta ludzi zawierała zrównoważone ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Tymczasem dzisiejsza dieta przemysłowa zawiera około 20 razy więcej kwasów omega-6 niż omega-3, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.
Zespół Ciesielskiego zauważył, że tylko około 15 proc. krajów na świecie osiąga wystarczający poziom omega-3 w żywności, głównie dzięki dostępowi do oceanów - co sugeruje, że ochrona oceanów i zrównoważone zarządzanie rybołówstwem mogą pomóc.
- To nie tylko problem ochrony zdrowia, to wyzwanie zdrowia publicznego i środowiskowe. Każdy powinien mieć prawo do nieskażonych kwasów omega-3 w diecie. To ważne pytania, które wymagają naszej wspólnej uwagi i działania - uważa Ciesielski.