Co zrobić z ugotowanych jajek?
Dodatek sera nie tylko podbija smak, ale podnosi też wartości odżywcze posiłku. Ser żółty to skoncentrowane źródło wapnia, białka i witamin, w tym A, D i K2, ważnych dla zdrowych kości, odporności i pracy układu nerwowego. W zależności od wybranego sera możesz uzyskać danie bardziej wyraziste lub delikatne, świetnie sprawdzi się np. gouda, cheddar, ementaler lub nawet ser kozi. To przepis na jajka, który daje mnóstwo możliwości i nie wymaga żadnych skomplikowanych dodatków. Wystarczy tylko dobra patelnia, odrobina tłuszczu i kilka minut.
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z ugotowanych jajek, możesz wykorzystać je właśnie do tego przepisu. Wystarczy pokroić wcześniej ugotowane jajka na twardo i podsmażyć z dodatkiem ulubionego sera. To idealny pomysł na szybkie, ciepłe danie z resztek, które świetnie sprawdzi się nawet, gdy brakuje czasu na gotowanie.Jak zrobić jajka z serem? Poznaj prosty pomysł na jajka z serem!
Składniki na jajka smażone z serem:
- Jajko kurze – 4 sztuki (50 g)
- Ser żółty – 1 kawałek lub 4 plastry (50 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- Curry
- Wędzona słodka papryka
Przygotowanie jajek smażonych z serem:
Krok 1: Wskazówki jak ugotować jajka na twardo.
Krok 2: Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, a ugotowane jajka obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół.
Krok 3: Masło rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili rozłóż na patelni jajka środkiem do dołu. Dopraw do smaku curry i wędzoną słodką papryką.
Krok 4: Rozłóż równomiernie ser i smaż pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 2–5 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
Krok 5: Zjedz od razu po przygotowaniu.