Jaką dietę stosować przy nadciśnieniu tętniczym? Eksperci podpowiadają
Nieleczone nadciśnienie tętnicze prowadzi do wielu groźnych powikłań. Wśród nich są zawał serca czy udar mózgu, ale także uszkodzenia nerek czy wzroku. W leczeniu nadciśnienia ważne są nie tylko leki, ale także odpowiednia dieta. Jakie produkty należy z niej wyeliminować i czym można je zastąpić? Oto podpowiedzi ekspertów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Mikołaj Woźniak
Nadciśnienie tętnicze. Kiedy występuje i do czego prowadzi?
Według szacunków Narodowego Funduszu Zdrowia nadciśnienie tętnicze ma co trzeci dorosły Polak. Przekłada się na 10 mln osób, które zmagają się w Polsce z tym problemem zdrowotnym.
- Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy średnie wartości (wyliczone co najmniej z dwóch pomiarów dokonanych podczas co najmniej dwóch różnych wizyt) są równe lub wyższe niż 140 mmHg dla skurczowego ciśnienia tętniczego i/lub 90 mmHg dla rozkurczowego ciśnienia tętniczego - tłumaczą eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Zaniedbane nadciśnienie tętnicze prowadzi do groźnych powikłań. Wśród nich są przede wszystkim:
- zawał serca,
- udar mózgu,
- uszkodzenie nerek,
- uszkodzenie wzroku.
Dieta w nadciśnieniu tętniczym. To produkty zakazane
Nadciśnienia tętniczego nie wystarczy kontrolować zażywając przepisane przez lekarza preparaty. Jak przy większości schorzeń - elementem leczenia są właściwa dieta i regularny wysiłek fizyczny. Wiele osób, u których zdiagnozowano nadciśnienie zmagają się także z nadwagą lub otyłością.
Dieta w nadciśnieniu powinna być oparta o tzw. dietę DASH i śródziemnomorską.
- Polegają one na ograniczeniu soli, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz cukrów prostych, jednocześnie zwiększając w diecie ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców - tłumaczą przedstawiciele NCEŻ.
Wśród zasad dobrego żywienia w nadciśnieniu są:
- ograniczenie spożycia soli poniżej 5 g dziennie;
- jedzenie dużych ilości warzyw i owoców. Warzyw powinno być minimum 400 g dziennie, a owoców - 300 g;
- większe spożycie potasu, który można znaleźć m.in. w bananach, awokado, pomidorach, ziemniakach, kakao, migdałach, morelach suszonych czy soczewicy;
- ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie poprzez wystrzeganie się od jedzenia czerwonego mięsa czy wędlin, a zwiększenie ilości chudego mięsa, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych;
- zwiększenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie - są one zawarte w rybach morskich, tłuszczach roślinnych, pestkach czy orzechach.