Niedobór choliny i otyłość wywołują stan zapalny w mózgu
Badacze z Arizona State University odkryli u młodych osób z otyłością biologiczne wskaźniki wskazujące na stan zapalny, obciążenie wątroby oraz wczesne uszkodzenia neuronów. Zmiany te przypominają te obserwowane u starszych pacjentów z zaburzeniami poznawczymi. Oznacza to, że otyłość może wywoływać zmiany w mózgu długo przed pojawieniem się widocznych objawów.
Kluczowym odkryciem były również wyjątkowo niskie poziomy choliny we krwi młodych dorosłych z otyłością. Cholina jest niezbędna m.in. do prawidłowego funkcjonowania wątroby, kontroli stanu zapalnego i ochrony komórek nerwowych. Jej niedobór może mieć poważne skutki metaboliczne i neurologiczne.
Limit dzienny 6 sztuk. Biedronka daje dwa produkty gratis
W badaniu obserwowano podwyższone poziomy NfL - białka uwalnianego podczas uszkadzania neuronów. Zwykle podniesione stężenie NfL pojawia się u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi lub Alzheimerem. Połączenie wysokiego NfL i niskiej choliny u młodych dorosłych jest więc niepokojące i świadczy o bardzo wczesnych oznakach neurodegeneracji.
Cholina występuje w produktach takich jak jajka, drób, ryby, rośliny strączkowe czy warzywa kapustne. Mimo to wiele osób nie dostarcza jej w diecie wystarczająco dużo. Kobiety mających otyłość wykazują jeszcze niższe poziomy choliny niż mężczyźni, a jednocześnie są bardziej narażone na chorobę Alzheimera.
W kontekście popularności leków odchudzających z grupy GLP-1 naukowcy zwracają uwagę na ryzyko jeszcze większych niedoborów składników odżywczych, ponieważ leki te silnie zmniejszają apetyt i ilość spożywanego jedzenia. Konieczne są dalsze badania oceniające, czy suplementacja choliny powinna towarzyszyć terapiom odchudzającym.
Porównanie wyników młodych dorosłych z danymi starszych pacjentów z zaburzeniami poznawczymi wykazało podobny związek między niską choliną a wysokim NfL. To sugeruje, że zmiany prowadzące do chorób neurodegeneracyjnych mogą zaczynać się wiele lat przed wystąpieniem objawów klinicznych, szczególnie u osób z problemami metabolicznymi.
Badanie wskazuje więc wyraźnie, że otyłość, stan zapalny i niedobór choliny współtworzą środowisko sprzyjające uszkadzaniu neuronów już na wczesnym etapie życia. Zdaniem autorów wyniki te podkreślają wagę dbania o zdrowy metabolizm i prawidłowe odżywianie jako podstawę zdrowego starzenia się mózgu.
Na podstawie:
The surprising connection between obesity, choline and brain inflammation