Niedobór sodu może być śmiertelny przy niewydolności serca
U osób z niewydolnością serca ograniczenie spożycia sodu do poziomów niższych niż standardowo zalecane maksimum, czyli około 2,3 grama dziennie, nie przynosi dodatkowych korzyści, a może zwiększać ryzyko zgonu - pokazują wyniki badań.
- Ograniczanie sodu to nadal właściwa droga w leczeniu niewydolności serca, ale stopień restrykcji budził wiele dyskusji. Badanie pokazuje, że kluczowe jest ustalenie bezpiecznego poziomu spożycia sodu, a nie jego nadmierne ograniczanie - mówi dr Anirudh Palicherla, współautor badań.
Spór o optymalny poziom sodu
Niewydolność serca, w której mięsień sercowy staje się zbyt słaby lub zbyt sztywny, by skutecznie pompować krew, to przewlekła choroba dotykająca miliony ludzi na całym świecie. Lekarze zalecają dietę niskosodową, aby obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć typowe objawy, takie jak gromadzenie się płynów i obrzęki. Jednak wcześniejsze badania dawały mieszane wyniki w kwestii optymalnej maksymalnej dziennej dawki sodu u osób z niewydolnością serca.
- Nasze wyniki pokazały, że ograniczanie sodu poniżej zwyczajowych zaleceń było niekorzystne w leczeniu niewydolności serca - wyjaśnia dr Palicherla z Creighton University School of Medicine w Omaha. - To potwierdza najnowsze randomizowane badanie, które sugerowało, że większe ograniczenie sodu niż obecnie praktykowane niekoniecznie przekłada się na lepsze efekty - dodaje.
Amerykańskie wytyczne dietetyczne zalecają, by dorośli spożywali nie więcej niż 2,3 g sodu dziennie (to mniej więcej jedna łyżeczka soli kuchennej). Przeciętny Amerykanin dostarcza sobie jednak ponad 3,4 g sodu na dobę.
W badaniu naukowcy przeanalizowali dziewięć badań klinicznych. Łącznie wzięło w nich udział prawie 3500 pacjentów.
Analiza wykazała, że pacjenci stosujący dietę z limitem sodu poniżej 2,5 g dziennie mieli o 80 proc. wyższe ryzyko zgonu niż ci, którzy spożywali co najmniej 2,5 g dziennie. Restrykcyjne limity sodu w badaniach wynosiły od około 1,2 do 1,8 g dziennie. Analiza nie wykazała natomiast zwiększonej liczby hospitalizacji wśród osób stosujących bardziej restrykcyjne diety.
- Ograniczanie sodu to wciąż właściwa droga w leczeniu niewydolności serca, ale jego stopień pozostaje kwestią sporną. Nasze badanie wskazuje, że kluczowe jest ustalenie bezpiecznego poziomu spożycia sodu, a nie nadmierne ograniczanie - zauważa dr Palicherla.
Na podstawie:
Scientists Warn: Too Little Sodium Can Be Deadly to Heart Failure Patients