Oliwa z oliwek może pozytywnie wpływać na zdrowie
Autorzy badania podkreślają, że wyniki wspierają aktualne zalecenia żywieniowe dotyczące zwiększenia spożycia oliwy oraz innych olejów roślinnych nienasyconych. Zdaniem dr Marty Guasch-Ferré z Harvard T.H. Chan School of Public Health, lekarze powinni zachęcać pacjentów do zastępowania mniej zdrowych tłuszczów oliwą z oliwek, ponieważ taka zamiana jest stosunkowo łatwa do wprowadzenia w codziennej diecie i może znacząco poprawić stan zdrowia.
Analizie poddano ponad 92 tysiące osób wolnych od chorób serca i nowotworów na początku obserwacji w 1990 roku. Uczestnicy przez 28 lat co cztery lata wypełniali kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania, w tym rodzaju stosowanych tłuszczów oraz częstotliwości ich spożywania.
Jak ustalono, osoby spożywające najwięcej oliwy miały o 19 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, o 17 proc. z powodu nowotworów, o 29 proc. z powodu chorób neurodegeneracyjnych i o 18 proc. z powodu chorób układu oddechowego. Co więcej, zastąpienie dziennie 10 g margaryny, masła, majonezu czy tłuszczu mlecznego oliwą z oliwek obniżało ryzyko zgonu nawet o 34 proc.
Eksperci podkreślają jednak, że mimo wyraźnych korzyści, wyniki należy interpretować ostrożnie. Oliwa z oliwek może być wskaźnikiem ogólnie zdrowszego stylu życia i wyższego statusu społeczno-ekonomicznego. Potrzebne dalsze badania, aby jednoznacznie potwierdzić, że to właśnie dzięki oliwie można uniknąć wymienionych dolegliwości.
Na podstawie:
Higher Olive Oil Consumption Linked With Lower Risk of Dying From Heart Disease or Cancer.