Oto najgorsze mrożonki. Tych mrożonych produktów lepiej nie kupować - radzą szefowie kuchni
Mrożenie produktów pozwala przedłużyć trwałość jedzenia. Mrozić można mięsa, warzywa, pieczywo, a nawet owoce. Mrożonki często zachowują więcej wartości odżywczych i smaku niż świeże warzywa - podkreślają eksperci. Jednak szefowie kuchni są zgodni, że istnieje lista produktów, których lepiej nie kupować mrożonych. Większość produktów spożywczych jest lepsza, gdy jest świeża, ale te produkty są zdecydowanie gorsze po zamrożeniu. Sprawdź szczegóły w dalszej części artykułu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TATJANA BAIBAKOVA
Magdalena Walczak-Grudzka
Tych mrożonych produktów lepiej nie kupować
Mrożone warzywa, owoce czy inne produkty mają wiele zalet i są często równie wartościowe, co świeże produkty.
Mrożenie z reguły oziębia produkty spożywcze do temperatury -18 stopni Celsjusza. Dzięki temu przedłuża trwałość jedzenia, nie pozbawiając go walorów smakowych. Dodatkowo mrożenie nie wymaga substancji konserwujących, jest wygodne i pozwala podzielić posiłek na kilka porcji.
Okazuje się jednak, że nie wszystkim produktom służy mrożenie i niskie temperatury. Kryształki lodu uszkadzają ich strukturę i wpływają na wygląd oraz jędrność. Niektóre produkty spożywcze po zamrożeniu zaczynają zmieniać barwę, stają się wiotkie i mało soczyste, nieapetycznie wyglądają i tracą walory smakowe. Smak staje się mniej intensywny i lekko gorzkawy. Spożycie takich produktów może skutkować nawet delikatnymi problemami układu trawiennego.
Takie są zalety mrożonek
Mrożenie warzyw i innych produktów spożywczych ma wiele zalet. Mrożone produkty:
- zachowują wartości odżywcze, witaminy, minerały i inne składniki - zwłaszcza gdy zostają zamrożone tuż po zbiorach;
- są dostępne przez cały rok;
- mają dłuższy okres przydatności, nie trzeba ich spożywać od razu i można uniknąć marnowania jedzenia;
- są wygodne - mrożonki są obrane, umyte i pokrojone, co oszczędza czas i ułatwia gotowanie;
- nie mają konserwantów - ich trwałość wynika z niskiej temperatury;
- są lepiej chronione przed szkodliwymi substancjami - mrożenie chroni przed zanieczyszczeniami środowiskowych, które mogą wpływać na świeże warzywa podczas ich transportu i przechowywania;
- zachowują swój smak i teksturę.
Te produkty są gorsze po zamrożeniu
Wiele osób często kupuje gotowe mrożonki w sklepach - od owoców i warzyw po gotowe posiłki, lody i ciasta. To wygodne rozwiązanie, które dodatkowo sprawia, że świeża żywność nie jest marnowana.
Jednak doświadczeni szefowie kuchni zaznaczają, że niektórych produktów lepiej nie kupować mrożonych, ponieważ są DUŻO gorsze po zamrożeniu.