Polscy naukowcy potwierdzają: nie wyrzucaj tej części truskawek. Nie są trujące. „Niedoceniane odpady” są dobre na trawienie i ból stawów

Truskawki są pyszne i zdrowe. Te soczyste owoce kojarzą się z latem, a jedzenie ich to sama przyjemność. Przez przypadek zjadłeś szypułkę truskawki? Nie bój się, nic ci nie grozi. Wręcz przeciwnie. Polscy naukowcy potwierdzają, że to skarbnica witamin i składników odżywczych. Sięgaj więc po nie świadomie. Zobacz, co się w nich kryje i co można zrobić z szypułek truskawek.
pixabaypixabay
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Monika Góralska

Czy szypułki truskawek są jadalne?

Oczywiście, że tak. Szypułki truskawek można jeść bez obaw. Nie są toksyczne, a wręcz przeciwnie mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jeśli więc zdarzy ci się zjedzenie truskawki razem z listkiem nie panikuj, bo nic ci nie grozi. Od teraz jedz je świadomie i celowo, bo mają mnóstwo wartości odżywczych i witamin.

W ramach współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Warszawy i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego z Olsztyna przeprowadzono badania obejmujące charakterystykę szypułek pod kątem ich składu chemicznego i właściwości bioaktywnych. Wykazały one - poinformowała SGGW - że te „niedoceniane odpady” mogą być ważnym źródłem związków bioaktywnych.

Szypułki truskawek na bóle stawów i rozstrój żołądka

Szypułki truskawek, czyli ciemnozielone drobne listki tworzące koronę wokół wierzchołka truskawki są bogate w witaminę C, żelazo i wapń, zawierają także błonnik, kwas foliowy, flawonoidy, garbniki, chlorofil oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Witamina C oraz inne antyoksydanty likwidują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia się organizmu. Wapń wzmacnia kości, a żelazo wspiera funkcjonowanie układu krążenia i wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, dzięki czemu chroni przed anemią.

Szypułki i liście truskawek zawierają także kwas kawowy o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym. Dzięki temu łagodzą stany zapalne i ułatwiają odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu. Jest to szczególnie korzystne dla osób cierpiących na artretyzm i bóle stawów, a także przy infekcjach dróg moczowych.

Czytaj też: Pestycydy w truskawkach. Te z bazaru wcale nie są zdrowsze od truskawek z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Garbniki pomagają w trawieniu, łagodzą skurcze żołądka, bóle brzucha i wzdęcia, zmniejszają nudności i biegunki.

Doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW Radosław Bogusz podkreślił, że w szypułkach truskawek obecne są również luteina i beta-karoten – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Naukowiec zaznaczył, że luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu.

„Nie wyrzucaj, wykorzystaj” – jak mawia piesek z ulubionej bajki mojego synka „Psi patrol”. Weź sobie to do serca i nie marnuj żywności. Wykorzystując resztki owoców czy warzyw, które zwykle traktowane są jak śmieci i lądują w koszu takie jak ogonki z czereśni czy wiśni, pestki arbuza czy właśnie szypułki truskawki, dbamy nie tylko o zdrowie, ale też o środowisko. Jest to również świetny przykład dla dzieci, bo troska o siebie samego, a także innych i naszą wspólną planetę jest podstawą naszego życia i powinna być dla nas priorytetem.

– W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej – jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny. Mogą one być używane w codziennej diecie jak i w nowych produktach spożywczych – zaznaczył Radosław Bogusz.

Co można zrobić z szypułek truskawek?

Można jeść po prostu całe owoce razem z szypułkami, ale w takiej wersji zielone listki nie są zbyt smaczne i nieco psują smak truskawek przez swoją szorstką i lekko łykowatą teksturę. Na szczęście istnieje kilka lepszych i smaczniejszych sposobów na wykorzystanie cennych właściwości szypułek truskawek:

  1. Smoothie – po umyciu truskawek wrzuć je do blendera w całości bez odcinania szypułek. Zmiksowane zielone listki podkreślą smak koktajlu i wzbogacą go o cenne witaminy i substancje odżywcze.
  2. Woda smakowa – szypułki możesz wrzucić same lub z truskawkami do wody i odstawić na kilka godzin. Nadadzą one smak i aromat wodzie. Truskawki możesz potem zjeść.
  3. Pesto – zielone listki możesz zblendować lub utrzeć w moździerzu na gładką masę tak samo jak listki bazylii, a także natki pietruszki czy rzodkiewki. Następnie dodaj trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny i opcjonalnie soli lub przypraw i masz pyszny sos do makaronu albo sałatki.
  4. Sałatka – pokrojone szypułki dodaj do ulubionej sałatki. Świetnie komponują się z sałatą, rukolą czy jarmużem, podkreślą też smak dania.
  5. Ocet truskawkowy – wrzuć szypułki truskawek najlepiej z odkrojonymi kawałkami samego owocu do butelki z octem winnym lub balsamicznym i pozostaw na kilka dni, a nawet tydzień. Tak przyprawiony ocet to gotowy dressing do wielu sałatek.
  6. Ziołowa herbata truskawkowa – szypułki jak i liście z truskawek możesz wykorzystać do przygotowania smacznego i leczniczego naparu. Zalej łyżkę świeżych lub suszonych szypułek truskawek szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Herbata wspomoże trawienie, złagodzi ból brzucha, biegunkę i zaparcia, a także pomoże pozbyć się przeziębienia i bólu gardła.
  7. Kompot – umyj truskawki i razem z szypułkami wrzuć je do gotującej się wody. Możesz połączyć je z innymi owocami takimi jak jabłka, porzeczki, maliny czy wiśnie. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz palnik. Pozostaw do ostygnięcia i pij ze smakiem.
  8. Domowy trunek – szypułki wraz z odciętymi kawałkami owoców możesz także dodać do alkoholu takiego jak wódka, rum lub gin. Pozostaw je na ok. 2 dni i odcedź. Tak aromatyzowany trunek sam w sobie będzie świetnie smakował, sprawdzi się także jako baza do letnich koktajli.

Do przygotowania dań z wykorzystaniem szypułek truskawek najlepiej użyj truskawek ekologicznych lub z własnego ogrodu, działki czy doniczki. Takie owoce i liście będą zawierały mniej pestycydów i środków chemicznych oraz innych zanieczyszczeń. Pamiętaj też, żeby truskawki najpierw umyć, a dopiero później obierać truskawki z szypułek. W ten sposób owoce zachowają maksimum smaku i wartości odżywczych.

Wybrane dla Ciebie

Sopot: Molo znowu jest za darmo. Do kiedy można korzystać z kultowej atrakcji bez płacenia za bilety?
Sopot: Molo znowu jest za darmo. Do kiedy można korzystać z kultowej atrakcji bez płacenia za bilety?
Jastrzębie-Zdrój: Możliwe przerwy w dostawie ciepła na os. Morcinka
Jastrzębie-Zdrój: Możliwe przerwy w dostawie ciepła na os. Morcinka
Sieradz: Rusza sezon grzewczy. Jest apel do mieszkańców
Sieradz: Rusza sezon grzewczy. Jest apel do mieszkańców
Zadbaj o siebie i nie bój się ludzi. Poradnik jak łatwo wejść w studia
Zadbaj o siebie i nie bój się ludzi. Poradnik jak łatwo wejść w studia
Poznań: Pustynia w centrum. Tak teraz wygląda teren po Galerii Malta
Poznań: Pustynia w centrum. Tak teraz wygląda teren po Galerii Malta
Bydgoszcz: Usłyszał pukanie do drzwi i zaczął pozbywać się narkotyków
Bydgoszcz: Usłyszał pukanie do drzwi i zaczął pozbywać się narkotyków
Kruszyna: Zderzyły się cztery osobowe samochody
Kruszyna: Zderzyły się cztery osobowe samochody
Tychy: SP 17 ma nowe imię - Polskich Olimpijczyków. 60-lecie istnienia
Tychy: SP 17 ma nowe imię - Polskich Olimpijczyków. 60-lecie istnienia
Wałbrzych: Osiem osób z listami gończymi wpadło w ręce kryminalnych
Wałbrzych: Osiem osób z listami gończymi wpadło w ręce kryminalnych
Poznań: Wyzwoliny Czeladnicze. 3,5 tys. absolwentów szkół branżowych wkracza w świat rzemiosła
Poznań: Wyzwoliny Czeladnicze. 3,5 tys. absolwentów szkół branżowych wkracza w świat rzemiosła
Poznań: Wjechał na hulajnodze w grupę osób ciężko raniąc 30-latka
Poznań: Wjechał na hulajnodze w grupę osób ciężko raniąc 30-latka
Wołomin: Dwa mężczyźni zatrzymani. Grozili nożem
Wołomin: Dwa mężczyźni zatrzymani. Grozili nożem