Pomarańcze pomogą chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej
W Westmead Institute for Medical Research w Australii przeprowadzono ankiety z ponad 2 tysiącami osób powyżej 50-go roku życia i monitorowano ich zdrowie przez 15 lat.
Badania wykazały, że osoby jedzące co najmniej jedną porcję pomarańczy dziennie miały o ponad 60 proc. niższe ryzyko późnego stadium zwyrodnienia plamki żółtej po 15 latach.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Jak ocenia prof. Bamini Gopinath z Uniwersytetu w Sydney, dane wskazują, że flawonoidy zawarte w pomarańczach pomagają chronić przed tą chorobą oczu.
- W zasadzie odkryliśmy, że osoby serwujące sobie co najmniej jedną porcję pomarańczy dziennie mają mniejsze ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie jedzą pomarańczy - zauważa prof. Gopinath. - Nawet jedzenie pomarańczy raz w tygodniu wydaje się przynosić znaczące korzyści. - Dane pokazują, że flawonoidy zawarte w pomarańczach pomagają chronić przed chorobą - dodaje.
Flawonoidy to silne przeciwutleniacze występujące w niemal wszystkich owocach i warzywach, mające istotne właściwości przeciwzapalne wspierające układ odpornościowy.
Postanowiono więc zbadać powszechne produkty zawierające flawonoidy, takie jak herbata, jabłka, czerwone wino i pomarańcze. - Co istotne, dane nie wykazały zależności pomiędzy innymi źródłami żywności a ochroną oczu przed zwyrodnieniem plamki żółtej - mówi prof. Gopinath. Pomarańcze były najskuteczniejsze.
Wiek jest najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka choroby: częściej występuje ona po pięćdziesiątce. Dotychczas nie udało się jednak opracować skutecznego lekarstwa, stąd środowisko medyczne sposzukuje najlepszej profilaktyki.
Na podstawie:
An orange a day keeps macular degeneration away: 15-year study