Takie są skutki uboczne jedzenia dużych ilości czereśni. Na to trzeba zwrócić uwagę, gdy jemy te owoce
Skutki uboczne jedzenia czereśni - takie mogą być dolegliwości po zjedzeniu tych owoców
Czereśnie to pyszne i zdrowe owoce sezonowe. Zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. To m.in. witaminy A, C, E, K i B6, minerały: cynk, fosfor, jod, magnez, potas, żelazo i wapń, a także kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, niacyna.
Czereśnie wspierają prawidłową pracę wielu narządów w organizmie, wspomagają układ trawienny - regulują pracę jelit, mają też działanie lekko moczopędne. Owoce te korzystnie wpływają na serce i naczynia krwionośne (ze względu na dużą zawartość potasu), pomagają regulować ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom cholesterolu.
Takie mogą być dolegliwości po zjedzeniu czereśni - na to trzeba uważać
Jedzenie czereśni jest zazwyczaj zdrowe i korzystne dla organizmu, ponieważ zawierają dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jednak w niektórych sytuacjach mogą powodować skutki uboczne, zwłaszcza gdy są spożywane w nadmiarze. Przeczytasz o tym poniżej oraz w naszej galerii.
Oto najczęstsze skutki uboczne jedzenia czereśni:
- Wzdęcia i uczucie pełności - czereśnie zawierają cukry fermentujące (np. sorbitol i fruktozę), które mogą być trudne do strawienia dla niektórych osób.
- Biegunka - z powodu dużej zawartości błonnika oraz sorbitolu, zjedzenie dużej ilości czereśni może działać przeczyszczająco.
- Reakcje alergiczne (rzadko) - u niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na czereśnie, szczególnie u tych z alergią na pyłki brzozy (tzw. zespół alergii jamy ustnej). Objawy to m.in, swędzenie lub mrowienie w ustach, obrzęk warg, języka, gardła oraz wysypka lub pokrzywka.
- Problemy żołądkowe u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) - fruktoza i sorbitol zawarte w czereśniach są klasyfikowane jako FODMAP – substancje, które mogą nasilać objawy IBS, takie jak: bóle brzucha, biegunki lub zaparcia i skurcze jelit.
- Ryzyko połknięcia pestki (u dzieci) - dzieci mogą przypadkowo połknąć pestkę, co wiąże się z ryzykiem zadławienia lub niedrożności jelit.
Czereśnie są zdrowe, ale spożywane w dużych ilościach mogą powodować dolegliwości trawienne. Dla większości osób rozsądna porcja (np. garść – 100–150 g) dziennie nie powinna stanowić problemu.